iPon Hírek

AMD Project Discovery: Készüljenek gamer táblák!

Dátum | 2013. 11. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD egy saját, kifejezetten játékra kihegyezett tábla koncepcióval áll elő. A Project Discovery elnevezés alatt futó kezdeményezés egy teljesen komplett megoldásnak tekinthető, amit a vállalat partnerei igény esetén teljes egészében átvehetnek. Úgy tűnik, az AMD-re komoly hatást gyakorolt a Razer gamereknek szánt táblája, az Edge, amit egy ideig Fiona is néven emlegettek.

Hogy mire számíthatunk az új tábla esetében? A jelenlegi információk szerint arra, hogy fedélzetén egy Mullins APU teljesít majd szolgálatot (ez a Temash utódja). A négymagos APU processzormagjai Puma mikroarchitektúrára alapoznak, az integrált videó vezérlő pedig ezúttal is GCN alapokon nyugszik.

A Mullins APU egységgel ellátott táblához jár egy speciális, játékvezérlőket tartalmazó kiegészítő, amibe csak bele kell csúsztatni a terméket. A kétoldalt elhelyezett analóg karok és gombok konzolszerű játékélményt kínálhatnak, alul pedig egy sztereo hangrendszer található, hogy jobban élvezhessük a játékokat fülhallgató nélkül is. A speciális, játékvezérlőket és audió rendszert tartalmazó keret mellett egy dokkolót is tervezett az AMD.

A dokkoló az akkumulátortöltő funkció mellett egyrészt extra portokkal ajándékozza meg a felhasználókat, másrészt a tábla extra hűtéséről is gondoskodik, ugyanis lapul benne ventilátor. A portok között DisplayPort 1.2-es videó kimenetet, USB portokat és Gigabites Ethernet csatlakozót egyaránt találunk – már amennyire ezt a lenti, kissé homályos képről ki lehet venni. Dokkoló módban az extra hűtés jóvoltából a Mullins APU magasabb órajeleken üzemelhet, így extra teljesítmény válik elérhetővé, ha asztali PC-ként akarjuk használni.

A vállalat új táblája Windows 8-as operációs rendszert futtat és remek játékplatformnak ígérkezik. A jelenlegi információk szerint a platform lehetőséget biztosít a játékmenet rögzítésére, sőt, annak streamelése is megoldott lesz. Az egyelőre hivatalosan nem tudható, hogy pontosan mely játékokkal reklámozza majd a cég az újdonságot, de arra már most lehet számítani, hogy a Mantle API igazán remek szolgálatot tesz majd, hiszen az optimalizációk jóvoltából könnyebb dolga lesz a Mullins APU-nak, ha a legfrissebb játékok futtatására kerül sor.


Jelenleg tehát még vannak homályos részletek az új projekttel kapcsolatban, de az már biztos, hogy az AMD a következő év januárjának elején megrendezésre kerülő CES 2014 alkalmával részben vagy egészben lerántja a leplet a Project Discovery részleteiről.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. mocsok92
2013.11.19. 11:38
"...amit egy ideig Fiona is néven emlegettek."

J.o.k.e.r. javíts, aztán töröld a hozzászólásom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. drift3r91
2013.11.19. 11:50
+1 fölösleges dolog!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. gab78
2013.11.19. 11:57
Az AMD megint lúzerkedik! "amit a vállalat partnerei igény esetén teljes egészében átvehetnek" meg kis....at a partnereknek, legyen már tökösek és adjanak ki saját márkás terméket. Notival is ezt kellett volna, nem a partnerekre várni, akiket az Intel úgy ken meg ahogy csak akar... Itt egy remek koncepció, hát nyomás a piacra vele, lássuk mire képes egy jól kidolgozott, időben piacra tett, jó szoftveres támogatású eszköz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. I.Jozsef83
2013.11.19. 12:14
gab78 - 2013-11-19 11:57:15

Magasszintű egyetértés !

drift3r91 - 2013-11-19 11:50:12

Esetleg ömnállóan ezt jifejtenéd ?! a miértjét !!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. nemlehet
2013.11.19. 12:26
Nem rossz ötlet. Ezt nagyon hiányolom az androidos vonalról. Pedig rengeteg emulátor van főleg Gameboyhoz meg nintendohoz és bizony azok a játékok sokkal jobbak mint amik jelenleg elérhetőek. Pont remekül lehetne játszani velük a mobil eszközökön, de az érintőképernyő erre nem alkalmas. Az Archosnak van azt hiszem gamer táblája és nagyon fasza programja a fizikai gombokhoz, de ott meg a táblával vannak gondok. Kíváncsi leszek mi lesz ebből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. tk36
2013.11.19. 12:28
gab78: ha megcsinálnák, akkor az Intel másképpen tenne nekik keresztbe - lásd mint múltkor, mikor több országban eljárás indult az Intel ellen.
Sajna, úgy tűnik, hogy az Intelnek van annyi (felesleges) pénze, hogy nyugodtan megteheti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. j.panzer
2013.11.19. 13:22
Rég óta mondogatom, hogy saját tabletet kellene kiadniuk, amivel demózni tudják saját magukat, méghozzá úgy, hogy valami looser partner nem cseszerinti el a dolgot.

Viszont, annak örülök azért, hogy ez nem kerül piacra, mert erre nem lenne túl sok vevő. Max a kockák, geekek. Átlagember nem szeret mindenféle dokkolót, nagy gampad keretet, egyéb macerás dolgot.

Én támogatom a gamer tableteket, de az én koncepcióm más. Csináljanak egy faxa tabletet, és adjanak hozzá egy vireless egeret... Sokkal egyszerűbb, kényelmesebb, és praktikusabb, mint ez a borzalmasan ronda kontroller keret. Esetleg még lehetne kiegészítőként árulni egy kontrollert is azoknak, akik úgy szeretnek játszani. Mégis csak kényelmesebb úgy játszani, hogy a tabletet letámasztod az asztalra, és a kezedben vagy egy apró, 200 grammos kontrloller, mint hogy a kezedben van egy 12 colos, majd egykilós cucc... ugyan már, ez milyen lámaság...

Billentyűzetnek meg olyat kérnék, mint a Surfice-en. Billentyűzet+kijelző védő egyeben. Jó koncepció.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Kono
2013.11.19. 13:33
j.panzer

Miből gondolod, hogy nem kerül piacra? Pont az áll itt, hogy a projektet felhasználhatják a partnereik, de januárban derül ki, mi is lesz a jövője. Már ha jól olvastam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. DogTheDog
2013.11.19. 13:53
Egy LoL-t ez is megert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. atti2010 Kono
2013.11.19. 14:04
Jól olvasod, a VGA gyártókkal akarják legyártatni gondolom mert oda az Intel nem tudja beleütni az orrát és szerintem egy ilyen cucc nagyot szólna pláne külföldön ahol több pénz van, de mivel nagyon erős hardver lesz benne még cégeket is érdekelhet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gab78
2013.11.19. 14:35
Kik gyártanak VGA-t? ASUS, MSI, Giga? Csak hogy a legnagyobb forgalmúakat említsem. Ők gyártanak notit is, tehát ugyan ott vagyunk, az Intel beleütheti az orrát... Itt csak egy út van, saját márkás termékek és szerződni szolgáltatókkal, hogy pl X tábla családot csak az Y mobilszolgáltatónál éred el. A siker pedig a szolgáltató érdeke is... az Intel így tudja legkevésbé beleütni az orrát... sőt, ha lesz ARM-es APU (SoC) GCN-el, akkor akár saját mobilt bevállalni, ugyanígy szolgáltatóval karöltve. Mellette pedig temérdek heterogén szoftvert, játékokat... készíteni ahol az eszköz igazán domborítani tud! És itt nem is kell feltétlen WP vagy Droid alapokra építeni, sőt... bátran lehet nyitni a mobil Ubuntu irányába. A WP lényegében Nokia, a Droidból pedig már Dunát lehet rekeszteni, nem érzem hogy szükség lenne még egyre. De az Ubuntu más, új, hathat az újdonság erejével és kellően széleskörű támogatással komolyabb táborra is szert tehet. És itt az Intel megint csak erőlködhet...

Persze ez az én véleményem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm gab78
2013.11.19. 17:15
@",az Intel így tudja legkevésbé beleütni az orrát..,És itt az Intel megint csak erőlködhet...
"

Sajnos nagyon naiv vagy. Fogalmad sincs, hogy ki és mi is valójában az-az intel, és ami mögötte van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. j.panzer
2013.11.19. 19:09
"Fogalmad sincs, hogy ki és mi is valójában az-az intel, és ami mögötte van."
Kifejthetnéd, hogy mire gondoltál!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. enisherpa
2013.11.19. 19:34
@ józsef m.: Én sem tudom, kik (vagy mik?) állnak mögötte. Kifejtenéd?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gab78
2013.11.19. 20:13
józsef m.:

Kérdeznék 1-2 dolgot. Ki volt a mobil piacon a király pár éve? A Nokia, nem? Ma hol van? Változnak az idők! Hol voltak az Intel processzorai a K8 megjelenése idején? A fasorba sem. Ma a mobil piacon hol vannak ugyan ennek az Intelnek a processzorai? Az ARM uralkodik!!! Nincs naivitás, semmi mást nem kell tenni, mint a piac kínálta lehetőségeket maximálisan kihasználni, nem tötyörészni, hanem minden lehetőségre lecsapni, rácsapni könyörtelenül. Ha nem teszik ezt, örök 2. számú chipgyártók lesznek, (ma már ez sem igaz, mert már csak tervezik a procikat). Mellette pedig simán lehet új dolgokat kutatni, új fejlesztéseket/ötleteket felkarolni, ahogy az Apple is teszi, nem az ő gyerekük a Siri, az ujjlenyomatos szar sem, csak felkaroltak cégeket. Az AMD meg simán licenszelgethetne...

Az hogy mekkora vállalat az Intel, őszintén szólva ki nem sz@rja le. Az ARM-et szerinted érdekli? Nem a vállalat mérete a döntő, hanem hogy mennyire vagy kreatív, mennyire tudsz a piac változó körülményeihez igazodni, olyan technológiát kínálni, amihez mások hozzá sem tudnak szagolni /pl árban vagy fogyasztás/teljesítmény... és mennyire tudod a kínálkozó lehetőségeket kihasználni. Szoftveres példa Snapchat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. j.panzer
2013.11.19. 20:43
Szerintem az ARM nem lesz sokáig egyeduralkodó. Én úgy hiszem, hogy most, hogy az Intel elkezdte komolyan fejleszteni az ultramobil X86-os SoC-okat, 1-2 év alatt komolyan bevehetik magukat a piacra. Nem lepődnék meg, ha 2015-re a piacot fele-fele arányban osztaná fel az X86 és az ARM.
Ez csak az én véleményem, max nem így lesz.

Más: tényleg kíváncsi lennék, hogy mire gondolt józsef m...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim j.pan...
2013.11.19. 20:53
Szerintem míg az új tegrákon is látni aktív hűtést, mert akkora teljesítmény már igényli, addig egy x86-nak esélye sincs passzív hűtéssel beérni ugyanezt teljesítményben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. atti2010 enish...
2013.11.19. 22:50
Nekem vagy egy sejtésem mire gondol de nem fórumtéma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Svidi
2013.11.20. 00:13
badarság
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!