iPon Hírek

AMD processzorral jön a következő Apple TV?

Dátum | 2010. 08. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Apple a nemrégiben bemutatott új iMac és Mac Pro konfigurációk esetében az Nvidia videó vezérlőit az AMD megoldásaira cserélte és a jelenlegi hírek szerint úgy tűnik, hogy a két cég együttműködése itt még egyáltalán nem ér véget. A tervek szerint a következő generációs Apple TV belsejében már az AMD Fusion APU egységei kapnak helyet, amelyek a processzormagok mellett ugyanazon a lapkán egy ütőképes integrált videó vezérlőt is tartalmaznak.

A Fusion APU (Accelerated Processing Unit) GPU-CPU hibrid megoldások DirectX 11-es és OpenGL 4.1-es támogatással rendelkező ATI Radeon HD sorozatú grafikus processzort tartalmaznak, ami hasonló teljesítmény kínál, mint egy ATI Radeon HD 5500-as sorozatú, belépő szinten elhelyezkedő videokártya.

Apple TV AMD processzorral?Az Apple TV szemszögéből a Fusion APU egységek alkalmazása sok előnnyel jár. Az ütőképes IGP jóvoltából például komplexebb, nagyobb felbontással rendelkező és különböző effektekkel teletűzdelt felhasználói kezelőfelület alkalmazására nyílik lehetőség. Az AMD  fejlett, hardveren alapuló videó gyorsítási technológiájának (UVD - Universal Video Decoder) köszönhetően a különböző média fájlok lejátszása is sokkal zökkenőmentesebb lesz. A rendszer esetében az összetevők nagy része a Fusion APU egységen belül kap helyet: egy tokon belül találjuk meg a processzormagokat, a beépített memóriavezérlőt, az északi híd összetevőit és a grafikus processzort is, azaz a szükséges komponenseknek nagyjából 60%-a ebben az egységben foglal majd helyet.

Az Apple TV egyébkén nem más, mint egy multimédiás set-top-box, amely HD Televízióra kapcsolva lehetővé teszi TV adások és különböző internetes videó streamek megtekintését, amelyek az iTunes Store szolgáltatáson keresztül érhetőek el. A rendszer vezeték nélküli hálózati kapcsolaton keresztül otthoni gyűjteményünkhöz is képes kapcsolódni, így kedvenc zenéink, filmjeink és fotóink megtekintésére is lehetőséget biztosít.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Nehaiu
2010.08.12. 14:11
Szerintem előbb-utóbb a Mac mini gépekbe is AMD kerül, aminek én örülök a legjobban, annak ellenére hogy nem Mac-em van. Hajrá AMD!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. prohlep
2010.08.12. 14:17

Ez lassan mar egy nagysagrenddel izgalmasabb meccs, mint mondjuk egy foci VB.

Raadasul nem kiegyensulyozott, 11 a 11 ellen, hanem david es goliat, mindegyik a maga elonyeivel es hatranyaival.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ITEM00
2010.08.12. 14:23
Hát,erre kiváncsi leszek,bár attól félek a MAC-számítógépekben sosem jön el az az idő amikor az INTEL cpu-k helyett,majd AMD CPU-k veszik át a stafétát. Annak idején nem is értem,miért az INTEL mellett döntöttek,hisz ott voltak már az athlon64-ek is,meg a XEON-al kb pariban lévő OPTERON-ok. Valszeg az INTEL és az APPLE együtt dolgozott az OSX-x86 fejlesztésen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Nehaiu
2010.08.12. 14:26
Pedig már igazán vége szakadhatna a nagy barátságuknak, talán olcsóbb is lenne kicsit. Ja, nem, az Apple-ről van szó!

Hiába lennének AMD-k az Intelek helyén, az ár nem menne lejjebb, csak a profit lenne nagyobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Dragon3k
2010.08.12. 15:35
Nehaiu ki tudja, nem tudjuk, hogy az intel mekkora kedvezményt ad, hogy a mac-ben intel legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. iteq47
2010.08.12. 19:25
sztem ez eléggé csípős pisi az intel szemében.
valsz az ár és az integrált videóvezérlő teljesítménye nem volt oksi. habár a mostani inteles cpu tesókról nem nagyon vok képben. mintha menne a fullhd? ugy rémlik. meglesem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. PumaK
2010.08.13. 04:52
Elvileg megint elkezdett az Apple fejleszteni saját procit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm
2010.08.13. 09:35
Ha van terület ahol az AMD komolyan borsot törhet az Intel orra alá akkor ez az.Az ATI bekebelezése ota jelentős fölényben van az integrált videovezérlők terén és mostanság az Ontario és a Llano érkezésével a pocesszorba integrált vezérlők terén is jelentős előrelépés várható.Ha ehhez hozzávesszük a nemrégiben peren kivüli megállapodással zárult birósági procedurát melyben az INTELT eddi tisztességtelen piaci magatartási gyakorlatának abbahagyására kötelezték,akkor jó esély van az eleddig elérhetetlen OEM partnerek felé történö terjeszkedésre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp
2010.08.13. 21:32
józsef m.: nem eszik azt a kását olyan forrón: "Az ATI bekebelezése ota jelentős fölényben van az integrált videovezérlők terén"

egy korábbi itteni cikk írta, nem is olyan régi, hogy a teljes vga piacon még mindig az intel viszi a prímet jóval több mint 50%-al, az nvidia és az amd a maradékon osztozkodik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm tibai...
2010.08.13. 22:36
Grafikus teljesitmény szempontjából gondoltam.A többire meg a linkelt cikk megadja a választ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dcyborg
2010.08.15. 22:32
Na végre tényleg valami jó hír és elmehet a intel a p.csába !! Felőlem meg is szünhetne a gyártósora mert az AMD már régen lehagyta a somba a xaros intelt ahol van DDDDD Nehaiu veled vagyok ))
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!