iPon Hírek

AMD: nem lesz hiány a HD 5000-esekből

Dátum | 2009. 10. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az AMD első embere meglehetősen jó hírekkel állt a nagy nyilvánosság elé: Dirk Meyer szerint a Radeon HD 5000-es sorozat tagjai rövidesen kellő mennyiségben lesznek elérhetőek az üzletek polcain. Ez azért jó hír, mert jelenleg a gyártó nem képes ellátni a felhasználói igényeket, ugyanis sokkal kevesebb kártya készül, mint amennyire szükség lenne.

A probléma hetek óta jelen van, és elsőként a Radeon HD 5800-as sorozatú termékeket érintette, de úgy tűnik, hogy a RadeonHD  5700-as kártyák sem menekülnek meg a kellemetlenségtől. A termékekből az elkövetkező hetek folyamán a vállalat ígéretei szerint egyre több készül majd, így remélhetőleg, ha lassan is, de fokozatosan meg fog szűnni a hiány. A Karácsonyi roham közeledtével a gyártónak érdeke, hogy kártyáiból elegendő legyen a piacon, ugyanis sokan időzítik erre az időszakra a hardver vásárlást. A problémáért egyébként csak részben okolható az AMD, a fő bűnös ugyanis a TSMC, aki még mindig nem képes megfelelő mennyiségű 40 nm-es GPU-t legyártani. A TSMC termelékenységének javulásával az AMD is több videokártya leszállítására lesz képes, azaz a hiány megszűnhet.

A gyártó elmondása szerint természetes, hogy egy új technológiára történő átállás nem megy zökkenőmentesen. Az igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy a TSMC már hónapok óta szenved a 40 nm-es gyártósorok alacsony kihozatali aránya miatt és folyamatosan azt hangoztatják, hogy hamarosan megoldódnak a gondok, így lesz elég GPU. Ezúttal reméljük valóban így lesz, és heteken belül elárasztják a piacot Radeon HD 5000-es sorozatú megoldások.

Az AMD egyébként a napokban publikálta harmadik negyedéves pénzügyi eredményét, amely még mindig veszteséget mutat, ám a hiány mértéke ismét jelentősen csökkent. A gyártó a negyedik negyedév alakulását illetően eléggé pesszimista: az AMD kijelentései miatt sok nagy chip- és merevlemezgyártó részvényeinek értéke csökkent, ugyanis a cég azt állítja, hogy a Windows 7 miatt történt túlraktározások és gépépítési láz erősen eltúlzott volt, és ennek levét a negyedik negyedév folyamán issza majd meg a piac.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Csaber
2009.10.20. 17:03
végül is a HD 4770-is kapható mostanában a beharangozott árért :rolleyes: szóval lesz rá esély hogy ne legyen hiány csak győzzük kivárni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. TescoZsomi
2009.10.20. 19:08
Én azt nem értem, hogy ha előre tudták, hogy ez lesz, akkor miért nem gyártotak több kártyát előre?? Mert tudtommal az a bajság oka, hogy nem rendeltek elég waffert a TSMC-től, ezáltal nincs elég GPU-juk, amit a kártyára nyomjanak. Az előző szériával is eljátszották ezt, itt meg még inkább számíthattak a nagy igényekre, elvégre DX11 és überbrutál teljesítmény, ráadásul Decemberig egyedül csak tőlük...

Nem értem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rini
2009.10.20. 21:10
Szerintem tudták, hogy nagy a kereslet rá csak nagyon siettek, hogy minél jobban megelőzzék a konkurenciát és nem számoltak a TMSC problémáival.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zuchy
2009.10.20. 23:33
Gondolom, ha tudnák meg oldták volna, hogy több chip legyen. Most ennyi megy, majd később ahogy javul a kihozatal, majd nő is a mennyiség.

Másrészt meg szerintem nem olcsó dolog lehet egy komplett 40nm-s gyártósort felhúzni. Esetleg lehet olcsóbban kijön a TSMC, ha javítja a kihozatalt, mintha felhúzna még több gyártósort, sorokat. Először legyen meg a kihozatal, utána lehet építkezni. Szvsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. axe
2009.10.22. 20:14
én várok 1 évet amikor kijönnek a húzott kiforrott kártyák (gondolok itt pl HD4890-re a 4000-es szériábol jobb gpu jobban lehet húzni stb)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!