iPon Hírek

AMD Phenom: magasabb órajel = jobb esélyek?

Dátum | 2008. 06. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Ha van valami, amivel az AMD Phenomjai versenyképesebbé válhatnak az Intel legfrissebb Core 2 processzoraival szemben, akkor az nem, más, mint a Phenomok magasabb órajele. Az AMD bejelentései között már olvashattunk olyan tervekről, amelyek szerint a gyártó a jelenlegi Phenom 9850-es (2,5 GHz) modellnél magasabb órajelen üzemelő egységek piacra dobásán munkálkodik. A TG Daily forrásai szerint az AMD-nek a siker eléréséhez van egy csodafegyvere is: a gyártó termékei rendelkeznek néhány "rejtett tüskével / lábbal", így az új chipszetek segítségével a processzorok órajelét növelni lehet.

A kijelentés elsőre elég meredek lehet, de hogy könnyebben megértsük, a TG Daily munkatársai egy példával szemléltették az AMD jövőbeni lehetőségeit: egy 2,8 GHz-en üzemelő Black Edition processzor az új, különleges rendszer segítségével akár 3 GHz-en vagy 3,2 GHz-en is gond nélkül üzemelhet majd. Erről a híresztelésről korábban már írtunk, a gyorsulás az új SB700-as és SB750-es déli hidaknak köszönhető: minél újabb a déli híd, annál magasabb órajelet érhetünk el a Phenom processzorral.


Erről az információról nem most hallunk először, ám a magasabb órajel eléréséhez szükséges magyarázat több, mint gyanús, akár légből kapottnak is nevezhetnénk. Nem árt tudni, hogy az alaplapokon helyet foglaló déli híd kizárólag a perifériák I/O műveleteiben segédkezik, semmi köze nincs a processzor órajelének módosításához. Könnyen meglehet, hogy a kiszivárgó információkat a különböző források félreértelmezték és így adták tovább, aminek következtében a végeredmény egy nehezen hihető, több sebből vérző állítás lett. Ennek ellenére nincs kizárva, hogy a jövőben megjelenő, új déli híddal ellátott lapkakészletek esetében az északi hídnál is történnek majd olyan módosítások, amelyek segítségével hatékonyabban lehet majd tuningolni a Phenom processzorokat.

A fanatikus felhasználók számára jó alternatíva lehet az AMD Spider platformja, amelynek segítségével könnyedén tuningolhatóak az AMD Phenomjai. Az ASUS forrásai szerint az AMD egyébként hamarosan bemutat majd néhány új Phenom processzort, amelyek az eddig megszokott TDP-nél magasabb fogyasztással rendelkeznek: az újdonságok TDP-je 140W körül fog elhelyezkedni, ez az érték pedig 15W-tal magasabb, mint a jelenlegi Phenom X4 9850-es modellé.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. J.o.k.e.r
2008.06.06. 21:19
vissza a hírhez

Nálam a forrás megjegyzése kiverte a biztosítékot: "rejtett tüskével / lábbal"... :S
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Tyrel
2008.06.07. 08:55
Hát, AMD már egy ideje nem találja a jó utat processzorok terén... Még jó hogy az Ati munkájába nem nagyon ugatnak bele.

Szegény csávót meg mielőtt lecseszitek vegyétek már észre az E8200 28W-os TDP-jét...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. leviske
2008.06.07. 21:01
Mindenkinek csak halkan jegyzem meg, hogy az Intel processzorai az AMD TDP-jével számolva bőven fogyasztanak ennyit a Q6700-tól fölfelé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Alamos
2008.06.07. 23:14
90% hogy DFI - nem véletlenül nem közismert annyira Mo-n, csak a tuningosok között...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. leviske
2008.06.09. 21:45
Ha végl igaz lesz a hír, akkor én egyet nem értek. Miért ilyen későn? Nem hinném, hogy egy délihidat tovább tartana megtervezni, mint egy északit. :blink: Ez kb. most olyan, mint az X38 és X48 esete...ha eredetileg nem volt jó, akkor nem tudom miért is adták ki... :unsure:

Az pedig a másik, hogy mi lesz a 780a tulajokkal? Azok dobhatják ki a jó 20-30k-val drágább lapjukat, mert eszébe jutott az AMD-nek, hogy van egy jobb ötlete? :huh: Vagy mivel azok részben nV tulajok, ezért le vannak...? :wacko:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!