iPon Hírek

AMD + Nitero = Vezeték nélküli VR felhasználói élmény?

Dátum | 2017. 04. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Az AMD egy elég fontos felvásárlást ütött nyélbe a minap. Az új szerzemény nem más, mint az Austinban tevékenykedő Nitero, amelynek fejlesztőcsapata a vezeték nélküli VR élmény biztosítását tűzte ki célul. A felvásárlás hatására a céghez tartozó szellemi tulajdon az AMD birtokába került, csak úgy, ahogy a Nitero fejlesztőcsapata is, amelynek tagjai innentől kezdve az AMD egyik részlegét erősítik. A VR piacon jelenleg kétféle kompromisszumos megoldás kínálkozik a felhasználók számára: vagy választják az asztali számítógépekhez optimalizált, vezetékekkel dolgozó HTC Vive és Oculus Rift headseteket (esetleg a PS4-es PS VR-t), vagy lejjebb adnak a grafikai igényekből és a mobilpiac felé fordulnak, ahol vezetékek nélkül juthatnak VR élményhez.
A Nitero jóvoltából az asztali szegmensben is vezeték nélkülivé válhatnak a VR headsetek, hiszen a cég néhány gigabites sávszélességű vezeték nélküli kommunikáció fejlesztésével foglalkozik, amely a 60 GHz-es frekvenciatartományon belül működik, viszonylag kis hatótávval – de a szoba-méretű távolságok áthidalására tökéletesen alkalmas. Az AMD szerint a milliméteres hullámhosszú vezeték nélküli rendszereknél rendszerint komoly limitet jelent, hogy a vevőnek és az adónak viszonylag jól rá kell látnia egymásra ahhoz, hogy az adatátvitel zökkenőmentes lehessen, a Nitero Phase Array Beamforming technológiája azonban erre is megoldást kínál. Az említett technológiának köszönhetően a hullámok hatékony formálásával viszonylag szabadon lehet mozogni a 60 GHz-es frekvenciatartományon belül működő vezeték nélküli VR headsetekkel. Arról sajnos nem szól a gyártó közleménye, hogy a tranzakció pontosan mekkora összeget emésztett fel, az viszont kiderült, hogy a Nitero ügyvezetője és társalapítója, Pat Kelly mostantól az AMD Wireless IP részlegénél dolgozik tovább, ahol alelnöki pozíciót fog betölteni. Ez a befektetés hosszabb távon mindenképpen gyümölcsöző lehet az AMD számára, ugyanis a cég eddig is nagy figyelmet fordított a VR fogyasztók és a VR tartalomkészítők hatékony kiszolgálására, a vezeték nélküli VR élmény segítségével pedig új, izgalmas lehetőségek előtt nyílhatnak meg a kapuk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. beleutomaz...
2017.04.11. 13:22
Valamikor az Ati felvasarlasa is jo uzletnek tunt, es bar az Ati az egyetlen ok hogy az AMD meg letezik, kivancsi leszek hogy ez a meno felvasarlas micsoda egyebb lehetosegeket fog hozni nekunk, felhasznaloknak.
Lehet hogy vegleg lehuzzak a rolot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. katt777
2017.04.11. 13:48
Megy a marketing ezerrel, a vége meg az ATi felvásárlása óta mindig pár, az ócska meghajtók miatt csökkent használati értékű, 2 éven belül elavultatott (pedig 4-5 éven át csak átnevezett), és a konkurenciánál gyengébb ésntöbbet fogyasztó VGA, vagy értékelhetetlen teljesítményű és/vagy sokat fogyasztó processzor. De amíg a részvénypiac beveszi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. katt777 beleu...
2017.04.11. 13:53
Hát a Mantle és a millió azt támogató játék nem elég neked??? Meg az előremutató GCNsok architectúra? A mérhetetlen (de tényleg) technológiai fejlődés? Az 1080ti SLI-t alázó Vega VGA-k? Ja, már Mantle sincs, és épelméjű konfigon akkor sem volt gyorsabb DX-nél, amikor volt, meg a fél éve agyonhájpolt Vega is még ott lehet, ahol a névadója.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. noPublicFG katt7...
2017.04.11. 14:14
Úgy is kiderül...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. B_Real katt7...
2017.04.11. 14:36
"2 éven belül elavultatott VGA"

"értékelhetetlen teljesítményű és/vagy sokat fogyasztó processzor"

Innentől az írásod többi része lényegét veszti.

A VR-nak pedig szükség lesz a vezeték nélküliségre, főleg ha már az átlag használathoz is a billentyűzet, egér, hang többek között vezeték nélküli formában elérhető, és a gaming szekció is folyton kínál ilyen megoldásokat. Más kérdés, hogy a VR helyzete és elterjedtsége milyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Busterftw
2017.04.11. 22:58
Végülis egy 3 éve veszteséges cég helyében én is felvásálolgatnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!