iPon Hírek

Android 5.0 alapra került a Wear rendszer

Dátum | 2014. 12. 15.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Android Wear operációs rendszer még tavasszal mutatkozott be, mostanra pedig már több olyan okosóra is kereskedelmi forgalomba került, ami ezzel társulva próbál érvényesülni az új piacon. Android Wear fut például a hatalmas érdeklődés övezte Motorola Moto 360-on, de ide sorolható a másik kör alakú kijelzőt használó delikvens, az LG G Watch R, valamint szokványos formátumú G Watch, és egyebek mellett a Samsung Gear Live is.
A Google órás platformja nem teljesen független a fő Android kiadástól, ugyanis az alapját az Android 4.4 adja. A KitKatet viszont mostanra lecserélte a Google a Lollipopra, most pedig nem túl meglepő módon az Android Wear esetében is az Android 5.0 használatára álltak át a keresőóriásnál. Ezzel együtt pedig bemutatkozott a Watch Face API is. A Wear alapvetően erősen épített a Google Now szolgáltatásra, azonban a Google nem szeretné túlságosan megkötni a fejlesztőket, így a Watch Face API használatával már szabadabb kezet adnak azoknak a partnereknek, akik más, variálhatóbb felhasználói felülettel szeretnék ellátni az okosórákat.
A Watch Face használatával a fejlesztők olyan megoldásokat alkothatnak, amiről az óratulajdonosok korábban talán nem is álmodhattak. Az egyedibbnél egyedibb órafelületekben rejlő lehetőségek kihasználásával minden vásárló úgy rendezheti majd be a saját óráját, ahogyan az neki a leginkább tetszik, illetve legjobban ki tudja szolgálni az érdekeit. A Google-nél tudják, hogy erre nagyon komoly igény mutatkozik az okosórák esetében, és éppen ezért munkálkodtak éjt nappallá téve azon, hogy a Watch Face API minél hamarabb elkészülhessen, és a lehető legtöbb igénynek megfeleljen.
Saját Watch Face-t készíthetnek más nagyvállalatok.
A testreszabhatóságot elősegítő alkalmazásprogramozási interfészt ráadásul úgy tervezték meg, hogy azt rendkívül könnyű legyen használni. A Watch Face API alapvető műveleteiről Timothy Jordan dizájner közbenjárásával egy instrukciós videót (Android Wear DevByte) is létrehozott a Google, amit YouTube-on tettek közkincsé. Az alábbiakban megtekinthető felvételeken Jordan nemcsak a Watch Face használatának első lépéseit vázolja, hanem jó tanácsokkal is ellátja a lelkes programozókat. A különböző külsők menedzselése az okosórához csatlakozó okostelefon segítségével végezhető majd el. Az Android Wear alkalmazásán belül pillanatok alatt lehet majd váltani a korábban birtokba vett digitális számlapok között.
Az egyedi óraarculatok miatt egyébként már kialakult egy kisebb botrány, miután több fejlesztő is olyan, meglévő karóráknak a felületét kezdte el másolni, amelyek egyébként rendkívül drága készülékekhez tartoznak, esetenként pedig még jogvédettek is. Remélhetőleg a Watch Face API nem az ilyen kreálmányok terjedésének ad még nagyobb teret, hanem előcsalja az érdeklődőkből a kreativitást.
Arról egyelőre a Google nem beszélt, hogy pontosan milyen más újításokat foglal magában a most leleplezett lollipopos Android Wear. Azok az okosórák, amelyek a Wear égisze alatt sorakoznak, OTA módon fognak frissülni az Android 5.0-ra alapozó operációs rendszerre. A tömeges frissítés jövő héten veszi kezdetét. Ennek a megjelenéséről az okostelefonra telepített Android Wear applikáció figyelmezteti majd a felhasználókat, és a telepítési művelet is a mobil segítségével fog történni. A támogatott operációs rendszerek tekintetében nem történt változás, így az okostelefonon továbbra is elegendő, ha az Android 4.3 Jelly Bean teljesít szolgálatot. A keresőóriás külön felhívta a figyelmet a frissítés fontosságára. Amennyiben ezt nem teszi meg a felhasználó, akkor a jövőben kompatibilitási gondok jelentkezhetnek az új 21-es API szintet használó alkalmazásokkal, így például a Watch Face API-t igénylő órafelületekkel. Az új Watch Face-t január 31-ig mindenkinek használatba kell vennie, ekkor ugyanis a korábbi megoldás támogatását megszüntetik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. arn
2014.12.15. 08:33
Hetkoznapi ora? Nem... Sportolashoz, igen. Azt forradalmasithatna. Bringara, stb. A garmin aranyaron adja a 10 evvel ezelotti szinvonalu bringas gpseket.

Egy epaper alapuval ki is egyeznek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!