iPon Hírek

Android 5.0 frissítések a Sony, a HTC és az Nvidia táján

Dátum | 2014. 10. 17.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Miután a Google véglegesen bejelentette az új Android operációs rendszer érkezését, a gyártók is elkezdtek beszámolni a jövendőbeli terveikről, legalábbis ami a frissítéseket illeti. Soha korábban nem érkezett ennyire sok frissítési terv ilyen hamar egy új Android érkezését követően, ami mindenképpen jó előjel. HTC Lássuk először, hogy a HTC mely eszközeit kezeli kiemelten. A vállalat a minőségibb termékeinél szeretné elsőként elkészíteni az Android 5.0-t, ami teljesen érthető lépés a részükről. A mostanáig közölt, hivatalos álláspont szerint a Lollipop először az aktuális és a korábbi zászlóshajót, a HTC One (M8)-at és a HTC One (M7)-et fogja érinteni, majd ennek a párosnak a kistestvére, a HTC One Mini és a One Mini 2 kapja meg a legújabb Androidot.
A többi One termékről a Twitteren közzétett információk szerint a közeljövőben lesz részletesebb információ. A fenti tehát egyértelműen nem a végleges frissítési lista még, hiszen például egyetlen 64 bites modell sem szerepel rajta, pedig minden bizonnyal a Desire 820 és a Desire 510 is támogatást nyerhet idővel. A HTC végül azt még kiemelte, hogy pontos dátumhoz ugyan nem kötötték magukat, de a most bejelentett frissítésekre 90 napos határidőt szabtak ki. Ez értelemszerűen azt jelenti, hogy mostantól számítva három hónapnál tovább egyik eddig felsorolt okostelefon esetében sem kell majd többet várni az Android 5.0-ra (ez legkésőbb január közepét feltételezi). Sony A Sony esetében már sokkal több készülékről lesz szó, de összességében a japán gyártó sem nyúl vissza jobban az időben, és egyelőre ő is csak a felsőbb árszegmenst gyarapító eszközökre koncentrál. Biztosan az Android 5.0 kegyeire fogják bízni az Xperia Z3-at, az Xperia Z3v-t, az Xperia Z3 Compactot és az Xperia Z3 Tablet Compactot is. De olyan korábbi készülékek is frissülnek a jelenlegi tervek szerint, mint az Xperia Z2 és az Xperia Z2 Tablet, valamint a sorban ott van még az Xperia Z1, az Xperia Z1S, az Xperia Z Ultra és az Xperia Z1 Compact is. Sőt mi több, az Xperia Z, az Xperia ZL, az Xperia ZR és az Xperia Tablet Z sem maradt ki a Sony felsorolásából.
Első körben, valamikor 2015 legelején, az Xperia Z2 és a teljes Xperia Z3 széria részesülnek majd a frissítésből, tehát a Sonynál a frissítések érkezésére még elég sokat kell várni. Ezt követően viszont további 12 táblára és telefonra fog elkészülni biztosan az Android 5.0, ami mindenképpen dicséretes. Ráadásul most még az alsóbb árszegmensekben található szerkezetekről nem is esett szó, de remélhetőleg ezek között is akadnak majd olyanok, amik megkapják a Lollipopot. Nvidia Az eddig gyártókkal szemben az Nvidia egyelőre csak egyetlen készüléke esetében jelezte, hogy készek a frissítésre. A Shield Tablet felhasználók már biztosan megtapasztalhatják majd, hogy milyen előnyöket is nyújt az Android 4.4 után az ötös verziószámmal illetett operációs rendszer. A játékosoknak szánt táblagép egyértelműen a legerősebb grafikus teljesítményt nyújtó termék az Android zászlaja alatt a benne foglalt Tegra K1 chipnek, pontosabban a Kepler alapú IGP-nek köszönhetően, így örömteli, hogy az Android Lollipop pártfogásából is ki fogja venni a részét. Érdekesség, hogy a Nexus 9 esetében is egy Tegra K1 került bevetésre, csak ott már a Denver magos, 64 bites változatról van szó, így ez nem könnyíti meg maradéktalanul az Nvidia dolgát a frissítés optimalizálásakor. Arról nem szólt a fáma, hogy az Nvidia Shield kézikonzol és a Tegra Note 7 tablet esetében milyen kilátásokra lehet számítani.
A többiek Az eddig felsorolt készülékeken felül még biztosan frissülni fog 28 hónapra (!) visszamenőleg az összes Nexus táblagép és okostelefon (tehát Nexus 7 2012-től kezdve minden), illetve minden Google Play Edition jelzővel illetett masina, és a még friss, alacsony áron kínált Android One széria tagjai is. Ezen felül pedig a Motorola is összesen kilenc mobil frissítés jelentette már be hivatalosan. Alig néhány nap telt el a Lollipop befutása óta, de máris közel 50 eszköz esetében harangozták be az Android 5.0 érkezését. Az Android 5.0-t megelőző operációs rendszer, a KitKat minden korábbi társánál nagyobb lendülettel indult útnak. A korábbi állapotokhoz képest rengeteg készülék kapta meg az Android 4.4-et frissítés formájában – mondhatni divatba jött a gyártók körében a frissítés –, és túlnyomórészt az új eszközök is ezzel karöltve érkeztek már tavasszal. Ezt mindenképpen pozitívan fogadták még azok is, akik sokat kritizálják (joggal) az Androidot a szegmentáltsága miatt. A KitKattel megkezdett tendencia pedig most minden jel szerint tovább erősödhet a Lollipoppal.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. j.panzer
2014.10.17. 15:18
Én szemezgettem a Sony M2 aqua-val (csak rohadt nagy, ez kissé visszatart), de ha nem lesz hozzá 5.0, akkor nem kell. De milyen már az, hogy az M2 is kb. májusban jött ki, 5 hónapos, az M2 Aqua talán ha egy hónapos megvan, és nem kapnak 5.0-t??? Ez elég szánalmas így első ránézésre. Noname kínaiak ha csinálnak ilyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Kajafun j.pan...
2014.10.17. 15:50
Vegyél olyan telót ami tetszik és csapass rá egyedi romot.
A garit meg sz@rd le!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kajla_hun j.pan...
2014.10.17. 16:09
De miért fontos ennyire? 4.4 fut rajta, az se régi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. codex
2014.10.17. 17:46
Kajafun +1

Vagy gyárilag root-olt CM-es Oneplus One, de ott a Xiaomi redmi 1S ha nagyság a gond. Xiaomi Mi3 mind hardveresen mind szoftveresen jó vétel, nekem is az van.

Gyárilag telepített Kitkat 4.4.4-em van, és nagyon jó kombót alkotnak a MIUI-val. Teljesen jó. Annyira nem jön be az 5.0 Material Design-ja, és egyébként sem hiszem, hogy mindig mindenből a legújabb kéne. Főleg rendszerből nem, legyen az win vagy android. Bár az androidnál nem szokott gond lenni, itt viszont nagyon mélyen, és elég sokmindenbe nyúltak bele, jó nagyot ugrottak most hirtelen. A megjelenés első évében a friss rendszerek még nagy hiányt szenvednek a fejlesztői oldal támogatottságától. Kell neki jópár hónap mire szoftveresen felzárkóznak hozzá az app-ok. Részemről semmilyen frissen megjelent rendszert nem favorizálok, pont emiatt. Ki nem derült bug-okról, egyéb veszélyekről nem is beszélve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. j.panzer
2014.10.17. 18:36
Bocsi srácok, de én ilyen csing-csang márkákra, gari nélküli telefonokra és főzött ROM-okra nem vágyom (jah és ilyen 5+ colos tabletekre sem). Lehet hülyeség, de én ilyen vagyok. Egyfelől. Másfelől. Az 5.0 minden idők legnagyobb utpdate-je, új runtime-mal (ART) és van benne jópár olyan dolog, ami számomra fontos (pl az energiatakarékossági funkciók, a biztonsági fejleszétsek, stb).

Szóval nálam 5.0-nál régebbi Droid nem játszik. Ezért is remélem, hogy csak megkapja az M2 is az 5.0-t, ha meg nem, az világégés a Sony-nak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. _DiEGO_
2014.10.17. 21:47
A régi mobilt új életre kelti, a tévétől a telefonig mindenre elérhető lesz. Jön az Android 5.0, a Lollipop.
Mintha egy teljesen új telefont használnánk, olyan lesz a meglévő - androidos - mobilunk, ha feltelepítjük rá az Android nemsokára érkező új változatát. Az új szoftver elsőként a tegnap bejelentett Nexus 6 és Nexus 9 eszközökön debütál, de az utóbbi egy-két évben megjelent táblagépek és okostelefonok többségére is elérhető lesz ingyenesen ! Eddig az Android nem a letisztult dizájnjáról volt híres, de a Lollipopba végre egy egységes grafikai elemekkel dolgozó felület került. Ennek fő újítása, hogy a felületnek mélysége is van, amelyet fényeffektusokkal, árnyékkal és más vizuális elemekkel teremtenek meg: egymás alá és felé kerülhetnek benne az ablakok. Sokat javítottak a rendszer energiatakarékossági képességein is, a Google szerint akár másfél órával megnőhet egy készülék üzemideje, ha az új szoftver fut rajta. Az Ars Technica munkatársai egy Nexus 5-ös mobilon tesztelték az újítást - még a Lollipop fejlesztői tesztverziójával -, és az üzemidő több mint harminc százalékos növekedését tapasztalták: plusz két órát nyertek az új szoftvernek köszönhetően. A Lollipop ráadásul már arról is tájékoztat majd a képernyőn, hogy a teljes feltöltésig mennyi ideig kell a telefonnak a töltőn lógnia.

Csak minél előbb adják ki és minden telóra - én máris várom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. j.panzer _DiEG...
2014.10.17. 23:40
Többek között ezért vagyok ennyire rákattanva. És akkor még nem esett szó a biztonsági fejlesztésekről. Most már csak ki kéne fogni valami nexus közeli példányt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Kajafun codex
2014.10.18. 09:48
Nekem note 2-n is az a cyanogenes rom van amiről irsz, portolt változat de kegyetlen jó és stabil is! Ráadásul 444-es
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. realman
2014.10.19. 00:44
Cyanogen 11 (4.4.4) nagyon jó.Azért ez nem egy főzőtt rom.Meg is akarta vásárolni a céget a google de nem adták el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. realman
2014.10.19. 01:00
+ fennt van az android L L-CM11/PA/Mahdi téma, moonshine ikonok hát mit ne mondjak):
most el is halasztom az iphon 6 -ot jobb is (pici a 4,7 a készűlék meg nagy ahhoz képest bár a legszebb amit valaha láttam, a 6 plus meg ronda és hajlik és kilóg a kamerája) megvárom a nexus 6 ot még látni kell élőben.
A note 4 meg nem rossz végre nem olcsó műanyag de egy csamcsungért gagyi illetve középkategóriáért prémi árat csak,hogy fizessem a reklámjukat.De jó kitrollkodtam magam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. user12
2014.10.19. 19:16
Rövid történetem: Jobbá akartam tenni a telefonomat. Minden szervizes, telefonárus (t*lenoros stb) eladó jött a félrevezető szöveggel, hogy ne mert a garancia elveszik, bla, bla... Nem hallgattam rájuk, és sok olvasgatás után végül függetlenítettem, root -oltam, ráraktam egy custom recovery -t és CyanogenMod -ot a telefonomra. NEM BÁNTAM MEG!

Android lévén, Linux alapok, tehát nyílt forráskód. Tele van a net a telefonok valóban "jobbá" tételével, a szolgáltatókra meg ne hallgassatok, azok a profit miatt lekódolják, lebutítják, FÉLREVEZETIK az embereket, MINDENBEN! Én azt tapasztaltam, hogy szabályosan félrep*fáznak a profit miatt...

CyanogenMod szerintem sokkal jobb mint a gyári ROM. Keressetek utána googleben, merjétek meglépni. Ott van minden a neten ingyen!

Szolgáltatóknak innen üzenem, velem megszívták, most már kártyafüggetlen is vagyok, ingyen megcsináltam. Valamint a tudásom is megvan most már hozzá, hogy más telefonokat függetlenítsek. Meg belelátok, hogy miként manipulálják az embereket ami ellen most már harcolni fogok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!