iPon Hírek

Android Things: új platform az IoT számára

Dátum | 2016. 12. 14.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Ahogy azt már láttuk az elmúlt évek során, az Androidban hatalmas potenciál rejlik, de nem lehet minden területen ugyanúgy alkalmazni, vannak ugyanis olyan felhasználási helyek, ahol speciális igényeknek kell megfelelni. A mobilokat és táblagépeket célzó operációs rendszerből létezik autók számára átalakított változat, van már okosóráknak is saját variánsuk, és most a Dolgok Internete is egy különálló platformot kapott.
A Google bejelentette, hogy érkezik az Android Things, és a vállalat ezzel egyidejűleg ki is adta a friss platform fejlesztőknek szánt első előzetesét. A developer preview lehetőséget biztosít arra, hogy a programozók máris elkezdjenek ismerkedni a különleges operációs rendszerrel, és a visszajelzéseikkel hozzájárulhassanak az Android Things alakulásához. Az újdonság neve aligha szorul magyarázatra, Az Internet of Thingsből ered az Android Things, ami értelemszerűen egy rettentően könnyed környezet lesz az esetenként mindössze néhány milliwattot fogyasztó eszközök számára, amelyek nem rendelkeznek különösebben nagy teljesítménnyel. Az Android Things alapját természetesen az Android API adja, és a keresőóriás a saját szolgáltatásaival is megfűszerezte az új platformot – persze itt azért korlátoltabbak a lehetőségek, szóval nem kell a teljes arzenálra gondolni. Ez a rendszer magába foglalja a Google korábbi fejlesztését, a Brillót, ami szintén az Androidot használta alapul, de igazából vakvágányra futott. A Brillo soha nem lett felkarolva, valószínűleg nem is igazán találkoztak ezzel a névvel korábban az olvasóink. Az Android Things ezen felül magába foglalja az összes fontosabb androidos fejlesztői eszközt, így például az Android Studiót, a Google Play Szolgáltatások, a Google felhős számítási megoldásait és persze az elmaradhatatlan Android SDK-t is. Az Android Things támogatást nyújt a Weave számára, ami szintén a Google berkeiben nevelkedett a Brillo mellett, ez a Dolgok Internetéhez köthető kommunikációs platform.
A Google egyik szóvivője arról beszélt, hogy az Android Things egyébként nem egy teljesen új dologként jelent most meg a vállalat zászlaja alatt, hanem a Brillo evolúciójában a következő lépcsőfokként tekintenek rá – ez sokkal jobban hangzik, mint az, hogy a Brillo kudarca után most egy kicsit másként próbálják megközelíteni a piacot. A Google több olyan projektet is folytatott korábban, amelyekből esélye volt tapasztalatot gyűjteni az Android Thingshez, remélhetőleg éltek is a lehetőséggel, és ezúttal mindent megtesznek a siker érdekében. A Google meglátta a komoly piaci igényt egy remek IoT platformra, és úgy fest, hogy most mindent összesűrített, amit csak talált ehhez köthetően házon belül, majd pedig az egészet beemelte az Android alá. (Ez akár egy csattanós válasz is lehet a Google részéről az Apple által fejlesztett HomeKitre, ami igazából egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ráadásul elég dinamikusan halad előre.) Kik lehetnek az Android Things első támogatói? A vállalat rengeteg olyan hardvergyártó partnerrel dolgozik együtt, akik jó hasznát veheti majd az IoT-ot kiszolgáló szoftveres környezetnek. Érdemes kiemelni például az Intel nevét az Edison miatt, de ott az NXP a Pikóval és a Raspberry is a Pikkel, amiket valószínűleg már senkinek sem kell bemutatni. Idő közben pedig már a Qualcomm is jelezte, hogy mindenképpen érdeklődik az Android Things iránt. A Qualcomm a hivatalos közleményében kiemelte: hisz benne, hogy az új platform gyors, jól skálázható és biztonságos alapot nyújt majd a Dolgok Internetéhez.
A Google azt is elmondta még az Android Things bejelentése mellett, hogy frissítette a Weave-t, ami így már könnyebb kapcsolódást tesz lehetővé az eszközök között, és lehetőséget nyújt egyebek mellett a Google Assistant kihasználására is. A Weave-t olyan gyártók használják már jelenleg is, mint a Philips (Hue) vagy a Samsung, de a támogatók sorában ott van a Belkin, a LiFX, a Honeywell, a Wink, a TP-Link és mások mellett a First Alert is, ezek a vállalatok szintén adoptálhatják majd a Weave platformot immáron akár az Android Things-zel együtt is. A frissítésen átesett Weave Device SDK rengeteg IoT eszközt fog azonnal támogatni, amelyek a lakásautomatizálásból vállalnak szerepet (villanykörték, konnektorok, kapcsolók, termosztátok és így tovább). Ahogy azt már fentebb említettük, az Android Things egyelőre szinte még a tervező asztalon van, mindössze az első fejlesztői változat előzetesével ismerkedhetnek meg közelebbről az érdeklődők. Az IoT szegmenst célzó megoldás érkezéséről nem is tudunk egyelőre nyilatkozni, de talán nem volna meglepetés, ha a végleges platform lenne a 2017-es Google I/O egyik főszereplője, amit szinte biztosan a második negyedévben rendez majd a keresőóriás.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Solid
2016.12.14. 22:54
@DemonDani: Ezt a cikket meg sem kellett volna írnod, vagy inkább nem neked...látszik, hogy fogalmad sincs a témáról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!