iPon Hírek

AMD Radeon INSTINCT: célkeresztben a Deep Learning

Dátum | 2016. 12. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD hosszantartó hardveres és szoftveres fejlesztéseinek köszönhetően jövőre végre teljes erőbedobással nekilát a Deep Learning szegmens meghódításának, ahol az Nvidia a maga Tesla sorozatú gyorsítókártyáival már egy ideje képviselteti magát. Az AMD meglehetősen ütőképes hardverrel, valamint nyílt, széles körben hozzáférhető szoftverrel igyekszik elérni, hogy piaci részesedése gyorsan növekedhessen – erre pedig minden esélye megvan, hisz a mélytanulásra fókuszáló piaci szegmensek még elég fiatalok, éppen formálódnak, így még most sem késő elindulni a versenyben.
A vállalat a Radeon Instinct termékcsaláddal lép be a piacra, ami első körben háromféle gyorsítókártyával, valamint egy szerteágazó, nyílt forráskódú, rengeteg területen kamatoztatható szoftveres platformmal alkot komplett egészet. Az új termékcsalád MI (Machine Intelligence) jelölésű gyorsítókártyákat tartalmaz, amelyek eltérő igényekre készültek, viszont mindannyian támogatják a virtualizációt, sőt, e szolgáltatás ingyenesen, licencdíj megfizetés nélkül is elérhető a partnerek számára. Mivel gyorsítókártyákról van szó, így videó kimenetek nem állnak rendelkezésre, hiszen feleslegesek lennének.
A család legkisebb tagja, vagyis az MI6-os gyorsítókártya tulajdonképpen a Polaris alapú Radeon Pro WX7100 speciális, videó kimenetek nélküli kiadása, amely 16 GB-nyi rendszermemóriával, 224 GB/s-os memória-sávszélességgel, 150 wattos TDP kerettel és 5,7 TFLOP/s-os FP16-os számítási teljesítménnyel gazdálkodik. Ez a modell elsősorban következtetésen alapuló feladatok gyorsítására lesz képes, azaz a dedukcióra támaszkodó mélytanulási feladatokban kaphat szerepet.
A második modell, azaz a MI8 már Fiji GPU köré épül, hiszen alapját egy módosított Radeon R9 Nano adja. Ennél a gyorsítókártyánál 8,2 TFLOP/s-os FP16-os számítási teljesítmény, 4 GB-nyi HBM alapú memória, 512 GB/s-os memória-sávszélesség és 175 wattos TDP keret áll rendelkezésre. Az MI8-as gyorsítókártya már a mélytanulásra támaszkodó rendszerek tanítását segíti, kompakt felépítésének köszönhetően pedig helytakarékos konfigurációkban is kiválóan alkalmazható.
A harmadik újdonság, amely az MI25 típusjelzést kapta, már a következő generációs VEGA architektúrát fogja munkára, hiszen VEGA10-es grafikus processzort tartalmaz. Az FP16-os teljesítmény ebben az esetben már 25 TFLOP/s-os értéket képvisel, a fedélzeten pedig számos technikai ínyencség sorakozik. Ez a gyorsítókártya a dolgok jelenlegi állása szerint a Radeon Pro SSG néven már bemutatott termék sajátosságait viheti tovább, de konkrét technikai részleteket majd csak később árulnak el az AMD illetékesei.
Szoftver frontján egy ütőképes platform érkezésére számíthatunk, amelynek alapját a ROCm szoftvercsomag biztosítja. Teljesítmény terén bíztató, hogy a gépi intelligenciához kifejlesztett, ingyenesen elérhető, nyílt forráskóddal rendelkező MIOpen csomag jelentős mértékben segít a folyamatok gyorsításában, ahogy az az alábbiakból is remekül látszik.
Az AMD frissen bejelentett megoldása összességében vonzónak tűnik, de hogy mire lesz képes a platform élesben, a rivális, Tesla P sorozatú gyorsítókra és Nvidia szoftverre támaszkodó rendszerekkel szemben, az majd csak később derül ki. Az új platform képességeit számos területen lehet majd kamatoztatni, így a különböző szolgáltatások színvonalának javításától, az egészségügyi alkalmazásokon át egészen az önvezető autók szegmenséig rengeteg lehetőség lapul benne.
A Radeon Instinct sorozat tagjainak szállítása valamikor a következő év első felében indulhat meg, a GCN alapú megoldásokhoz készített, GPU alapú gyorsítást nyújtó MIOpen könyvtár azonban már az első negyedév folyamán bemutatkozik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!