iPon Hírek

Amit a Sharp taníthatna: ilyen egy igazán jó mini

Dátum | 2016. 07. 04.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Sharp nem szokta túlbonyolítani az okostelefonjai nevét, a mostani hírűnk alanya is az elődjéhez hasonlóan csak egy Aquos Mini, szóval a pontos azonosításhoz ismerni kell a típusjelzést, ami itt az SH-M03. Az újdonság kiváló képességeket vonultat fel, mondhatni tenyérnyi méretben.
A Sharp jó szokásához híven IGZO technológiás megjelenítővel látta el az okostelefont. A 4,7 hüvelykes panel remek, 1920 x 1080 képpontos felbontást tár a vásárlók szeme elé, a világítása pedig S-PureLED, de ami igazán érdekessé teszi ezt, az a 120 Hz-es képfrissítés (ami elég erőforrásigényes lehet ekkora felbontáson). Az újdonság egy különleges értesítési megoldással jön, ami az Emopa névre hallgat; ez két ledet használ a telefon alján. És meglepetés még az is, hogy a keret nyomásérzékeny, szóval ezt is be lehet venni a mobil kezelésébe.
Az Aquos Mini (SH-M03) főkamerája kiváló minőségű fotók és videók készítésére lesz alkalmas. Egy 13 megapixeles egységről beszélhetünk, melynek a lencserendszere F/1.9-es apertúrájú, és nincs híján az optikai képstabilizátornak sem. A videós képességeit tekintve a legjobb minőség a 2160p (Ultra HD), és ha kell, akár lassított anyagokat is tud rögzíteni 720p-ben. Érdekesség, hogy a 120 Hz-es kijelzőnek hála a 120 FPS-es videók teljes valójukban is visszanézhetőek lesznek. Az előlapi kamera 5 megapixeles, ennek igazán nagy, 83 fokos betekintési szöge van, hogy senki és semmi ne maradjon le a szelfikről. Sok Sharp modellhez hasonlóan ez is úgy lett egyébként kialakítva, hogy alulra esik a vaskosabb része a keretnek, így ide került az előlapi képalkotó is.
A sebességfelelős ezúttal a Qualcomm MSM8992 központi chip, ami a Snapdragon 808 besorolást kapta. Ez a lapka hatmagos, kettő darab Cortex-A57 feldolgozó lapul benne négy Cortex-A53 társaságában, az előbbiek 2, az utóbbiak pedig 1,44 GHz-es órajelen tevékenykednek. A grafikus feladatok végrehajtásáért egy Adreno 418 IGP felel. A rendszermemória 3 GB-os lett, a háttértárat figyelembe véve pedig mindössze 16 GB-tal szolgál az okostelefon. A Sharp szerencsére gondoskodik a bővítési lehetőségről, szóval amennyiben szűkössé válna a masina kapacitása, egy microSD formátumú memóriakártyával pillanatok alatt lehet segíteni a dolgon – akár 200 GB-os megoldásokat is bele lehet tolni gondtalanul. A kapcsolati lehetőségek terén ki kell emelni a 4G LTE hálózati modemet, ami a VoLTE technológiát is támogatja, valamint fontos még az NFC chip megléte, melynek köszönhetően a mobilos fizetési formákat is ki lehet vele használni.
A Sharp szakemberei a szoftveres oldalon is kitettek magukért. A bekapcsolást követően az Android 6.0 rajzolódik ki a telefon kijelzőjén, de a Marshmallow nehezen lesz felismerhető a Sharp egyedi változtatásainak köszönhetően. Az átalakított felhasználói felületen felül egyéb extrák is lesznek a mobilon. Mint szinte minden japán szerkezet, ez is vízállóra lett tervezve: az Aquos Mini (SH-M03) megfelel az IP68 előírásoknak is, szóval por egyáltalán nem férkőzhet bele, a vizet pedig huzamosabb ideig is bírni fogja – de persze nem túl nagy nyomás mellett. Mivel „miniről” van szó, így fontosak a fizikai jellemzők is. A szerkezet 126 x 66 x 9 milliméteres vonalakkal határolható körül, ami azt jelenti, hogy alig magasabb például az iPhone SE-nél, ami mindössze egy 4 hüvelykes kijelzőt foglal keretbe. És a tömegére sem lehet panasz, mivel csak 120 grammot nyom. A mérnökök szerencsére az akkumulátornál sem akartak spórolni, ezért egy 2810 mAh-s telepet zsúfoltak be a hátlap mögé, ami megfelelő üzemidőt fog biztosítani. A színpaletta egy kicsit szokatlan: a masinát fehérben vagy pirosban választhatják majd az érdeklődők.
A Sharp Aquos Mini (SH-M03) ajánlott fogyasztói ára Japánban 44800 jen, ami átszámítva nagyjából 440 dollárnak felel meg. Ez önmagában nem emelné a legjobb vételek közé, ám minden bizonnyal nagy sikernek örvendhet majd az újdonság azoknak a körében, akik olyan mobilra vágynak, amit nagyjából egy kézzel is el tudnak nyomkodni. Mint a legtöbb Sharp modellnek, ennek is bizonytalan a sorsa abban a tekintetben, hogy vajon szélesebb körben megvásárolható lesz-e.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. noPublicFG
2016.07.04. 17:05
...és milyen jól néz ki!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. czky78
2016.07.04. 17:46
Egy ilyet nagyon szívesen birtokba vennék!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. zoomcns
2016.07.04. 20:19
Na végre egy új telefon ami nem tepsi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Kajafun
2016.07.05. 13:42
60hz-nél nem úgy mosódik a kép kedves kamuzós sharp marketingesek! Totál felesleg a 120hz...
A többi amúgy tetszik, jó teló lett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Smooth44
2016.07.05. 14:07
Ha alacsonyabb felbontással, feleslegesen magas frissítés nélkül érkezne ez így, már mennék is érte.
De hogy fogja bírni üzemidővel egy alig 3k-s akkuval?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DemonDani
2016.07.05. 17:28
Egyikőtök sem látott még 120 Hz-en megjelenített Androidot.
Én azért előbb megnézném élőben, mielőtt elítélném haszontalan dologként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.07.05. 18:44
Nem erdemes elmagyarazni.
Nem akarjak megvenni,ezert talalnak ki mindenfele kifogast.
Allandoan sirnak a kis telefonert vegre itt van es ez sem jo.Akkor semmi sem jo.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Kajafun Demon...
2016.07.06. 15:25
A helyzet az, hogy tök mindegy mit nézel 120Hz-en, ha 60Hz felett nem veszel észre különbséget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DemonDani Kajaf...
2016.07.06. 17:41
Rettenetesen nagyot tévedsz, de komolyan, járj utána nyugodtan. Hidd el, én a parasztvakításról tudom, ha parasztvakítás, ez pedig nem az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!