iPon Hírek

AMD processzorral ellátott ultrabookok jönnek?

Dátum | 2011. 12. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

Az utóbbi időben szinte nem telik el úgy hét, hogy ne esne szó az ultrabookokról – vagy azért, mert új modell érkezik, vagy azért, mert érdekes hírek jelennek meg a termékek várható áraival, illetve a gyártók távolabbi terveivel kapcsolatban. Eddig az Intel monopóliumának tekinthettük az ultrabookok piacát, hiszen jelenleg gyakorlatilag csak Intel processzorral ellátott ultrabookok vannak forgalomban, de a jelek szerint a helyzet jövőre megváltozik.

Az AMD egyik illetékese, Brian Slattery – aki az AMD Ausztráliáért és Új-Zélandért felelős regionális menedzsere – meglehetősen érdekes információkkal szolgált az AMD ultrabookokat érintő terveivel kapcsolatban. A jelek szerint a vállalat a következő év januárjában beléphet az ultrabookok piacára – ezzel a lépéssel pedig nem kevés borsot törhet az Intel orra alá. Az AMD és a gyártók között már egy ideje zajlanak az egyeztetések, ami bizakodásra ad okot. Brian Slattery szerint az AMD ultrabookjainál a gyártók jóval szabadabb kezet kapnak majd, már ami az ultrabookok dizájnját és belső felépítését illeti, mint az Intelnél. A vállalat illetékese az AMD Radeon sorozatú integrált videó vezérlőit is dicsérte, elmondta azok legfőbb jó tulajdonságait, ám arra már nem adott választ, hogy konkrétan milyen típusú központi egységek lapulhatnak majd az AMD utrabookjaiban, de a választ nem nehéz kitalálni.

A SemmiAccurate munkatársai az elmúlt hónap folyamán azt állították, hogy az Apple eredetileg „A” sorozatú Llano APU egységekkel szerette volna piacra dobni legfrissebb MacBook Air noteszgépeit, ám a terv meghiúsult, ugyanis az említett APU-k akkoriban nem készültek elegendő mennyiségben, így az utolsó pillanatban – a „B” terv értelmében – mégis Intel platform került az Air noteszek házába.

Valószínűleg nem téved sokat, aki azt tippeli, hogy az AMD mára már olyan pozícióba került, hogy képes alacsony feszültség mellett üzemelő Llano APU egységekkel ellátni az ultrabook gyártókat annak érdekében, hogy ütőképes ultrabookok készülhessenek. A befutó a Llano család lehet, mivel ezekkel az APU egységekkel felveheti a gyártó a versenyt az Intel megoldásaival szemben, sőt, GPU teljesítmény tekintetében maga mögé is utasíthatja azokat. Elméletben az „E” sorozatú Ontario APU-k is alkalmazhatóak lennének ultrabookokban, ám ezek a MacBook Air ellen harcoló ultravékony noteszekkel szemben aligha lennének versenyképesek, már ami a rendszer összteljesítményét illeti.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. Sr4c
2011.12.09. 10:48
Btw: az ultrabook nem intel kezdeményezés?
vagy keverem és microsoft?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. somakb
2011.12.09. 10:48
Folyamatosan az a hír, hogy hónapokra előre eladják a llano cpukat, merhogy akkora a kereslet, a gyártás nem bírja... akkor ezekbe honnan lesz ? Amúgy meg az ultrabookoknak nem a cpu a szűk keresztmetszete az árban, hanem az ssd, meg a kis tömeg stb stb... ha meg ezeket elhagyják, akkor mitől lesz ultrabook ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. nyerek01
2011.12.09. 11:08
El tudnék képzelni AMD-s ultrabook-ot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. lorddiablo
2011.12.09. 11:09
Az Ultra mosogatószer gyártó cég adja ki...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. atti2010
2011.12.09. 12:33
Sr4c Valóban Intel kezdeményezés de mivel az AMD-nek most sokkal jobb hordozható CPU-ja van hát lecsaptak rá, mi lesz ha jön a Trinity?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. shabbarule...
2011.12.09. 13:52
atti2010:

"az AMD-nek most sokkal jobb hordozható CPU-ja van"

Érdekes elképzelésed lehet a sokkal jobbról. Az Intel 2 magos 17W TDP-s procija nagyobb CPU teljesítményt nyújt, mint a mobil Llano 4 magos 35W TDP-s procija. Nem véletlenül nincs 17W TDP-s Llano mert olyan gyenge teljesítménye lenne, ami nehezen tudna labdába rúgni az Intel proci mellett. Gyakorlatilag 2 mag, fele shader és moderáltabb órajel mellett lehetne 17W TDP-s Llano-t csinálni, de úgy fele-harmada lenne CPU teljesítményben mint egy Inteles 17 TDP-s proci.

A Trinity-vel dettó ugyanez a helyzet az Ivy Bridge-dzsel szemben. Abból is max 1 modul fér bele a 17W TDP keretbe, nem túl sok shaderrel, moderált órajellel úgy pedig fele CPU teljesítményt nem fog nyújtani egy Inteles 17W-s procival szemben.

Más.

A SemmiAccurate sok hülyeséget összehordott már, köztük volt ez is hogy a Llano Air-be mint "A" terv szerepelt, az Intel meg "B" terv volt amit az utolsó pillanatban váltottak. Ez ritka nagy hülyeség. A két proci teljesítmény különbsége már a kezdetek óta ismert volt, szóval fel sem igazán merülhetett a Llano mint "A" terv. A Apple presztízs termékeket gyárt, elég drágán ebbe pedig nem fér bele egy ilyen harmatos teljesítményű CPU. A Llano a gyenge CPU teljesítményével jó value vagy alsó mainstream szegmensbe oda is csak olcsón, ennek a piaci szegmensnek viszont semmi köze az Applehöz, ők oda nem is gyártanak terméket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jozsefm shabb...
2011.12.09. 14:23
Nem a SemmiAccurate volt az egyetlen hirforrás, sőt az AMD maga is elismerte ennek az üzletnek a kutba esését, ingen a "B" terv volt az intel, és AMD-t akart az Apple a presztizstermékbe csakhogy a Glo-Fou elbaltázta az üzletet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Juliska
2011.12.09. 14:38
shabbarulez: És mi van a GPU-val? Ha már integrált akkor számít, hogy a fost kapod az Intentől, vagy kapsz egy használhatót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. shabbarule...
2011.12.09. 15:15
Juliska:

IGP-ben ahogy már sok éve az AMD erősebbet gyárt mint az Intel, CPU meg pont fordítva. Az erős IGP egy elég érdekes paradoxon. A géphasználók 80+%-ának egyáltalán nincs szüksége erős IGP-re, mert grafikai képességek terén kb. az az elvárása hogy legyen kép és jelenítse meg a Windows ablakokat. Gyakorlatilag a IGP-ben lévő 3D képességeket a userek döntő többsége sosem használja ki, mert el sem indít olyan alkalmazást amire kellene. Ez így volt évekkel ezelőtt és most is így van és a jövőben sem sokat fogat változni, épp ezért volt eddig is elég az Intel jóval gyengébb IGP-je is. Lehet hogy személy szerint neked fos az Intel IGP-je, de a gépvásárlók döntő többségének igényeit eddig is messze bőven ki tudta elégíteni.

Akinek viszont erős GPU-ra van szüksége, ami már a userek egy jóval szűkebb rétegét érinti, oda meg az IGP kevés, helyette inkább diszkrét GPU-t használnak. Ez már a tipikusan gémer réteg aki játékra is akarja már használni a gépét.

Szóval az vásárlói réteg akinek egy erős IGP-vel rendelkező CPU-ra van szüksége elég szűk. Mert játékra túl gyenge, ahhoz inkább diszkrét gpu-s gépet vesznek, Win alapfeladatokra meg ágyúval verébre tipikus esete, oda egy sokkal gyengébb IGP is bőven megteszi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. sanyix
2011.12.09. 15:31
"Érdekes elképzelésed lehet a sokkal jobbról. Az Intel 2 magos 17W TDP-s procija nagyobb CPU teljesítményt nyújt, mint a mobil Llano 4 magos 35W TDP-s procija."

Ja max 2 szálú intelre optimalizált, amd-re lassított alkalmazásokban amúgy meg egyáltalán nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. sanyix
2011.12.09. 15:35
Ja emellett egy 4 magos athlon II x4-em van, ami kb olyan azonos órajelen mint a llano. Nincs alkalmazás ahol kevés lenne, pedig játszom, videot kódolok, 3d maxozok, stb...

Amúgy ha nem tűnt volna fel a gpukat már nem csak 3d-re lehet használni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Juliska
2011.12.09. 15:50
shabbarulez: Nem az erősségre értettem, hanem a minőségre. Sebességre nekem sincs szükségem a notebookomon, de ha jön valami új webes felület, akkor nem várok fél évet, amíg a Intel szíveskedik támogatni. Az NVIDIA és az AMD sokkal gyorsabban dolgozik. A böngészőkben sem tapasztaltam soha, hogy letiltották volna a GPU-s gyorsítást. Az új Opera 12 alpha gyorsítása az Intelen nem működik. A képminőség kritikán aluli. Ha az IE9-ben GPU-val gyorsítok, akkor az Intel elmossa a betűket. A GeForce-on és a Brazoson ilyet nem tapasztalok. Ez egy fos, bárhogy szépíted. Nem kell magyarázkodni, hogy nincs igény a minőségre, ez nem menti fel az Intelt attól, hogy fos a GPU-ja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Juliska
2011.12.09. 16:03
shabbarulez: Még az macbookhoz hozzászólva. Az iOS-en az OpenGL támogatás fontos. Az Intel OpenGL drivere egy összekuszált valami. Elvileg OGL 3.1 a driver, de nincs benne GL_ARB_texture_buffer_object azt hittem lefordulok a székről. A legnagyobb poén, hogy a GPU Caps Viewer jelzi, hogy GL_MAX_TEXTURE_BUFFER_SIZE = 65536. Ez így vicc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sanyix
2011.12.09. 16:58
Igény van a minőségre, csak a zintel azt mondja hogy EZ VAN más nincs, lásd kitiltotta az ion-t, letiltotta az inteles notik mellé az amd gpu-t. Úgy hívják ezt hogy piaci erőfölénnyel való visszaélés. Ugyanúgy mint az m$ az intel sem az igényeket követi, hanem formálja azokat a maga szája íze szerint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sanyix
2011.12.09. 17:00
Normális piaci szabályozánál ezt a kitiltogatós dolgot is úgy kéne büntetni hogy igencsak fájjon, semmivel sem jobb mint az intel az athlon64-es időkben eljátszott stiklije.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!