iPon Hírek

Android: 50 százalék felett a Jelly Bean

Dátum | 2013. 11. 04.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google a jó szokásához híven ebben a hónap is nyilvánosságra hozta a legfrissebb adatokat arról, hogy mi a helyzet az Androidon rendszerekkel. Az Android esetében ugyanis eléggé kardinális kérdés a szegmentáció, és sokan joggal kritizálták ilyen téren korábban a keresőóriást, ami minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy csökkentse a széthúzást. A sokáig nyomasztó előnyben jelenlevő Gingerbread mostanra kezd háttérbe szorulni. A 2.3-as verziószámú rendszereket összefogó nagy öreg a maga 26,3 százalékos szerepvállalásával persze továbbra sem elhanyagolható résztvevő, de a fejlesztők felől már nem sok támogatást kap. Nem úgy, mint az Android 4.0, ami még a legtöbb alkalmazásnak ideális terepet biztosít. Az Ice Cream Sandwich kódnevű kiadás mostanra 19,8 százalékra zsugorodott, és még ma is előkerül olyan Jelly Bean frissítés, ami némi részt von el ettől a kiadástól, így a háttérbeszorulása folytatódni is fog. Az Android 4.0 mindazonáltal sok olcsó tablettel társulva még ma is előfordul a boltok polcain, és vélhetően sokáig jelen lesz az Android vérkeringésében a már meglévő masinákon.

Most viszont lássuk, hogy is áll a legfőbb alanyunk, a Jelly Bean. A hírünk főszereplője a nyáron leleplezett Android 4.3-nak köszönhetően három jelentősebb verzióból áll. Ezen, és a teljes androidos körön belül is a legnépszerűbb a 4.1-es verziószámmal jelölt kiadás. A 37 százalékot meghaladó szeletével egyértelműen domináns szerepet tölt be az első Jelly Bean. Az Android 4.2 főleg a tablet felhasználóknak kedvező kiadás volt, és immáron 12,5 százalékos a piaca, míg a mindössze 2,3 %-os Android 4.3 fontos új API-kat és egyéb támogatásokat hozott, melyek javarészt a felsőkategóriás gépeknek kedveznek. Tehát mégis van szegmentáció? Nos, igen továbbra is van, de a Jelly Bean fejlesztői szempontból már nagyon jó alap, és örömteli, hogy ennyire jól áll a részesedése. Persze így is lesznek olyan dolgok, amik nem mennek egy adott Jelly Beanes masinán, míg egy másikon igen. Ilyen példának okáért a Netflix, vagy minden OpenGL ES 3.0-ra épített játék, de körpanoráma fotókat sem lehet bármelyik JB rendszert futtató géppel lőni, és több felhasználói fiók is csak az újabbaknál hozható létre. Ám itt látni kell azt is, hogy az új lehetőségek egy részénél a hardvernek is szükségeltetik megfelelni bizonyos szempontoknak. Sok esetben, mikor egy gyártó úgy dönt, hogy nem frissíti az egyik termékét, már nem az áll a háttérben, hogy nem éri meg a támogatást anyagilag, hanem hogy eleve nem lenne értékelhető előrelépés, csak esetleg néhány kisebb újdonság. A Jelly Bean égisze alatt összesen 52,1 százalék aktív, androidos megoldás van. Aktívnak egyébként az számít, amelyre a vizsgált ciklusban új alkalmazásokat töltöttek le, avagy a meglévőeket frissítették, tehát látogatták a Google Play-t. Ez azért fontos szempont, mert így a fejlesztők viszonylag pontos képet kapnak a célpiacukról, meg tudják állapítani, hogy mennyire lehet érdemes elkészíteni adott esetben a támogatást, akár az Android 2.3-nál korábbi gépek számára is.

Természetesen a Google mérnökei sem pihentek, mialatt a "legfrissebb" rendszerük a csúcsra ért. A napokban leleplezésre került a KitKat, ami az Android 4.4-es főverziót takarja. Ennek a kiadásnak az érdekessége a széthúzás szempontjából az, hogy jelentősen csökkenteni tudták a memóriaigényét. A KitKat így a specifikáció szerint már akár 512 MB-nyi rendszermemória mellett is akadásoktól jobbára mentesen dolgozik majd. Megnyílhat tehát olyan mobilok előtt is az út, amelyek az alsóbb árszegmenseket veszik célba a jövőben (vagy akár jelenleg is, frissítés formájában). Persze ennek is lesznek a hardveres támogatásból adódó hiányosságai egy-egy gépezeten, de ez elkerülhetetlen. A KitKat elsősorban a Nexus és Google Edition eszközökön kerül bevetésre, kíváncsian várjuk majd, hogy milyen ütemű lesz a térnyerése az erős Jelly Bean mellett.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. zsolt200
2013.11.04. 14:43
Én már a Zte Blade 3-on is Android 4.3.1-et használok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. laszlotibo...
2013.11.04. 16:27
Néhány korábbi Motorola megkapja a 4.4 frissítést (pl. Razr Maxx HD is), azonban a Galaxy Nexus nem! Utóbbi a chipset gyártói támogatásának megszűnése miatt nem frissíthető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Philips20
2013.11.04. 17:58
lg 4xhd ról lehet tudni hogy jön rá még valami frissítés ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. HUFEUR
2013.11.04. 20:03
Philips20:

Tudni biztosra nem lehet, de mivel abba is Tegra 3 van, mint az eredeti Nexus 7-be, ami természetesen megkapja a 4.4-et, ezért várható rá. Ha hivatalos nem is lesz, akkor majd CyanogenMod biztos lesz rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. maci
2013.11.05. 07:32
zsolt, azt hogy? Nexus 4 azt irja nincs frissités, és csak 4.3 van rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. laszlotibo... maci
2013.11.05. 09:57
maci: Nexus 7 (2012 16GB) is 4.3, szerintem csak néhány hét múlva lesz változás. Wikipedia szerint nincs benne semmi különös a számunkra "4.3.1: Bug fixes and small tweaks for the Nexus 7 LTE"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. dozsi
2013.11.05. 10:47
Philips20:

Én speciel 4.3.1-et használok a 4x-emen. Természetesen CM 10.2 .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. freyr
2013.11.06. 08:05
Nem meglepő, miután az ICS-sel kiadott telefonok jó részét már lecserélték azóta, hogy piacra kerültek... ráadásul azt a sok olcsó tabletet inkább JB-vel árulják, mint ICS-sel, a kínai gyártók csak felhúzzák a rendszert a sablongépre és kész, nem szarakodnak forkolásokkal, mint a Samsung, LG, HTC, Sony, stb.

Ez meg baromság:
"[a Google] ami minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy csökkentse a széthúzást."
Ha ezt tennék, letiltanák a Play-ről és a többi Google szolgáltatásról a két generációnál régebbi rendszereket, azaz most csak a 4.1-gyel és azzal felfelé szabadna hozzáférést engedni a szolgáltatásaikhoz, illetve most a 4.4 megjelenésével ez menne 4.2-re és a 4.1 Google szolgáltatás nélkül maradna. Csak ezzel lehetne észhez téríteni a gyártókat, hogy adjanak ki kevesebb telefont, de azokból ne is spórolják ki a hardvert és azokat támogassák és persze ne nyúljanak olyan mélyen a rendszerbe, hogy fél éves csúszással tudnak csak főverziót frissíteni, ja meg némi árverseny sem ártana.
Vagy amit még megtehetne a Google, hogy teljesen kiveszi a gyártók kezéből az Androidot és ők fejlesztik csak, illetve a frissítéseket is ők indítják. Lehet nem lenne félévente új Android, de legalább a hibajavításokat és biztonsági frissítéseket megkapnák a telefonok, ami végső soron a legfontosabb.
2014-re a KitKat-nek kéne 50%-on lennie!

A KitKat 512 MB-os RAM-igénye meg a legnagyobb hiba, amit a Google eddig elkövetett az Androiddal, nagyobb mint a Honeycomb volt! Ezzel most legitimizálták a RAM-spórolásokat, egy vagon telefon fog megjelenni 4.4-gyel és csak 512 MB RAM-mal, a felhasználó meg majd pislog, hogy miután telepített 2-3 programot, ami fut a háttérben, miért nem válaszol a telefon fél percig vagy fagy le teljesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zsolt200 maci
2013.11.06. 10:36
Marha egyszerű: Modaco
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. freyr
2013.11.08. 06:17
Na, itt a válasz. Képernyőkép, hogy meglegyen később is. 15.240 Ft egy tablet, de 4.2-vel. Igaz, javított, de egy év garanciát adnak rá. Ezek és hasonlók miatt ilyen magas a Jelly Bean aránya. Ezek eredeti ára is olyan 20-25.000 között van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!