iPon Hírek

AMD Radeon Crimson ReLive Edition: egy raklapnyi újítás

Dátum | 2016. 12. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az AMD a 2014-es Catalyst Omega és a 2015-ös Crimson Edition driver után idén is elérhetővé tesz egy rengeteg újítással büszkélkedő, teljesítménynövekedéssel kecsegtető, dizájnjában is megújult eszközillesztő szoftvert, ami ezúttal a Radeon Software Crimson Relive Edition nevet viseli.
Az idei év legfontosabb kiadásával kapcsolatban rengeteg információt kell megosztanunk, mert a lista nagyon hosszú, de annyit előre leszögezünk: a driver tartogat néhány meglehetősen érdekes meglepetést. A múlt és a jövő
A Crimson Relive Edition újításainak bemutatása előtt feltétlenül érdemes visszapillantani az elmúlt évre. A Radeon Software csoport idén nem kevesebb, mint 29 eszközillesztő-szoftvert dobott piacra, amelyek sok-sok optimalizációt és hibajavítást tartalmaztak, WHQL aláírással azonban csak mindössze 8 rendelkezett.
Az új kiadások több, mint 28 új játékhoz nyújtottak extra optimalizációkat, a drivereket pedig több, mint 85 millió alkalommal töltötték le a Radeon tulajdonosok. A vállalat ebben az időszakban természetesen a felhasználói elégedettséget is mérte, ami az elérhető 5 pontból 4,5 ponton állt, ez pedig abszolút nem rossz.
Az AMD prezentációjában azt sem felejti el megemlíteni, hogy a JPR elemzései alapján a Radeon sorozatú videokártyák és videóvezérlők részesedése nagyobb, mint az Nvidia és az Intel megoldásainak együttes részesedése, azaz sokkal többen játszanak Radeon alapú konfiguráción. GPUOpen Az AMD természetesen továbbra is komoly hangsúlyt fektet a nyílt szoftverek fejlesztésére és támogatására, így a GPUOpen kezdeményezés repertoárja ismét hasznos újításokkal bővült, amelyek nagyban segítik a fejlesztők munkáját. GPUOpen fronton érdemes megemlíteni, hogy jelenleg már 70-nél is több SDK, minta, könyvtár és eszköz áll az érdeklődők rendelkezésre, fejlesztői blogból pedig nem kevesebb, mint 82 van.
A Radeon Loom szoftver segítségével akár valós időben is létrehozhatóak 360 fokos, 24 képből álló, 4k x 2k felbontású tartalmak. A béta kiadású szoftver offline 360 fokos tartalmak készítésére is alkalmas, ekkor pedig már a 31 képből összefűzött, 8k x 4k felbontású anyagok létrehozása sem lehetetlen.
A GPUOpen újításai között megtaláljuk az OCAT (Open Capture and Analytics Tool) névre keresztelt segédprogramot, ami a DX11, DX12 és Vulkan API alatti tesztelést teszi könnyebbé Hitman, Civilization VI, Deus Ex és Doom alatt, méghozzá letisztult kezelőfelülettel, az eredmények mentését is lehetővé téve.
A TressFX már a 4.0-s változatnál jár, és már teljes szőrzetet is lehet vele szimulálni.
A fejlesztők a korábbinál szélesebb körű kontrollal élhetnek, de skálázható renderelés is rendelkezésre áll – mindez DirectX 12 alatt. Végül, de nem utolsó sorban fejlődött az Advanced Media Framework, amely az 1.4-es kiadásnál tart és kiválóan képes a H.265-ös tartalmak kódolására is. LiquidVR
A cég természetesen a VR szegmensre is komoly figyelmet fordít, amelynek eredményeként ismét fejlődött a Liquid VR szoftvercsomag. Bár sokan épp mostanában elégedetlenkednek a számokkal, az AMD szerint a virtuális valóság hamar utat fog törni magának a kereskedelem fő áramába.
Liquid VR fronton újítás a Multi-GPU Affinity, ami remek skálázódás mellett biztosítja a kellő teljesítményt a VR környezet számára. A belsős adatok alapján egyetlen Radeon RX 480-hoz képest egy két GPU-s rendszer akár 20-szor alacsonyabb képkocka újra-megjelenítési ráta mellett dolgozik (de ez persze nagyban függ az adott szoftvertől is, és bár ez hangzatos szám, valójában ~2x-es teljesítményről beszélhetünk természetesen.).
Liquid VR alatt már TrueAdio Next támogatás is rendelkezésre áll. A TrueAudio második generációja már a shader magon futtatja a számításokat, így elég erős tud lenni ahhoz, hogy rendes, fizikai alapú hangszámításokat végezzen, ne csak a szokásos torzításokkal lássa el az alap hangot. Crimson ReLive Edition újítások
Kezdjük a sort a teljesítménnyel. Az AMD mérései szerint a 16.9.2-es Radeon Software Crimson Edition kiadáshoz képest a Crimson ReLive Edition mintegy 8%-os gyorsulást hoz a Radeon sorozat tagjainál, például a Radeon RX 480-as modellnél. Persze a valódi gyorsulás az adott rendszer összetételétől és az adott alkalmazástól függ, de a gyorsulás mindenképpen üdvözlendő, még ha csak pár százalékról van is szó.
Annak érdekében, hogy a Crimson ReLive Edition a lehető legjobb lehessen, 25%-kal több manuális és automatizált tesztet végeztek el a minőségbiztosítási procedúra során, így a friss driver mind teljesítmény, mind szolgáltatások, mind pedig stabilitás terén jobb lehet, mint elődei. Természetesen ezzel együtt a hibajavítások sem hiányoznak a sorból.
Az AMD szerint éppen korszakváltás küszöbén állunk, ugyanis éppen a „deep pixels” korszakba készül belépni a piac. Hogy miért? A 8k felbontás érkezésével az 1080p-s monitorokhoz képest tizenhatszor több pixel áll rendelkezésre, azaz a felbontás jelentősen növekszik.
Ezzel együtt a FreeSync technológia is szépen terjeszkedik, hiszen már több, mint 100 olyan monitor kapható, amelyek FreeSync/Adaptive-Sync támogatással rendelkeznek. Aztán ott van még az egyelőre gyerekcipőben járó HDR támogatás is, aminek hála a kijelzők akár tízszer nagyobb kontrasztarányt is elérhetnek (az olcsóbb HDR jelzésű kijelzőktől azért még ne várjunk csodát, sajnos a plecsni megkapásának nincsenek túl nagy követelményei, az igazi különbség a HDR Premium minősítésnél kezdődik). Kijelzőkkel és videó kimenetekkel kapcsolatos változások
Az újítások között fejlett kijelző beállításokat és diagnosztikai lehetőségeket találunk, sőt, a rossz HDMI kábelek kiszűrésében is segít a szoftver.
Újítás az is, hogy immár a VP9-es tartalmak dekódolásához is jár gyorsítás egészen 4K60p felbontásig, sőt, Dolby Vision és HDR 10 támogatás is bekerült a repertoárba, így fényerősség, kontraszt és színek terén egyaránt javul a képi megjelenítés. A FreeSync technológia kapcsán még feltétlenül meg kell említeni, hogy immár a keret nélküli teljes képernyős mód is rendelkezésre áll, használatához pedig R7 260-as vagy újabb videokártyára van szükség (ez tulajdonképpen egyezik a FreeSync követelményeivel, tehát minden második generációs, vagy újabb GCN architektúrával ellátott kártyával menni fog).
Fontos újítás a DisplayPort HBR3 támogatás elérhetővé tétele, amelynek köszönhetően egyetlen kábelen keresztül hajtható meg egy 120 Hz-es 4K-s, egy 60 Hz-es 5K-s vagy egy 30 Hz-es 8K-s megjelenítő – ehhez persze Radeon RX sorozatú videokártyára lesz szükség.
Az AMD ebben a szekcióban tett említést arról is, hogy Skype alatt mostantól kisebb terhelés helyeződik az AMD APU-val rendelkező konfigurációk vállára, így a felszabaduló erőforrásokat a produktivitás növelésére lehet fordítani. Az újításban rejlő lehetőségek csak Bristol Ridge, Carrizo és Stone Ridge APU egységek esetén kamatoztathatóak. Radeon Chill
Az új driver érkezésével egy új funkciót vezet be az AMD, ami a Radeon Chill nevet viseli. Ennek lényege, hogy segít csökkenteni az adott videokártya fogyasztását, méghozzá akár 31%-kal is, ezt pedig úgy éri el, hogy dinamikusan szabályozza az aktuális képkocka sebességet attól függően, mennyire mozgalmas az adott játék.
A GCN alapú videokártyákkal, illetve a Radeon RX sorozatú termékekkel egyaránt kompatibilis újítás jóvoltából a GPU üzemi hőmérséklete akár 13%-kal is alacsonyabb lehet, mint normál üzemmódban, ami a rendszerhűtés feladatát is megkönnyíti.
Ráadásul mivel így nem táraz be előre több képkockát a processzor, reszponzívabb is lehet a játék, mert hamarabb reagálhat a játékos parancsaira. Nem kell annyit várni, míg elkészülnek a már betárazott képkockák, optimális esetben egyből lehet feldolgozni az újat.
Persze a félreértések elkerülése végett tisztázzuk: ez fps szám csökkenéssel jár, és az input lag egy gyors monitor esetében egyébként sem probléma. Viszont mobil konfigurációknál, vagy alacsonyabb teljesítmény igényű játékoknál sok energiát lehet spórolni, így nem melegszenek annyira a komponensek.
Az új szolgáltatás eleinte csak néhány játékkal lesz kompatibilis, de a lista természetesen idővel bővülni fog. Radeon ReLive
A ReLive az új szoftvercsomag részeként alacsony erőforrás-használat mellett biztosít lehetőséget videók rögzítésére és streamelésére, a tartalmak pedig YouTube-ra, Twitch-re, illetve számos egyéb népszerű platformra is továbbíthatóak. A ReLive átlagfelhasználói, fejlesztői és professzionális célokra egyaránt használható.
A felvétel esetében újrapozícionálásra és egyedi overlay használatára egyaránt van mód, sőt, overlay formájában akár még a rendszerrel kapcsolatos adatok is megjeleníthetőek. A felvétel, a képkészítés és a streamelés egyetlen kattintással indítható, hála a könnyedén elérhető eszközsávnak, de egyedi gyorsbillentyűk is definiálhatóak. Instant visszajátszás terén akár egy órányi felvétel használatára is van mód.
A munkára és szórakozásra egyaránt használható újítás számos optimalizációval érkezik, tökéletesen beépül a Radeon Settingsbe, használata pedig teljesen ingyenes, még regisztrációhoz sem kötik. További újítások
A korábban bemutatott Radeon WattMan, ami az OverDrive helyét vette át, mostantól nem csak a Radeon RX sorozat tagjainál, hanem az R7 260-tól egészen az R9 Fury-ig minden videokártyánál használható.
Fejlődött a Radeon Software telepítője is, így remekül áttekinthető, sőt, egyedi tiszta telepítésre is van mód. Észak-Amerikában a Steam játékok mellé Upgrade Advisor funkció is jár, ami segít eldönteni, egy-egy adott cím futtatásához megfelelő-e az aktuális hardverkörnyezet, és ha nem, mi hibádzik.
Említést érdemlő dolog az is, hogy közvetlen felhasználói visszajelzés küldésére is van mód, ehhez pedig a User Feedback opciót kell használni, ami a Radeon Software része.
Ezzel a Radeon Software Team munkáját is segíthetik a felhasználók. Ugyancsak fontos megemlíteni, hogy a Radeon Software Linuxra írt kiadása immár FreeSync 1.0-s támogatással és kibővített terméktámogatással is rendelkezik, így minden GCN alapú AMD dGPU támogatása biztosított. Az új driver az AMD hivatalos weboldaláról tölthető le.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

47. TheRealTsL
2016.12.08. 15:39
TechPowerUp teszt: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. comeon s_ott...
2016.12.08. 15:59
Ne kezdd megint. Egyik gyártó sem mentes a hibáktól, már ami a minőséget illeti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. B_Real
2016.12.08. 16:01
És ebből a teljesítményt elemző rész:Ne legyen megtévesztő a grafikon, mindenesetre az összes tesztelt játékban van legalább 1,5-2% gyorsulás, de van, ahol ennél jóval több. Lehet minden évben jön egy új típusú driver?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. B_Real
2016.12.08. 16:12
Lehet rajta mosolyogni, de ez nem játék-specifikus driver, hanem általánosságban erősíti a kártyát (egyetlen kivétel az AC: Syndicate, miért is lepődök meg ). Fallout 4-ben a 16.7.3 és a 16.12 között van 6%, Batman AK-ban majdnem 8%, Tomb Raiderben 4% a plusz. Persze most majd az jön, hogy ez 60 fps-nél csak 4-5 fps...

A modit pedig megkérném, hogy S_otto és Winess összes egyáltalán ide nem illő hsz-ét törölje. Köszi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. B_Real
2016.12.08. 16:22
Tehát az, hogy 1 driver alatt szinte minden játékban van 2-3% gyorsulás, az előzőhöz képest pedig helyenként 4-8%, amit egy függetlenül tesztelő oldal mért ki, csak marketing.
Hergelő hozzászólások mind tőled, mind s_ottotól. Kérem ezt is törölje a modi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. RaimiHS
2016.12.08. 16:25
Néha akkora arcod van, hogy fáj menj húzd be a függönyt és nevezd át magad skanhunt42-re...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. RaimiHS
2016.12.08. 16:37
Dedós módszer, hogy kinek van igaza nyittass egy topicot, hogy nagy e-péniszem van Eintein egy f@sz és oda járjá verni a meledd senki nem kíváncsi a baromságaidra végre olvasnék egy jó cikket erre jön egy elmeháborodott aki mindent belinkel amit kb 10%-ig elolvasott leoltják és neked áll feljebb. Nem haragszom senkire csak miért? Nem vagyok. AMD buzi nem vagyok zöld ufó és a kék versenykocsipártot sem szeretem csak valahogy sok az mikor semmit nem lehet normálisan olvasni nem írhat senki véleményt mert jön egy darab atti2000 akárhány vagy s_otto...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. B_Real
2016.12.08. 16:38
Mielőtt valamit próbálsz villantani, és ebben az esetben próbálod hazugnak beállítani a céget, nézd meg a hivatalos grafikonon az összes számot és szót, hátha megy. Jó próba volt azért.Csak hogy érthető legyen neked is: fehér: 16.6.2 (régebbi, mint a Techpowerup tesztben szereplő 16.7.3, ami után még volt egy a mostani előtt), piros: Relive (16.12)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Praston
2016.12.08. 17:00
Te olyan vagy mint Atti2010(?) az AMD-nél, igazi fanatikus. Mind a ketten kretének vagytok. Szerintem Ti össze is költözhetnétek, mert nagyon szép párt alkotnátok mint AMD és Nvidia fanatkusok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. gery84 s_ott...
2016.12.08. 17:02
Most nem törlök 1-2 hozzászólást, de megtehetném!

Ebbe az éveben megszámolhatjuk ki csinált több drivert az AMD vagy az NV!!!

Már hónapok óta nem képes kijavítani az nvidia a Youtubon jelentkező képi hibákat, ja és a játékok is elég sokat lassultak!
Tegnap fel tettem a 376.19-est remélem evvel megjavulnak a dolgok de erősen kétlem!

Nagyon nem kellene az AMD-t szapulni, miközben az nvidiánál nagyobb a baj!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. TheRealTsL
2016.12.08. 17:07
Tomshardware teszt alapján a Chill egész kulturáltan viselkedik. Akció közben nem nagyon szól bele a teljesítménybe, amikor nem történik a képen szinte semmi, akkor lassít.
Kérdés, hogy mennyire fogják majd bővíteni a támogatott listát, illetve milyen gyorsan követik a megjelenéseket vele.

Ez a cicaharc pedig elég unalmas, mindegyik fél részéről ugyanolyan mértékben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. piero86
2016.12.08. 17:14
Hogyan lehet kilőni a Wattman-t? Eddig MSI Afterburnert használtam ilyen dolgokra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. RealDreamQ
2016.12.08. 17:22
Na akkor had szóljon !

AMD Radeon Crimson ReLive Pro Edition : [új driver, profiknak]

Teljesítménynövekedés terén elmondható, hogy a belsős tesztek szerint az új driver a 14.502.1019-es kiadáshoz képest sorrendben 17%-os, 18%-os, illetve 30%-os gyorsulást nyújt a FirePro W7100-as modell esetében PTC Creo, Siemens NX és Dassault Catia alatt. A gyártó egy másik mérést is készített, amelyben a FirePro W és a Fire Pro WX család egyes tagjai közötti teljesítménykülönbséget próbálta hatékonyan szemléltetni. Az adatok magukért beszélnek.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Asagrim
2016.12.08. 17:38
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. RealDreamQ
2016.12.08. 18:08
Ropogós

[Friss AMD GPU-k érkezésére utalnak a driverek]

Hogy mit keresnek ezek a bejegyzések a macOS Sierra drivereiben? Lehetséges, hogy az új grafikus processzorokat először az Apple egyes konfigurációi kapják meg, például a Mac Pro és az iMac, fogadásukra pedig már fel is készítették a vállalat legfrissebb operációs rendszerét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. kovy888
2016.12.08. 18:31
Tök jó hogy ezzel a driverrel elszállt a videókártya ventillátor vezérlésem. Alapjáraton pörgeti a ventillátort és nem emelkedik a hőmérséklet emelkedés függvényében. Ref. R9 290 4GB Vissza kellett tennem a régi drivert
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Cathaya kovy8...
2016.12.08. 18:45
Nem is támogatja az R9-2XX kártyákat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. xcomman gery8...
2016.12.08. 18:46
Az hagyján, de a shadowplay még a két 1070nél is érezhetően bekavar... arról nem beszélve, hogy a gf experiences gyors telepítés is egy rakás szar. Lezúztam a ddu-val nullára, mert gyanúsak voltak a 3dmark eredmények és felraktam úgy, hogy kihagytam belőle a gf experice-t meg a többi hülyeséget a drivert és physx-et leszámítva, majd ismét lemértem és kb 15%-ot gyorsult a gép... Egyik gyártó sem hibátlan... Bár, az sli legalább stabilan megy és időben jön hozzá a driver (nagyrészt)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.12.08. 19:07
Nekem az egész rendszer összeomlik amint betöltene a vga driver, elmegy a kép meg a szokásos . Most próbálom leszedni csökkentett módban, de nem igazán halad. Sapphire R9 390, csak hogy más ne szopja be vele, nem támogatott kártya.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Samanoske Catha...
2016.12.08. 19:07
Dehogynem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. RealDreamQ
2016.12.08. 19:16 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. piero86 Lann
2016.12.08. 20:43
Nekem is volt ilyen. (MSI 390X) Az Afterburner újratelepítése után fagyás, kék halál, de restart után teljesen jól megy. Megmaradt a venti profil is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Praston Lann
2016.12.08. 20:47
Nekem MSI R9 290 alatt semmi próbléma. Nekem a fő monitor Display Porton megy, a másik kisebb pedig DVI-on, hátha ez számít valamit, pl: HDMI-n szarakodhat. Egy dolog ami zavaró, hogy MSI afterburnerben minden lezárt és nem jelezi a vga hőfokot (amd driver jelzi rendesen és a tuning is megy ott).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. xcomman piero...
2016.12.08. 20:49
Nekem az afterburner kb 1 hétig volt a gépemen. Lehet rossz verziót tölöttem le, de mindenféle paraméter változtatás nélkül is stabilitási gondokat okozott (Msi 390)... Aztán lehet csak én voltam balf*asz és nem ment a next next next gomb nyomkodása rendesen Azóta inkább nem rakok fel semmit. Evga precision X volt az egyetlen ami rendesen ment, de már 4 éve nem használtam..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. piero86 Prast...
2016.12.08. 20:59
Telepítsd újra az Afterburnert!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. B_Real
2016.12.08. 21:25
Frissített teszt 480 8 GB - 1060 6GB összehasonlításban (a driver verziók alapján ez még nem a ReLive, hanem a 16.11).
FHD-n 20 tesztből 13 RX480, 7 1060 elsőség. Ha hozzáadjuk azt a pár százalék ReLive gyorsulást, nézve a Fallout 4 0,5 fps és a Rise of the Tomb Raider 2 fps különbségét, akár 15-5 is lehet az arány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. siriq
2016.12.08. 21:49
Most gondolkodom, hogy az egyik gepbe egy rx 470 keruljon. Driver tamogatotsag mar jobb amd vonalon mint nv-n. Jonnek a plusz fps-k . Igy egy huzott 470 mar az 1060-al versenyez es meg olcsobb is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Terror kovy8...
2016.12.08. 23:21
A ventilátorvezérlés nálam is meghalt, ráadásul az idle órajel is 500 az eddigi 300 helyett. De amúgy ez az első driver, amivel nem megy rendesen, szóval legalább azt is sikerült elszúrni, ami eddig oké volt.

A default hangkiementet ez is magára állítja, ahogy eddig mindig, tehát a hangszórókból install után semmi nem jön, ez viszont így megy már nagyon régóta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. B_Real Terro...
2016.12.08. 23:22
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Terror B_Rea...
2016.12.08. 23:36
?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. B_Real Terro...
2016.12.08. 23:46
Véletlen nem a Wattmant használod?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Terror B_Rea...
2016.12.08. 23:50
Nem, csak a driver és a control panel van fent, de a 400-asokhoz készült dolgokat szerintem fel sem lehet rakni, ha nem találnak támogatott kártyát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.12.09. 10:13
Sajnos újra kellett húznom a rendszert, elszarakodtam 2 órát találgatva, hogy mit tehetnék a helyreállítás érdekében, semmi nem jött be. Konkrét probléma az volt, hogy amint bejelentkeztem a windowsba, egy pár másodpercen belül leállt a kártya, elment a kép. Integrált vga-adott jelet, szóval a rendszer mégsem omlott össze. Hiába szedtem le a drivert, hiába töröltem minden illesztőprogramot az eszközkezelőből, hiába kapcsoltam ki az integráltat, ugyan ezt csinálta. Az életben nem találkoztam még ilyen driverrel, ami ennyire elcsesztek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Meteoreso
2016.12.09. 11:14
Nekem minden rendben van egyelőre ezzel az új driverrel.
Egyedül ezt a CHILL t nem merem On ra állítani a wattmanban.
Nem teljesen világos hogy ez most FPS csökkenéshez vezet e ?
Vagy ezt csak laptopkra találták ki? Legyetek Ti a Alfa tesztelők én majd a Bétának is jó leszek
Viszont a wattman kifagyások megszűntek és aki a Nuca kieggel játszik a Falloutban az is örülhet neki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Naked Lann
2016.12.09. 11:29
Csak a kíváncsiság kedvéért kérdem , hogy hogyan törölted a drivert?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Lann Naked
2016.12.09. 11:39
Simán vezérlőpult-programok/szolgáltatások, + eszközkezelőből ami vga-hoz tartozott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. barnico83
2016.12.09. 11:41
Szerencsére nálam is minden oké eddig,leszedtem az afterburnert meg a trixx-et és azután csökkentett módban DDU-val az előző drivert is.Szintetikus teszteknél illetve játékoknál sem volt vele gond.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Naked Lann
2016.12.09. 12:12
Akkor próbáld meg, hogy a driver telepítést elindítod és nem a telepítés opciót választod hanem az eltávolítást garantáltan leszed mindent! Egyenként kiválaszthatod azt is hogy mit akarsz törölni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. magyarpara...
2016.12.09. 14:11
AMD driver törlése: AMD Clean Uninstall Utility letöltöm ( [LINK] ), elindítom. Amikor végzett, a gépet újraindítom, majd AMD mappát megkeresem, manuálisan törlöm, és utána telepítem az új drivert. Eddig bejött.
ASUS R9-380 STRIX sem volt jó a venti vezérlése, a régebbi driverrel sem, ASUS GPU TWEAK-ben állítottam be, így jó...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. bp123 Lann
2016.12.09. 16:05
Az AMD Clean Uninstall nekem is megoldotta mindig az ilyen problémákat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. kalmargabo...
2016.12.10. 13:20
Üdv,
A követező a tapasztalatom (Win7 64, I5-6500, RX470):
Radeon beállítások ablak megnyit, frissítés keresés. Jelenlegi verzió 16.40 WHQL, Ajánlott a frissítés keresés után 16.1x. Még furcsáltam is, de gondoltam üsse kő, az update szoftver bizton jobban tudja. Frissítés indít, letölt, telepít.
Na itt kezdődött a gubanc. A telepítés kellős közepén kifagyott a gép. Fasza, restart, kezdjük elölről... gondoltam volna, de már a win indításnál automatikusan elindult az indítási javítás. Oké, végigvárom, nem akarom szétcseszni a gépet. Kiírja, hogy "Lemezhibák kijavítása.... a művelet több, mint egy órát is igénybe vehet". SSD van a gépben az OP rendszernek meg a programoknak, HDD az adatoknak, szóval nem értem mit akar javítani, de oké, várjuk végig.
Három és fél órán keresztül vártam, mire meguntam hogy nem halad előre a művelek, 1 gomb lehetőség volt csak, Mégse. Klikk, "A javítási művelet nem szakítható meg." Én meg "Any@dat...". Ok, hard reset, újraindítás. Szabálytalan leállítás miatt 2 opció a win betöltése előtt 1) indítási javítás (na neeeeeeem), 2) win normál indítása. Kettes opció választva, erre betölt az indító javító...
Na mos még mielőtt kivágnám az ablakot az ablakon (most kell nevetni), próbáljam csökkentett módban elindítani, esetleg driver-t leszedni és imádkozni, vagy win reinstal, esetleg lenne más javaslat?

Előre is köszönöm szépen.

Update: csökkentett módban való indítás esetén is automatikusan elindul a javító varázsló. Most már kezdek kicsit kattogni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. 5hR3kY
2016.12.10. 19:06
Nem tudom hogy ki mit csinált, de nálam a 16.9.2 volt fent mindkét gépen, és a Vezérlőpult / Programok és szolgáltatások menüpontból leszedtem mindkét gépen, és első körben ezt az új 16.12.1 chipset drivert raktam fel, majd a GPU drivert, és mindkettőn működik hiba nélkül. Az asztali A10-7850K a nótakönyv meg A8-6410 + R5 M230.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. KorbZoltan
2016.12.11. 02:18
Egy rövid tapasztalat pár napos használat után.

1. simán felment nem volt gond vele. Előtte nem volt unistall stb. 16.11.5-ről lett frissitve.

2. egyértelműen kevésbé melegszik a kártya. Ugyanolyan terhelés mellett 10-15 fokkal hűvősebb a kártya és lassabban melegszik be. A fordulata a ventiknek ennek megfelelően is lassabb iramban pörög fel és kisebb fordulattal is mennek.

3. fps csökkenés nem volt, növekedés nem számottevő.

4. nem állítgattam a szoftverben semmit.

5. jó pár gamet kipróbáltam régebbieket, újabbakat nem volt gond velük.

Ha valami kérdés van szívesen válaszolok.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. B_Real KorbZ...
2016.12.11. 11:11
Azt még megoszthatod velünk, hogy milyen kártyával tapasztaltad ezeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. KorbZoltan B_Rea...
2016.12.11. 15:15
R9 290x Crossfire 2x
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. B_Real KorbZ...
2016.12.11. 15:29
Az szép. Ha CF-fel nem volt gond, az biztató.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. KorbZoltan B_Rea...
2016.12.12. 00:16
Sajnos a Division-hoz ez az új driver nem tett jót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!