iPon Hírek

Androidos kvartetten dolgozik a HP

Dátum | 2013. 09. 20.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A táblagépek piaca egyre fontosabb szerepet fog játszani a HP életében is, legalábbis a vállalat a jelek szerint ezt szeretné elérni, ugyanis a Slate termékcsaládot egy sor új taggal toldották meg, így a vásárlóknak bőven lesz miből válogatnia a közeljövőben. A HP a Lenovo sikereit látva buzdulhatott fel, a Lenovo ugyanis miután a személyi számítógépek körében szoros harcot vívott a HP-vel, csendben a tabletek világában is a legjobbak közé sorolt be, tehát sikeresen terjeszkedett ebbe az irányba is. A HP követi a Lenovo és az Acer által választott utat, tehát a költséghatékony, ám ugyanakkor korrekt konfigurációkkal szeretnének a csúcsra felérni - vagy legalábbis egy nagyobb szeletet megszerezni az óriási androidos tortából. A HP Slate volt az első fecske, de ezt még az év elején dobták be a mélyvízbe magányosan. Feltehetően tapasztalatszerzési célokkal előzte meg ennyivel a mostani felhozatalt a masina, ez a terület ugyanis a HP számára nem túl ismert. Régebben próbálkoztak tabletekkel ők is, de akkor még úgy hitték, hogy több irányvonalat is lehet követni. A webOS azonban elbukott, és az Apple-Google párosa diadalmaskodott a táblagépek világában. Slate7 HD / Slate10 HD A Hewlett-Packardnak most jöhet el az igazi fénykora, legalábbis a kínálata már meglesz ahhoz, hogy maradandót alkothassanak. Nézzük, mit tett le az asztalra a amerikai vállalat. A Slate HD sorozat érdekessége, hogy lényegében kéttagú lesz. A HP Slate7 HD és a Slate10 HD ugyanarra a belső tartalomra épül majd, csak a megjelenítő fogja a különbséget jelenteni közöttük, na és persze az ebből fakadóan megváltozott készülékház. A Slate7 HD előlapját egy 7 hüvelykes, 1280 x 800 képpontos megjelenítő tölti ki, míg a Slate10 HD esetében ugyanezt a felbontást már 10,1 colra feszítették ki. Mindkét esetben IPS technológiát alkalmaztak, így a betekintési szögeivel és a fényerejével biztosan nem lesz gond egyiknek sem.

A vállalat sajnos nem bánt túlságosan bőkezűen az információkkal, így a Slate-ek pontos tudásáról nem kapunk részletes képet. A Slate HD-k esetében a motorteret egy Marvell SoC bérelte ki, nevezetesen a PXA986-tal van dolgunk. Ez mostanra már több olvasónak ismerős lehet, hiszen egy nemrégiben bemutatott Overmax tablet is erre épül, és a Galaxy Tab 3 alapját is egy hasonló megoldás adja. Ez a chip két Cortex-A9 magot zár össze egy Vivante GC1000 grafikus processzorral - az órajele vélhetően 1,2 GHz lesz. A gépek kapcsolati képességei között olyan extra is megtalálható lesz, mint 3G/4G mobil kommunikációs modem. A tárhelyek mérete nem ismert, de microSD bővítési lehetőség lesz. Két kamerája lesz kettősünknek, és Beats Audio támogatásra is számítani lehet. A HP elmondása alapján az üzemidejük 9 óra körül fog alakulni, ami szép teljesítmény.

Slate7 Extreme Kicsi a bors, de erős - szokták volt mondani, és ez a mostani alanyunkra tökéletesen rá is illik. A HP Slate7 család legizmosabb tagjában már egy olyan chip teljesít szolgálatot, ami összesen öt Cortex-A15 magot állít hadrendbe. Ebből szinte mindenki kitalálhatja már, hogy egy Tegra 4-ről van szó. Az Nvidia SoC-jének grafikus egysége 72 feldolgozóból áll, így minden eléje gördülő akadályt simán fog venni. A Slate7 Extreme-hez a vállalat egy multifunkciós tokot is biztosítani fog, ami megvédi a környezeti hatásokkal szemben és állványként is megállja a helyét. Ezen felül egy érintőceruza is a csomag része.

A tábla kijelzője egyébként nem változott, a fenti Slate7 HD megoldását találjuk itt is. Ennek megfelelően a 7 colos IPS panel 1280 x 800 pixeles felbontással dolgozik. A gép háttértára 16 GB-os, ami sokaknak megfelelő, de sajnos nincs hír a bővíthetőségről, így meglehet, hogy mindenkinek ennyivel kell majd beérnie. Több ponton is hasonló ez az alanyunk a Tegra 4 referencia modelljéhez, a Tegra Note-hoz, és ez talán nem is a véletlen műve. A hátlap ugyan teljesen más testet öltött, de szemből is a Note vonásait fedezhetjük fel rajta. Mindenesetre hivatalosan nem vontak párhuzamot közöttük, de nem lennénk meglepve, ha a hátlapi kamera is éppen 5 megapixeles lenne, és egy 4100 mAh-s telep lapulna a fém borítás alatt - fogalmazzunk így. Slate8 Pro Most pedig vegyük górcső alá a legkomplexebb vasát a felhozatalunknak. A Slate8 Pro teljesen kiegyensúlyozott specifikációval fog befutni, és köröket fog az iPad minire verni minden tekintetben. Az eszköz IPS technológiát használó kijelzőjének felbontása 1600 x 1200 képpontos, így a pixelsűrűsége a 8 colos felületen eléri a 250 PPI-s értéket. Ennek is két kamerája van, mint a többieknek, de itt már azt is elárulták, hogy mire kell ezektől számítani. Előre egy 2 MPixeles tekint, míg hátra egy 8 megapixeles variáns került, mellyel HDR felvételeket is tudunk majd rögzíteni. A háttérben ezúttal is az Nvidia mérnökeinek keze munkáját dicsérő Tegra 4 teszi tiszteletét, így a sebességre biztosan nem lehet majd panasza azoknak, akik emellett teszik le a voksukat. A tárhelyének méretére nem derült fény, de a HP itt is gondoskodott a bővítési lehetőségről, vagyis ha a háttértár szűkössé válik, egyszerűen megtoldhatjuk egy microSD kártyával. A szerkezet keretén micro-HDMI csatlakozó aljzat is helyet kapott, így a HD filmeket és különböző játékokat a nappaliban álló HDTV-n is élvezhetjük némi kábelezést követően. Ennek az üzemidejéről nem esett szó, így sajnos teljes bizonyossággal azért nem jelenthetjük ki, hogy a Slate8 Proval nem lehet mellélőni. Remélhetőleg rövidesen minden részlet ki fog derülni (a többiek kapcsán is bízzunk ebben).

A Slate7 Extreme és a Slate8 Pro egyaránt részesülni fog minden olyan különlegességből, ami a masinákat hajtó Tegra 4 velejárója. Ennek megfelelően a Google Play Store mellett lehetőségünk lesz használni a TegraZone-t is. Itt olyan játékokra tehetünk szert, melyek speciálisan a Tegra chipekre lettek optimalizálva, így plusz effekteket tartalmaznak vagy simábban futnak, mint az eredeti verzióik (már ha egyáltalán feltűnnek a Play-en, és nem exkluzívak, mert akad ilyen is). Valamint nem mehetünk el szó nélkül a DirectStylus mellett sem. Ennek köszönhetően mindenféle ceruzával használhatóak lesznek a táblák, méghozzá nem is akárhogyan. Az Nvidia egy magasabb szintre emelte ennek a segítségével a kezelés élményét és sokrétűségét. A HP egyik Slate esetében sem árulta el az ajánlott fogyasztói árat, de valószínűleg egyik sem lesz túl magas. Kereskedelmi forgalomban először az Egyesült Államokban tűnnek majd fel, erre novemberben fog sor kerülni, ha minden a terv szerint halad.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. madcaptain
2013.09.21. 07:35
Egy Slate8 Pro johet, ha lesz hozza matt folia
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Smooth44
2013.09.22. 20:29
Egy Slate8 Pro jöhetne, ha Win RT lenne rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!