iPon Hírek

AMD Radeon Instinct család: minden kiderült az MI25-ről is

Dátum | 2017. 06. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD tavaly decemberben mutatta be Radeon Instinct termékcsaládját, amelynek tagjait az Nvidia Tesla gyorsítókártyái ellen küldi harcba, de majd csak az idei év harmadik negyedévében. A decemberi esemény alkalmával elég kevés adat látott napvilágot a leggyorsabb termékkel, az MI25-ös modellel kapcsolatban, a napokban viszont megtört a jég, ugyanis az EPYC szerverprocesszorok rajtjával egy időben a Radeon Instinct termékcsaláddal kapcsolatban is érkezett némi extra információ.
Csak úgy, ahogy a kisebb MI6-os és MI8-as modellek, az MI25 is passzív hűtéssel érkezik, de működéséhez szükség van némi légáramlásra, amelyet az adott rack rendszerhűtő ventilátorai biztosítanak majd. A kétslotos formátumban érkező MI25-ös gyorsítókártya VEGA alapú GPU-t kapott, amellyel elsősorban a mélytanulás, illetve a HPC alkalmazások területén próbál majd érvényesülni, így videó kimenetekkel nem is rendelkezik – csak úgy, ahogy az MI6 és az MI8 sem –, de mivel a Teslák ellen indulnak harcba, így ez a tény nem lehet túl nagy meglepetés. Az MI25-ös gyorsítókártya grafikus processzora 64 CU-t tartalmaz, így összesen 4096 stream egységet foghat munkára.
MI25
Számítási teljesítmény terén egyszeres pontosságú műveletek esetén 12,3 TFLOP/s-os, félpontosságú műveletek terén pedig 24,6 TLFOP/s-os értékre kell felkészülni.
A GPU természetesen nagysebességű, nagy kapacitással rendelkező fedélzeti memóriával működik együtt, hiszen 16 GB-nyi HBM2-es ECC fedélzeti memóriát használhat, ami 2048-bites adatsínen keresztül kapcsolódik hozzá. A 484 GB/s körüli memória-sávszélességgel gazdálkodó termék HBCC (High Bandwidth Cache Controller) támogatással is rendelkezik.
A 300 wattos TDP kerettel gazdálkodó MI25 remek energiahatékonysággal rendelkezik majd, ahogy az a fenti diagramon is látszik – FP16-os számítási feladat esetén egy wattnyi fogyasztásra nagyobb számítási csúcsteljesítmény jut, mint a konkurens Tesla P100-as modellnél. Azt azért érdekes lesz látni, hogy az MI25 energiahatékonysága hogyan alakul a frissen bejelentett Tesla V100-hoz képest, ami már a Volta architektúrára támaszkodik.
Radeon Instinct MI8 és MI6
Az AMD tervei szerint a Radeon Instinct sorozat tagjai az év harmadik negyedévében jelenhetnek meg kereskedelmi forgalomban. Ekkor a gyorsítókártyákat a hardverpartnereken keresztül, különböző konfigurációk részeként lehet majd megvásárolni. Az új hardverhez természetesen friss szoftver is jár: június 29-én megjelenik az AMD ROCm platformjának legfrissebb, 1.6-os kiadása. Ez a csomag már az MIOpen 1.0-s változatát is tartalmazza, ami egy GPU gyorsítást használó, kifejezetten mélytanuláshoz készített könyvtár. Utóbbi a Caffe, a Google TensorFlow és a Torch keretrendszerrel egyaránt kompatibilis.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!