iPon Hírek

Android O: új fejlesztői előzetes

Dátum | 2017. 06. 12.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Android O immáron a harmadik előzetesénél tart, és bár most részletes változás lista nem látott napvilágot, némi friss információval így is gazdagabbak lettünk. A Google március 21-én indította el az Andoid O első fejlesztői előzetesét, ami akkor még csak alfa fázisban volt. Az első béta a második fejlesztői előzetes személyében a Google I/O konferencia alkalmával debütált május közepén. Most pedig már a harmadik fejlesztői előzetes érkezéséről számolhatunk be, amely mint kiderült, már néhány végleges elemet is tartogat, így a fejlesztők biztos, hogy örömmel fogadják.
Az első dolog, amire mindenképpen ki kell térni, hogy bár a rendszer fantázianevéről továbbra sem tudunk semmit, a verziószáma most kiderült. A várakozásoknak megfelelően az „O-betűs” főverzió az Android 8.0 lesz – régen volt már arra példa, hogy a Google nem lépett egy teljes verziószámot (Android 4.4 KitKat pl.). Fontos a partnerek szempontjából, hogy a harmadik fejlesztői előzetes már magába foglalja az API level 26 minden végleges elemét. Ez azt jelenti, hogy mostantól minden gond nélkül fel lehet használni az alkalmazásokban az Android O-val érkező API-kat, ezek már változni nem fognak, legfeljebb további optimalizálást és hibajavítást kaphatnak. Már az is megengedett a friss applikációknál, hogy bekerüljenek az új API-val megtoldva a Google Play Áruház kínálatába.
Az újdonságnak bizonyos területeken megváltozott a grafikus felhasználói felülete. A Google Camera API például újra kapott egy gombot a fényképezés és a videózás közötti váltásra, de a tervezők meghagyták azt a lehetőséget is, hogy a képernyőn elhúzással lehessen váltani az említett módok között. Szintén ide tartozik, hogy a kameraváltó gomb is le lett cserélve. A keresőóriás a második fejlesztői előzetesben átrendezte a Wi-Fi és a hálózat kapcsolati ikonjainak elhelyezését, ám ez negatív reakciókat váltott ki a bétatesztelőkben, így inkább visszapakolták a grafikákat az eredeti pozíciójukba. Az értesítési felületen rögzített multimédiás elemek (pl. zenelejátszó) árnyalata dinamikusan változik annak megfelelően, hogy a területen megjelenő előnézeti kép milyen színvilágú – szóval egy piros által dominált borító esetében pirosra vált a zenelejátszó felülete. Az egyébként egy trükkel felnyitható System UI Tuner pedig elveszítette néhány korábbi opcióját, és jelenleg csak az értesítési sáv átalakításának lehetősége, valamint a „Ne zavarj” mód van itt felsorolva.
Az Android O harmadik fejlesztői előzetese elérhetővé vált a Google Pixel párosra, a Nexus 5X és a Nexus 6P okostelefonokra, a Pixel C táblagépre, valamint a Nexus Player multimédiás lejátszóra is. A friss rendszer letölthető a hivatalos honlapról, valamint OTA (Over-the-Air) is frissíthető, amennyiben a készülék tulajdonosa korábban belépett az Android Beta Programba. Végül egy másik ide kapcsolódó hírről is be kell számolnunk. A napokban felröppent az a pletyka, hogy a tavalyi Nougátnál hamarabb fog elkészülni az Android 8.0. A Pixel és a Pixel XL mobilok lesznek, amik elsőként kapják meg a végleges Android O kiadást, és ha minden igaz, akkor már augusztus első vagy második hetében bekövetkezhet ez. Tavaly az LG V20 érkezett az Android 7.0-val, kíváncsian várjuk, hogy idén is lesz-e ilyen meglepetés.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!