iPon Hírek

AMD: növekvő részesedés a processzorpiacon

Dátum | 2009. 04. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD néhány éve a K8-as architektúrára épülő processzorainak piacra dobásával rendkívül jó úton haladt afelé, hogy ha lassan is, de biztosan elkezdje növelni részesedését a piacon. Akkoriban az Intelnek nem kis fejtörést okoztak a nagy sikernek örvendő K8-asok, ám ez az időszak a Core architektúra bemutatkozásával véget ért, és az AMD elindult a lejtőn: röviddel ezután komoly pénzügyi gondokba került a vállalat. Nemrégiben ezt a helyzetet némileg javította az a lépés, hogy az AMD kiszervezte gyárait, amelyek az Advanced Technology Investment Company befektetéseinek köszönhetően immáron GlobalFoundries néven egy külön cég keretein belül üzemelnek. A kiszervezés miatt az Intel aggályait fejezte ki: a rivális szerint a korábbi licenc megállapodásokat komolyan sérti ez a művelet, az AMD viszont ennek ellenkezőjét állítja, így a cégek jelenleg is próbálnak egyezkedni.

No, de visszatérve a processzorpiac alakulására: az AMD 45 nm-es csíkszélességgel készülő Phenom II-es processzorainak megjelenésével ismét megnőtt az igény a vállalat termékei iránt a piacon. A napokban az alaplapgyártó vállalatok már beszámoltak róla, hogy az AMD processzorpiaci részesedése a fent említett ténynek köszönhetően emelkedni fog, ez most meg is történt. A processzorok iránti igények növekedését az is elősegítette, hogy a gyártó ármérsékléseket alkalmazott a termékek esetében, így azok rendkívül vonzóvá váltak a vásárlók számára.

Az alaplapgyártó források szerint az AMD a processzorpiacon a második negyedév végére 30% feletti részesedést tudhat majd magáénak, ám ezek az állítások túlságosan is optimisták. Az elemzők szerint a vállalat második negyedéves eredménye 26%-os részesedés lesz, ami a jelenlegi 20%-hoz képest ez jelentős előrelépés, tekintve, hogy a gyártó már régóta a 20% körüli, illetve az alatti régióban mozog a piacon részesedés tekintetében.

A vállalat a kedvező előrejelzések ellenére sem bízza el magát – nincs is oka rá – így tovább folytatódik a munka: a cég kínálatában szeptembertől kezdve egy új, belépő szintű platform jelenik meg, amely a Pisces névre hallgat majd. A fenti előrejelzések mindenképpeb bíztatóak, de hogy pontosan miként alakul majd a részesedések, az rövidesen kiderül.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. shabbarule...
2009.04.02. 11:56
Egy igen fontos információ kimaradt a hírből. A jelenlegi fordításból totál az jön le mintha a teljes processzor piac egészéről lenne szó, pedig erről szó nincs csupán a desktop szegmensről ahol eddig is az legerősebb pozíciója volt az AMD-nek. Tavaly is 26% körül álltak majd ez lecsökkent, ez csak azt jelenti hogy visszakapaszkodnak egy korábbi szintre. A szerver és mobil fronton eddig sem állt túl jól az AMD, olyan 10% közeli eredményeket produkált.

Az sem derül ki hogy ez igazán darabszám vagy bevétel alapját képező piaci százalék lenne. Mert mélybe vitt árszint mellett a darabszámot mindig 1xűen lehet növelni, de az a bevételre nem lesz ilyen jótékony hatással, márpedig a cégek számára ez utóbbi a fontosabb. Meg az hogy a költségeiket hogy tudják minél alacsonyabb szinten tartani, hisz úgy lehet profitot csinálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Terror
2009.04.02. 12:11
Pont hogy a darabszám növelésével nő a profit, mert csökken az egy darab cpu-ra jutó gyártási költség. Az Intel ezt megtoldja a magas árral, mert megteheti, az AMD egyelőre csak az eladások számával profitálhat, de hozzátenném, hogy se te, se én nem tudjuk, hogy mekkora költséggel dolgozik az AMD és Intel, de valószínű, hogy az Intelé a magasabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. shabbarule...
2009.04.02. 13:06
Terror:

Ezt azért gondold át még1x. Ha pl. van egy terméket amit X áron értékesítesz és leviszed az árát mondjuk a felére, akkor ha ennek hatására dupla annyit adsz el belőle attól még a bevételed változatlan marad. De cserébe dupla annyi terméket kell legyártani, ami magasabb költségszintet jelent, így a profit ráta pont hogy csökken. Profit többletet csak akkor lehet olcsóbb árral elérni, ha a mennyiségi növekedés az árcsökkentés mértékét messze felülmúlja. Az AMD esetében pedig erről szó sincs.

Az Intel azért tud nyereséges lenne mint az gazdaságossági tényezőkre nagyon is odafigyel. Kis méretű magokat gyártott, azokat nagyon jó kihozatali aránnyal tette és igen jó teljesítményt tudtak elérni így ennek megfelelően magasabb áron tudta őket értékesíteni, ez pedig profitot termelt. Ezzel szemben az AMD nagy méretű magokat gyártott, rosszabb kihozatali aránnyal, a teljesítmény sem volt valami fényes így árban erős kompromisszumokat kellett kötniük, ez pedig veszteségessé tette a működést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Terror
2009.04.02. 13:19
Igen, de nem felére viszi le az árat, hanem csak 10%-kal mondjuk, a forgalma ehhez képest többel nő, és többet gyártani nem jár pluszköltséggel, mert nem nyitottak új gyárat meg semmi, csak a meglévők működnek nagyobb kapacitáson, és mindkét gyártó 45 nm-en gyártja már a CPU-it, szóval ez a szempont már nem játszik. Amiről te beszélsz, az a változó költségek növekedése, azok mértéke pedig elhanyagolható a termékekből befolyt profithoz képest. Nincs olyan, hogy "olcsó ár". Az ár vagy alacsony, vagy magas, de az olcsó nem az ár, hanem a termék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tomboy1986
2009.04.02. 14:06
Szerintem ez egy jó hír, s kedvező volna, ha ez a részesedés tovább növekedne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Yeffy DJ
2009.04.02. 14:08
Tomboy: Egyetértek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!