iPon Hírek

AMD RYZEN: Mini-ITX alaplapok, memória-támogatás, egyebek

Dátum | 2017. 05. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD szakemberei a legfrissebb hírek szerint továbbra is gőzerővel dolgoznak azon, hogy a RYZEN processzorok egyre jobb választásnak minősüljenek. Összefoglaltuk mit csinált az elmúlt hetekben az AMD, és mi várható még a közeljövőben. Memória-támogatás Az AMD RYZEN processzorok megjelenésekor a memória-támogatással kapcsolatban elég nagy volt a zűrzavar, amelynek több oka is van. Egyrészt az alaplapgyártók nem tudtak kellően felkészülni a hivatalos startra, már ami az UEFI firmware-t illeti, így a korai BIOS-ok elég kevés beállítási lehetőséget kínáltak, illetve a rendszer stabilitásával is voltak problémák, főleg DDR4-3000 MHz-es memória-órajel felett. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a frissített AGESA kóddal rendelkező BIOS-ok elkezdtek szállingózni, a memória-támogatás pedig egyre inkább javult. Május végén egy újabb AGESA mikro-kód frissítést eszközöl a gyártó, így ismét újabb BIOS-ok érkezhetnek, amelyek tovább javítják a memória-kompatibilitást. Ezen a téren egyébként nem csak az alaplapgyártókkal, de a memóriamodulok gyártóival is együttműködnek a vállalat szakemberei annak érdekében, hogy a készülő memóriamodulok tökéletesen működhessenek a RYZEN processzorokkal – és ezzel egy időben a piacon lévő többi platformmal is.
A dolgok jelenlegi állása szerint többféle memóriamodullal is elérhető a DDR4-3200-as órajel, illetve akár feljebb is lehet merészkedni, de mivel ez már tuningnak számít, nincs garancia a stabil működésre. Az SK-Hynix FMR, valamint a Samsung B-die, E-die és C-die alapú memóriachipjeivel szerelt modulok egyaránt kompatibilisek az új processzorokkal, de a lista a jövőben tovább bővülhet. Problémát jelent egyébként az is, hogy az XMP támogatást tökéletesen implementálják, hiszen egy Intel szabadalomról van szó, amelynek működésébe nem lehet 100%-ig belelátni. A fejlesztők éppen ezért működnek együtt a memóriamodulok gyártóival is, hogy a végeredmény stabil, megbízhatóan működő memória-alrendszer lehessen, még akár XMP profil aktiválása mellett is – ami egyébként meglepően jól működik a Socket AM4-es alaplapoknál. Fontos még kiemelni, hogy a B350-es lapkakészlettel szerelt alaplapok többsége képes DDR4-2933 MHz-es memória-órajel mellett is stabilan működni, néhányan még a DDR4-3200 MHz-es órajelet is támogatják, viszont vannak velük problémák, ennek pedig több oka is van. Az első az, hogy a gyártók nem fektetnek elég időt a BIOS fejlesztésébe, de hardveres nehézségek is tapasztalhatóak, ugyanis nem mindegy, hány rétegből áll az adott nyomtatott áramköri lap, valamint az sem mellékes, mennyi réz alkotja a vezetőszálakat – ezek mind-mind befolyásolják a végeredményt pozitív vagy negatív irányban. A jövőben készülő alaplapoknál éppen ezért ezekre a dolgokra is nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a partnereknek – több réteget kell alkalmazniuk és jobb réz alapú összeköttetést kell biztosítaniuk a Socket AM4-es processzorfoglalat, illetve a memóriafoglalatok között. Mini-ITX alaplapok
Korábban egy nagyobbacska összefoglaló keretén belül már megmutattuk, milyen Socket AM4-es alaplapokból áll az egyes AMD partnerek kínálata, ám a deszkák között sajnos nem voltak Mini-ITX formátumú példányok. Noha a BIOStar kínálatában ilyenek is vannak, mivel a gyártó termékei idehaza eléggé nehezen érhetőek el, így kimaradtak a felsorolásból. Az aktuális helyzetnek persze oka van: a tervek szerint az X300-as lapkakészlet érkezése hozhat komoly változást, az ugyanis egy alacsony fogyasztás és alacsony hőtermelés mellett működő chip lesz, ami csak a legszükségesebb vezérlőket tartalmazza. Éppen ezért komoly szerephez jutnak a RYZEN processzorokban helyet foglaló USB és SATA vezérlők, amelyek elegendőek lesznek a Mini-ITX formátumhoz kapcsolódó igények kielégítéséhez. Folytatódik a játékok optimalizációja Mint ismeretes, 1080p-s felbontás esetén a mai játékok egyre könnyebben futnak CPU limitbe, ami esetenként csak különböző optimalizációkkal kerülhető el. A korábbi tesztek szerint a RYZEN processzorok ezen a területen sokszor vesztésre állnak riválisaikkal szemben, éppen ezért a különböző játékkiadók és az AMD szakemberei együttműködésbe léptek, hogy az aktuális játékok optimálisan futhassanak az új alapokon nyugvó RYZEN processzorokon. Az Ashes of the Singularity és a Total War: Warhammer mellé már érkeztek optimalizációk, de a DOTA 2 teljesítményének javításán is dolgoznak, plusz egyéb címek gyorsulására is lehet számítani. A teljesítmény javításában egyébként komoly szerepet kapott a lapkakészlet-driver részeként érkező speciális energiagazdálkodási profil is, ami érezhető gyorsulást biztosít, hála a Precision Boost funkció hatékonyabb kezelésének. Egyes AMD processzoroknál alacsonyabb a Throttling hőmérséklet-szint? Amikor kiderült, hogy egyes AMD processzorok a ténylegesnél 20 Celsius fokkal magasabb üzemi hőfokot jelentenek a különböző szoftvereknek, sokakban felmerült a gyanú, miszerint ezek a processzorok alacsonyabb throttling limittel rendelkeznek, de erről az AMD szerint szó sincs. Ez az offset-érték sosem befolyásolta a throttling funkció működését, és a RYZEN MASTER alkalmazás legutóbbi frissítése óta már egyébként is kiolvasható a tényleges üzemi hőmérséklet. Korábban erre az offsetre a hatékonyabb hűtés biztosítása miatt lehetett szükség. RYZEN 3-as processzorok Az AMD RYZEN 7-es és RYZEN 5-ös sorozatú termékei már kaphatóak kereskedelmi forgalomban, de a harmadik negyedév során a RYZEN 3-as példányok is bemutatkozhatnak. Ezek között főként négymagos modellek lapulnak, de várhatóan kétmagos példány is készül belőlük.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

42. legyes
2017.05.19. 16:36
Nagyon hiányzik egy igazán olcsó, "belépő" processzor a Ryzen kínálatból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Fiku
2017.05.19. 16:40
meg bízható márka a biostar? van olyan mint egy giga lap?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. 5hR3kY Fiku
2017.05.19. 16:42
A Gigabyte-tól körülbelül minden jobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. barbik
2017.05.19. 16:43
"Korábban erre az offsetre a hatékonyabb hűtés biztosítása miatt lehetett szükség."

Inteléknél ezen a dumán sztem beszXrtak.

Hát a giga is elég hulladék, de a bio azért mindent visz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Meteoreso Fiku
2017.05.19. 16:45
Nincs de ne feledjük hogy az Asrock is az elején az olcsóságával tűnt ki. Aztán hogy kinőtte a gagyi kategóriát ma már komoly márka...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.05.19. 16:57
nekem Gigabyte kártyám van 1,5 éve még mindig csöndes és hűvös (gtx 960 4gb oc edition)

Meteoreso: azt én is észre vettem néhány évvel ez elött még felejtő kategóriába tartozott most meg közép-felső kategória
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Fiku
2017.05.19. 17:03
egy 40k-s biostar és úgy szintén egy 40k-s msi között mekkora a különbség? ezt csak azért kérdem hogy legyen mihez viszonyítanom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. barbik Fiku
2017.05.19. 17:43
Kb 5 méter.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Samanoske 5hR3k...
2017.05.19. 18:31
Fenéket,biostar,asrock biztos nem és az msi-vel is vannak gondok és dual biost se tudnak.8 éve van giga lapom és semmi baja.Isminek is vagy 5 évig volt.Vett egy asust és rögtön nem megy a tunerja.Erről ennyit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Terror
2017.05.19. 18:49
Tíz éve minden cuccom Giga, nem is vennék már mást. A legutóbb akartam venni egy Asus Hero lapot, de küldtem is vissza, mert két óra után behalt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. birirobi
2017.05.19. 19:09
A BIOSTAR egy nagyon komoly alaplapgyártó cég. Aki azt mondja, hogy gagyi az nem hiszem, hogy ismeri. Tesómnak évek óta megy probléma nélkül. A volt Q6600-as procimat az ő BIOSTAR lapja fesz emelés nélkül vitte 3.0 GHz-en az én Gigabyte alaplapom pedig fesszel is csak 2,93-ra tolta fel.
Megbízható jó lapokat gyártanak, viszont nem olcsó.
Amúgy meg minden gyártónál belefuthatunk hibás modellbe. Szerencsére nekem ez eddig nem sikerült.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Terror birir...
2017.05.19. 19:28
A Biostar csak azért nem a leggyengébb gyártó, mert az ECS az. Amúgy a legfapadosabb, legsilányabb cuccokat tőlük lehet itt megvásárolni, meg maga a tény, hogy a nulla felszereltségű budget lapjuk is többet zabál, mint más gyártók prémium lapjai, arra enged következtetni, hogy kondenzátorokból is a szemetet rakják a lapjaikra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.05.19. 19:31
de én nem az akkori biostar lapokra vagyok kíváncsi ha nem a mostani biostar lapokra (1151 és am4-s)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.05.19. 19:33
akkor ezek szerint kerülendő márka köszönöm erre voltam kíváncsi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. BiroAndras Terro...
2017.05.19. 20:11
Kétszer vettem Gigabyte alaplapot, az egyik eleve szar volt, a másik elindult, csak állandóan túlmelegedett.
Az MSI és az ASUS rendes márkák, azokkal általában nem szokott gond lenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. thestock BiroA...
2017.05.19. 20:32
Azok, rendesek... kedvencem amikor az Asus oldaláról leszedett driver nem működik, lehet szépen guglival vadászni. Szerintem mindegyiknek van jó és rossz szériája, azon kívül hogy tömeggyártott cuccok, rengeteg komponensből kismillió hibalehetőséggel.
Am jó ideje én is gigabyte alaplapokat nyüstölök,és eddig nem kellett egyet sem gariztatnom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.05.19. 20:42
melyik giga lapot használod?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. thestock Fiku
2017.05.19. 20:51
1150-es,gondolom nem ilyet akarsz ( https://ipon.hu/webshop/product/gigabyte_ga_z97p_d3/664869 )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.05.19. 21:09
[LINK] [LINK] ezek közül fogok választani és igen én giga párti vagyok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Asagrim Saman...
2017.05.19. 22:26
Biostar - ASUS - Gigabyte - MSI - ASRock

Biostar hulladék, ASUS nem csak drivert írni felejtett el, már elektronikailag is szar az egész, Gigabyte nem szar, ha pontosan tisztában vagy vele mit vettél, és nem vársz többet tőle, MSI jó, ASRock meg adott összegért a legtöbb funkciót nyújtja, úgy, hogy azok működnek is.

Persze ha az alaplap design, a gyári bloatware, meg az ilyesféle dolgok jönnek be valakinek, akkor a sorrend ASUS - Gigabyte - MSI - minden más
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Praston BiroA...
2017.05.19. 23:13
Asus a hulladék kategória. Software-esen hulladék, support meg egyenlő a 0-val. Asus termékek közül eddig egyedül a monitor nem halt meg *kopp-kopp*. Régi gépben a gigabyte lap máig tökéletesen hajtja a q6600 procit 3 ghz-en sok-sok éve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. csabi02
2017.05.19. 23:18
az ecs volt kemény 15éve ma már semmi,ahogyan a giga is csúcson volt 9-10éve,de a jelenben kell élni.
asus meg mindig is a túlárazott nesze semmi fogd meg jól kategóriába tartozott,meg büszkén kijelenthettük,hogy ez egy asus lap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. barbik
2017.05.19. 23:29
Msi az az s775 után feltört mint a talajvíz, minőségi lapok, viszonylag naprakész biosok 2-3 éven át, gigánál az 50 ezres alaplapon is ultratré müanyag fet borda rögzítés rugóval, úgy hogy az egész borda srégan áll, egyszerüen felfoghatatlan,(meg ez a mostani bicepszre gyúró sas széria) bios szinten katasztrófa, pl s775 után a dual biosa abból áll, hogy mindig ujrairja a gyárilag adott revet, (pl rev X1.0 ás biost (1-2 éven belül már rX8-összeomlik, visszarja az 1-est.) nemtudod mindkettőt az újra frissíteni csak ha átforrasztod (fm szériánál volt ilyenből több), egyik mindig marad a régi (utility sem engedte írni a másikat, se jumperelve). Talán még az 1156 os lapjai értek valamit. Asus az iszonyat tervezés 30 ezer alatt,( felett már hozza az msi-t/ sőt), bios szinten viszont egyik legjobb talán, de pl alsó rampöckök egybevannak öntve, csak a ram kifordításával tudod kiszedni a ramot, hátlapon az audio alig fért ki az io panelen, esetek 70%ánál belelóg mindig valami valamibe(vga a ramba / satába), majdhogynem giga betegség.Csak itt fullba nyomják.Asrock meg úgy ahogy mindig megéri, majdhogynem arany középút.
Egyedül a giga csinálja azt, hogy van egy adott alaplap, rev 1 - rev 4-ig, Rev 1 megjelenik a tesztekben egekig magasztalva akár, majd bemegy József a boltba megveszi a rev3 ast amin már nem is az az audio chip van, sem annyi fetszabályzó, sesemmi (se dualbios). Hűtőborda is lemaradt véletlenül már a fetekről. Ilyet más gyártó elvétve csinál max (de ott ezt megkülönbözteti más névvel), gigánál ez teljesen normális, sőt alap/ ugyanaz a név, a revet meg majd megszívod/.
Egy giga és egy msi 50-ks lapot egymásmellé téve senki nem fog a giga mellett dönteni az fix. Egy msi lap ezerszer minőségibb hatású.
Pl a carbon 50k-s alaplapok iszonyat jók.Egy giga 50k-s lapon elröhögöd magad.Kisujjal lehet rajta billegtetni a "hűtőbordákat".Viccnek teljesen jó, vagy aki még nem látott msi-t annak.
Asrocknak komolytalan a biosa, ilyen rakéta, meg atomgagyi baromságok vannak benne, asus giga msi az oké.Bios-grafikailag az msi és az asus teszi oda magát, giga többnyire fapados /piros vmi, de legalább nincs korall meg rakéta ikon benne D Eleve a 2 bites felhasználó mit keresne a biosban. Bár lehet igy könnyebb elmagyarázni neki, hogy rámész a tengericsillagra" na és ott! .. (de ettől még jó)
És ekkor az egész meg van spékelve azzal, hogy minden gyártónak vannak rossz és jó alaplapjai.........Meg van a biostar meg az afox. Ezeket ki kell érdemelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Terror barbi...
2017.05.19. 23:47
Ööö nem tudom, de a Z170 Gaming 7-esemen fém patentok rögzítik a bordát, igaz ez nem 50 rongyos lap volt, hanem 60. A Dual Biosszal kacsolatban nem vágod jól a dolgot, egy alaplapi gombbal rá lehet frissíteni az új bios-t mindkét flashre, sőt, ha kritikus bios update jön, ezt megteszi magától. A RAMok rögzítésénél az egyik oldalt kipattinthatatlan ékek dolog szerintem valami ipari standard kezd lenni, az Asus és a Giga lapon is ilyenek vannak újabban. Ebből, ami nálam van, két revízió van, de a kettő között csak annyi a különbség, hogy a második már 7000-es inteleket támogató biosszal jött, hardware fronton abszolúte semmi különbség. Ja és úgy mellesleg nálam pont egy MSI lappal esett meg, hogy a lefogatón elfáradt a műanyag, és minden külső behatás nélkül egyszercsak leesett a borda a lapról. Amikor a Giga Gaming 7-est vettem, akkor a másik opció egy MSI Z170A GAMING lett volna nagyjából ugyanolyan áron. Namost keress rá a neten hogy ez hogy néz ki a Gigához képest. Nem volt kérdés, hogy a Gigát veszem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.05.20. 11:54
barátom nem rég vett MSI lapot és sajnos jött egy kis hideg zuhany ugyan is szenvedni kellet a uefi-vel úgy hogy az msi sem probléma mentes mindegyik gyártónak van jó és rossz oldala
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Gerrrrry
2017.05.21. 08:54
Én AsRock párti vagyok (olcsó lapok, költséghatékony gépekhez (valamilyen 1156-ös lap, 1155 B75-ös, majd z77-es, utána 1150-ös itt volt h81-es és Z97 (anniversary) majd visszaváltottam 1155-re egy H61-re) és szerencsére eddig nem volt gondom velük, teszik a dolgukat, nem kellett bajlódnom se dühöngenem semmin. (Elfér, befér, működik, elindul, BIOS is OK.)
Komolyabb lapom sose volt, nem volt se igényem se pénzem ilyenre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. sutyko_hop... 5hR3k...
2017.05.21. 18:33
Fura, de nekem pont a gigabyte-al volt a legkevesebb gondom.
Asrock-kal mar volt parszor harcom.
Pl rohadtul nem a sajat orajelen akarta hajtani a ramot.
A kozvetlenul proci melle van rakva az alul hutott chipset ami a fele eso magot melegitette is.
Baromi kozel pakoljak a ramokat a cpu hoz ami okadja rajuk a meleg levegot.
Stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. sutyko_hop...
2017.05.21. 18:51
Egy alaplap nem attol minosegi, hogy csilivil hutoborda lefogatok vannak rajta.
Az asrock alaplapjai eszetlen szarul elrendezettek.
Ettol fuggetlenul van ketto is mert olcso, de mind a kettore ez a jellemzo.
A giga b250-es matx pl szerintem total hasznalhato kategoria.
A 67-es giga pl nem szerette a kattintos sata csatlakozokat egymas mellett mert feszitettek egymast es le, nem ra a csatira, igy full kontaktos volt az ssd-m.

Amugy az egesz szamitastechnika a gagyira epul.
Van draga csilivili gagyi a hulyeknek, meg olcso gagyi a kevesbe azoknak.
Mind a ketto ugyanugy az eppen hasznalhato.
Az otvar kinai ipar talalkozasa az amerikai marketing kapitalizmussal kb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Pendra37
2017.05.21. 20:24
A 755-os MSI lapom nem volt kepes tartani a memoria gyari frekijet. Kb 1 het utan mindig visszament az alap 800-ra. Egy ido utan meguntam egy ugyhagytam.
A Giga H81N lapomnak elfustolt a chipsetje. Pont a legrosszabbkor. Szerintem a tap gyilkolta le, mert mar gyengelkedett egy ideje.
Masfel eve egy Giga B85N-ot hasznalok. Mondjuk valami fura ok miatt eddig nem tudtam beizzitani rajta a HDMI kimenetet. Annyira nem hianyzik, mert a DVI megy, es amugy is GPU-val hasznalom, csak fura.
Az AMD-s Zotac lapon is hasonlot tapasztaltam. Ott a VGA megy es a DVI nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. asdsa
2017.05.22. 02:49
Érdemes lesz gémingre Ryzen 3-at venni? Ha már felhozta a cikk a témát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. thestock asdsa
2017.05.22. 08:13
Kérem kérdését ismételje majd meg az év második felében a processzorcsalád megjelenését követően, vagy ha nem tud várni akkor egy szabadon választott látnokot keressen meg a budapest TV valamelyik műsorában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Smooth44
2017.05.22. 09:27
Örömhír. Már csak az A12-esek kellene, hogy jöjjenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. katt777
2017.05.22. 11:27
Volt Athlon időszakban drága MSI csúcs lapom, szar volt, Phenom-ra meg nem lehetett frissíteni, mert olyan kis kapacitású bios chipet tettek rá. Volt Intel alatt, az meg nem vitte a nem is tunin RAM-ok gyári órajelét. MSI örökre kilőve, főleg, hogy a későbbiek meg nem tudták az offset tuningot, csak zabálták az áramot. E8400 alatt GB DS3 tette a dolgát tökéletesen. I7-920 alatt volt egy olcsó AsRock Extreme 3, majd került egy Asus P6T dlx, amely annyival tudott többet a dupla ár és a rengeteg feature ellenére, hogy a 4.05GHz-hez 0.005V-tal kevesebb kellett neki. Hűha, mekkora +! Azóta Amd és Intel procik (2500K, 5800K, 4670K) alatt is Asus lapok (P67, X85, Z87 Dlx) problémamentesen. AsRockot bátran ajánlanám bárkinek, főleg, hogy mostanában pont ők pakolnak több fázist a lapjaikra a nagy nevekkel szemben, bár a hűtésvezérlésük nem tudom, még mindig olyan vacak-e, mint régen. Asus a sok extra ismeretében szintén ajánlott, ha kihasználjuk, GB-nál meg meg kell nézni, mert vannak jól felszerelt lapjaik jó árban, meg gagyik nagyon drágán. Asus-t szerintem a rengeteg beállítási lehetőség miatt általában a hozzá nem értő userek b.sszák el (én legalábbis sok gépbe építettem problémamentesen). Supportot illetően kizárólag Asrock, ismerősömnek egy problémára 3 napon belül küldtek egy javított biost. Asus is gyorsan válaszol, nekem legutóbb 2 nap alatt. MSI-től anno választ sem kaptam. Ami ami legfőbb, mindig alaposan nézzük meg, mit vásárolunk, de legfőképpen a RAM QVL-t, és akkor nem kell telesírni a világot, hogy nem működik a drága ramunk egy olyan lapban, amely nem is támogatja azt! Aztán cseszhetjük a drága lapot/ramot/procit, de akár az olcsót is, mert sehol nem veszik vissza user error miatt. Mielőtt pedig nagyon gerjednénk a Ryzen apukra, főleg nézzük meg a választott lap speckóját, amelyből jobb gyártóknál már most megtudhatjuk, hogy ezek 2x pci-e sávszélt elvesznek a VGA-slottól +2-t az m.2-től (azaz itt már felezik a sávszélt), tehát nem feltétlenül lesznek ajánlott vételek dedikált VGA és PCI-E SSD mellé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. katt777 asdsa
2017.05.22. 11:27
Nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. B_Real barbi...
2017.05.22. 13:11
Nem tudtam, hogy alaplapot a BIOS-grafika alapján választunk. Köszi az észrevételt, legközelebb majd így fogok. Aki meg az ASRockot most szidja (nem a 1x évvel ezelőtti gagyi lapjaikat), az nincs képben a dolgokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Pendra37 katt7...
2017.05.22. 13:16
En eddig ketszer futottam bele olyan problemaba, hogy a lap nem tamogatta a RAM-ot. Mindketszer szo nelkul visszavette a modulokat az Aqua es engedte, hogy helyben levasaroljam az arukat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Kabra
2017.05.22. 14:51
októberben vettem asrock z170 extreme 4-et meg hozzá HyperX 8GB Savage DDR4 2666MHz CL13 memóriát és hát nem indult egyből csak hibakódot mutatott hoszabb keresgélés után lett meg a gond hogy nem támogatja ezt a memóriát és vele van a gond, bios frissítés megoldotta azóta tökéletes az elrendezés viszont tényleg elég gagyi, felső slotba nem férbe a 1060, vagyis befér de kb 1-2 mm válassza el noctua nh d15től így középső slotba kell tennem és így már a 3. használhatatlanná is válik mert nem marad a kártya és táp között hely.. alaplap hőmérséklete netezés közben 32-35, akcióban 40 egynéhány, a ramok szerintem is lehetnének kicsit távolabb a procitól de nem a melegedés miatt hanem a hűtő takarítás után borzasztóan szűkös a hely... röviden jó ez az asrock csak lehetne kicsit nagyobb vagy jobban elrendezve
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. barbik B_Rea...
2017.05.22. 15:34
Akkor te azért vagy trabant párti?Ugyanannyival sz*rabb és olcsóbb mint egy audi, de ugyanugy leérsz vele a balatonra. Az, hogy egy disznó kirágja az oldalát, meg kiiit érdekel.
És ez a lényeg Breal :,)hidd el. De ha a korallnál belövöd 3200ra a ram órajelet aztán nem bootol a rizen, nem szabad sirvafakadni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. B_Real barbi...
2017.05.22. 16:08
Végül is egy Audi nem gyorsabb és nem kényelmesebb, mint egy Trabant, a külsőségek mellett. Szóval releváns párhuzam volt. De ezt neked nem fogom ecsetelni. Hiszen egy alaplappal kapcsolatos reakciómra is Ryzenezni kezdesz. Ez tökéletesen jellemez téged.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ChoSimba Kabra
2017.05.22. 16:40
Az elrendezés elég gagyi megjelölést nem igazán értem.
1.
A "felső" slot tök ugyanott van, mint bármelyik másik alaplapon. Ez az ATX szabványban rögzített. Ha máshol lenne, akkor nem stimmelne a fenéklemez. A proci helyét nem köti a szabvány, de ha megnézel más lapokat, akkor az sincs közelebb a slothoz, mint más lapokon. Legalábbis MSI z170a, Gigabyte z170x és Asus ROGmx8-on is ugyanott van, ezeket néztem.
2.A kártya és a táp közötti kevés hely meg a házadat minősíti, nem az alaplapot, mivel a kártya helye megint csak fix a szabvány miatt.
Persze van pár alaplap, ahol a pciex slotok más elrendezésben/kiosztásban vannak, de attól ez még nem az alaplap hibája. És jó előre "látható".
3. a proci és a memória közötti táv pedig nagyobb mint a fentebb felsoroltak esetében.
Szóval ez a lap ilyen szempontból nem sz@rabb, mint a többi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.05.22. 17:58
"... 2x pci-e sávszélt elvesznek a VGA-slottól +2-t az m.2-től (azaz itt már felezik a sávszélt), tehát nem feltétlenül lesznek ajánlott vételek dedikált VGA és PCI-E SSD mellé."

A PCIe 3.0 x8 (és a kb. azonos sebességű 2.0 x16) mérési hibahatáron belül van a 3.0 x16-hoz képest, még a chipsetből jövő 3.0 x4 is csak 5-10% lassabb.[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fofoka Terro...
2017.05.22. 19:56
Nem elfáradt az a műanyag, hanem valószínűleg megkúszott, vagy csak simán gyenge volt arra a statikus terhelésre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!