iPon Hírek

AMD Phenom tesztek

Dátum | 2007. 11. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD Phenom processzorait hatalmas várakozás övezte, ám az első tesztek eredményei alapján a gyártónak még van bőven dolga, ha utol akarja érni az Intelt, ugyanis az első Phenom egységek teljesítménye sajnos nem elegendő a rivális jól sikerült processzorai ellen. A tesztek eredményeinek egy része az alábbi grafikonokon látható, a képek sajnos magukért beszélnek:


A Lost Planet tesztjében jól látható, hogy az AMD négymagosai csak a hatodik és a nyolcadik helyet képesek megszerezni, a dobogó összes fokán az Intel processzorai foglalnak helyet.


Team Fortress 2-ben a helyzet rosszabb lett: a helyezések ugyan változatlanok, de az Intel egységei rendesen elhúztak az AMD négymagosai elől.


A WorldBench tesztben az a processzor számít jobbnak, amelyik rövidebb idő alatt teljesíti a feladatot. A Phenomok sajnos ebben a tesztben is kikapnak, bár a Phenom 9900-as csak pár másodperccel teljesít rosszabbul, mint az Intel Q6600-asa. Ennek fényében elmondhatjuk, hogy továbbra is az Intel processzorai dominálnak a piacon... A Phenom processzorok az Intel egységeihez képest gyengén teljesítettek, de a jövőben megjelenő Phenomok esetén már remélhetőleg jobb eredményeket láthatunk viszont.

A tervek között szerepel, hogy a későbbiekben magasabb órajelen üzemelő Phenom processzorok is piacra kerülnek, ezzel az AMD talán jobb pozícióba kerülhet a rivális Intel egységeivel szemben. Az AMD eközben egy új területen is szerencsét próbál: a gyártó bevezeti a három maggal rendelkező processzorokat, amelyekhez szintén nagy reményeket fűznek. A későbbiekben kétmagos Phenom processzorok is megjelennek, ezek az egységek az Intel Core 2 Duo processzorai ellen szállnak majd harcba.

Az AMD egyelőre csak négymagos Phenomokat dobott piacra,ám a német hardver oldal, a PC Games Hardware azt állítja, hogy ők már letesztelhettek egy három maggal és egy két maggal felvértezett Phenomot is. A tesztek között összesen 3 alkalmazás kapott helyet: 3Dmark 06, Cinebench R10 és WinRar. A tesztben egy 2,3 GHz-es  Athlon 64 X2 4400+-os és egy Intel Core 2 Quad Q6600-as processzorral eresztették össze az AMD újdonságait: a hárommagos Phenom 17%-kal volt gyengébb, mint négymagos társa. Érdekeség volt az is, hogy a kétmagos Phenom mindössze 10%-kal teljesített jobban, mint az azonos órajelen futó X2 4400+.

WinRar eredmények. A kép nagyítható!
A legnagyobb különbség a két kétmagos egység között WinRarban volt, ez a fenti képen látható is, a többi tesztben a Phenom X2 csak kicsivel teljesített jobban, mint az Athlon 64 X2.

Az érdeklődők az alábbi hivatkozások segítségével megtekinthetik az említett tesztek teljes, angol nyelvű változatát is:
A négymagos Phenomok tesztje: http://techreport.com/articles.x/13633
A kettő- és három magos Phenomok: http://www.pcgameshardware.de/?article_id=622388

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2007.11.27. 12:58
vissza a hírhez

Az AMD Phenom processzorait hatalmas várakozás övezte, ám az első tesztek eredményei alapján a gyártónak még van bőven dolga, ha utol akarja érni az Intelt, ugyanis az első Phenom ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!