iPon Hírek

Android Wear rendszerű okosórával rukkolt elő a Casio

Dátum | 2016. 01. 11.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Casio már sok évvel ezelőtt is készített olyan karórákat, amelyek okos funkciókkal bírtak, mobiltelefonokhoz lehetett őket Bluetooth-on keresztül csatlakoztatni, esetenként pedig teljesen önállóan nyújtottak különleges extrákat a hagyományos karórákhoz képest. Ezek fényében nem meglepő, hogy a Casio figyelmét is felkeltették a modern okosórák, és már el is készült a vállalat első sikervárományosa.
A japánok a Consumer Electronics Show-n mutatták be a Smart Outdoor Watch névre keresztelt terméket. A Casio mérnökei nem okoztak csalódást az érdeklődőknek, az újdonság csaknem olyan strapabíró lett, mint a G-Shock karórák, de a funkcionalitását tekintve simán hozza azt a szintet, ami az okosórák körében elvárható – néhány ponton túlmutat versenytársain, de azért akadnak hiányosságai is. A vállalat egy kétrétegű panelt használt fel: a digitális óráknál megszokott monokróm réteg alatt egy színes LCD bújik meg. A monokróm kijelző az egyszerű információk, például a pontos idő átadására szolgál, ez a kicsi fogyasztás miatt folyamatosan aktív is lehet, és nem befolyásolja a láthatóságát a napsütés, ami nagyon fontos erény. A WSD-F10 egy 1,32 hüvelykes, kör alakú LCD megjelenítővel lett ellátva, ami remek, 320 x 300-as felbontással várja, hogy munkába állhasson.
A képen szereplők mellett fekete és bordó színben is kapható majd.
Az Android Wear operációs rendszer fut rajta, így a funkcionalitásának csak az alkalmazáskínálat hiányossága szabhat határt. Tökéletes társ lesz a mindennapok és az edzések során is. A vállalat bemutatója alapján előre telepítve van rajta egyebek mellett a ViewRanger navigációs program, a már jól ismert Runkeeper, és az időjárást figyelő MyRadar is. A Casio saját okostelefonos applikációt is készített a termékhez, ami a Moment Setter+ néven fut. Egyedi órafelületek is vannak rajta. Különlegessége az új Smart Outdoor Watch-nak, hogy Exilim vezérlő is került bele; ennek köszönhetően nemcsak okostelefonokkal, hanem a vállalat kameráival is össze lehet hangolni, és ezeket is lehet vezérelni csuklóból. Igazán jól jöhet ez például az Exilim EX-FR10 akciókamera használata közben. Lenyűgözően strapabíró lett a viselhető eszköz, pedig ennek kívülről szinte nyoma sincs. A Casio nem beszélt az IP szabványról, de ennek az az egyszerű oka, hogy bőven túllép a legkomolyabb szinten is az okosóra. A vállalat elmondása szerint megfelel a MIL-STD-810G strapabírósági előírásoknak is, és egészen 50 méterig (!) bírja a víz nyomását.
A Casio mikrofonnal és rengeteg szenzorral szerelte fel a WSD-F10 okosórát, de sajnos mostanáig ezeknek a pontos lajstromát nem hozta nyilvánosságra a japán alakulat (biztosan van pl. légnyomásmérő az alap dolgokon felül). A kapcsolati lehetőségek terén kínál a Bluetooth mellett Wi-Fi-t is, ami a nagyobb hatótáv és a komolyabb sávszélesség miatt is jól jön. A szerkezet 61,7 x 56,4 x 15,7 milliméteres testet öltött, és 93 grammot nyom. Ez utóbbi elsőre kicsit soknak tűnhet, de a Casio a legtöbb okosóra-gyártóval ellentétben nem csupán az óra súlyát adta meg, hanem a komplett termékét az eredeti szíjjal együtt. A készülék Android és iOS támogatással bír, az előbbi esetben legalább a 4.3-as Jelly Bean kiadást igényli, az utóbbiban pedig minimum 8.2-es rendszer szükségeltetik hozzá. Az üzemidejét tekintve két szintről számolhatunk be, okosóraként nem fogja sokáig húzni, érdemes lesz minden nap újratölteni, azonban karóra üzemmódban, mikor csak a monokróm kijelző fogyaszt, több mint egy hónapot is át tud vészelni.
A Casio Smart Outdoor Watch (WSD-F10) meglehetősen figyelemre méltó konstrukció lett, és meg is fogja kérni az árát a vállalat. Ugyan egyelőre hivatalos megerősítést nem nyert, de nagyjából 500 dolláros összeg szerepel majd a neve mellett, ami már bőven az Apple Watch magassága, az Android Wearen belül pedig a Huawei Watch található hasonló árszinten. A készülék még egy ideig nem fog a boltok kirakatában felbukkanni, az előrejelzések szerint áprilisban jöhet el az ő ideje.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. dbori
2016.01.11. 18:00
Gyerek korom óta imádom a Casio-t. Ts-100 volt az első. Pontos hőmérő volt benne, úgy hogy a kezemen volt, és így is max 1 fokot tévedett. Ez 28 éve volt... Erre le is cserélném az alma órát...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Lannister
2016.01.11. 20:04
Eddig az első, és egyetlen "smart watch", amit meg is vennék
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tatyosz
2016.01.11. 20:06
Végre egy olyan tényleg Smart Watch amit arra próbálnak fejleszteni amire kell egy ilyen karórát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!