iPon Hírek

Android-vetélytársat tervez az Intel és a Nokia

Dátum | 2009. 05. 16.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Vagy nem elégedettek az Android lehetőségeivel, vagy pedig egyszerűen csak szeretnének valami sajátot - bármi is az indok, a tény az, hogy a két nagy közösen munkálkodik egy új, természetesen szintén Linux-alapú mobil-oprendszer megalkotásán.

A projekt egyelőre legalábbis az oFono nevet viseli (kifacsart iPhone-paródia...?), és teljesen elkülönül mindkét cég már meglévő Linux-projektjeitől, célja pedig kimondottan az, hogy az Androidhoz hasonlóan egy nyílt forráskódú alternatívát biztosítson a megszokott és bejáratott, zárt rendszerek mellé.

Maga az oprendszer rendkívül minimalista lenne, tényleg csak a legalapvetőbb dolgokat állítanák össze hozzá - viszont ezzel a céljuk éppen az, hogy maximálisan bővíthető és személyre szabható legyen, hogy bárki, aki aztán később átvenné, teljesen a saját képére alakíthassa azt, és azt hozhasson ki belőle, amit csak akar.

Az azonban egyelőre még nem tudható biztosra, hogy pontosan mik is a terveik ezzel az új rendszerrel - annál is inkább, hogy a Nokia ugyebár a Symbian elkötelezett híve, amit tavaly még függetlenné is tett, valamint a kódját is elkezdte megnyitni. Emellett jelenleg is van egy Linux-alapú rendszere, a Maemo, amit olyan nagy készülékeknél alkalmaz, mint az N810-es tábla.

Az Intelnek pedig ott van a Moblion OS, amit mobil internet-eszközöknél és más nagyobb készülékeknél alkalmaz. Így tehát az oFono konkrét végzetét még homály takarja - de remélhetőleg már nem sokáig.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Csernus
2009.05.16. 13:02
VISSZA A HIRHEZ

inkább az android-od várom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jadam92
2009.05.16. 13:58
ennek olyan gagyi neve van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pluto
2009.05.16. 19:09
Tényleg nem a legjobb névválasztás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. CsorvaGep
2009.05.16. 21:37
Ha linux alapú akkor legalább valamennyire kompatibilis lesz egymással a kettő..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tomboy1986
2009.05.17. 09:56
Persze hogy... most már nem lehet pl. GSM cellainformáció lekérdezésért 20Ft-ot alkalmanként elkérni. Eddig vajon miért nem jutott eszükbe?

Nem lényeg. Android már kész van, 1.5-ös verziónál jár, hozzá a fejlesztői környezet is teljesen korrekt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!