iPon Hírek

Android és ARM alapokon szórakoztató Boeing 787

Dátum | 2012. 07. 16.
Szerző | DemonDani
Csoport | MULTIMÉDIA

A napokban egy meglehetősen érdekes fedélzeti felszereltséggel rendelkező utasszállító repülőgépet leplezett le a Qatar Airways. Az új Boeing 787-800 Dreamliner ezúttal ténylegesen álomszerűvé teszi az utazás élményét, és minden utas számára külön szórakoztató rendszert ad. Ráadásul ha ez nem lenne elég, még az sem okoz gondot, ha telefonálni szeretnénk.

A Dreamliner fedélzeti rendszerét a Thales nevű vállalat fejlesztette ki. A gép fedélzete két osztályra van osztva. A 22 hellyel rendelkező üzleti osztály és a 232 férőhelyes másodosztály egyaránt részesül majd az IFEC (In-Flight Entertainment and Connectivity) rendszer nyújtotta örömökben. A Thales Avant TPMU névre hallgató készülékeknek két variánsa került a fedélzetre: az üzleti osztály utasainak a nagyobbik, 17,3 hüvelykes eszközök állnak majd rendelkezésükre, míg a másodosztályon utazóknak a 10,1 colos kijelző méret jutott.


A készülékek az STMicroelectronics kétmagos, ARM architektúrájú lapkakészletei köré épülnek és 1 GB rendszermemóriával rendelkeznek. A repülő központi rendszerében már x86-os processzorok dolgoznak, összesen 32 maggal kiszolgálva a rájuk csatlakozott ARM alapú gépeket.

Azt nem tudni, hogy a készülékeken az Android melyik variáns teljesít szolgálatot, de annyit elárultak, hogy a Thales kérésére speciálisan összeválogatott programcsomaggal rendelkezik majd az operációs rendszer. A repülő fedélzetén lesz Wi-Fi és GSM kapcsolódási lehetőség is, így a saját okostelefonjainkat és táblagépeinket is használhatjuk majd, ha nem tartunk igényt az IFEC szolgáltatásra.

Alan Pellegrini a Thales vezérigazgatója elmondta, hogy a Qatar Airways mellett már a British Airways is bejelentette az igényét egy hasonló rendszerre, de a Boeing 787 helyett ott már az Airbus A380 lesz a befogadó gép, és az itt megismert eszközöket már egy modernebb váltja majd, amiről egyelőre semmi konkrétumot nem árultak el.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. hunmyke
2012.07.16. 09:50
A 17"-os kijelző még jól hangzik, de a 10" beépítve lehet nem az igazi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. djpety
2012.07.16. 10:46
Ki tudja, üzleti osztályon az ülések is biztos távolabb vannak. Netezésre lehet nem a legjobb a 10", de egy filmet még el lehet nézni rajta éppen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Gundam00
2012.07.16. 11:32
nekem a buszon hazafele a 3,2"-es HTC Legend is megteszi youtube videózásra, ill filmnézésre.

persze mindenkinek más az igénye , ezért is írták a cikben hogy ha valaki a saját készülékét szeretné használni azt is megteheti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bar1984
2012.07.16. 17:57
Én már utaztam a Qatar Airlines gépeivel és azokon már most is ez van az összes oszályon csak ez most még modernebb és gyorsabb lessz. Ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!