iPon Hírek

Androidos noteszgéppel állt elő az Archos

Dátum | 2014. 05. 14.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Archos ezúttal egy nagyon érdekes konstrukcióval bővítette a kínálatát. Az ARcBook egy alsó-középkategóriás tabletet ötvöz egy notebookkal, és Androiddal koronázza meg mindezt. A végeredmény ugyan hagy némi kívánnivalót maga után, de a megfelelő árcédula segíthet rajta.
Eddig a hagyományos notebookok és a táblagépek közötti szegmenst kitölteni kívánó masinák szinte minden alkalommal elvéreztek, kiváltképp igaz ez, mióta megjelentek a kettő az egyben gépek, de az Archos most egy olyan megoldással állt elő, amit a nagyon alacsonyan tartott ár mégis vonzóvá tehet. A készülékért jelen állás szerint mindössze 170 dollárt fog elkérni a francia vállalat, így legfeljebb a Chrome OS-t futtató noteszgépek jöhetnek szóba a versenytársaiként, de ennél általában még a Chromebookok is többet kóstálnak. És, hogy mégis mi fért bele ilyen visszafogott költségvetésbe?
Az ArcBook egy 10,1 hüvelykes megjelenítővel karöltve kerül majd kereskedelmi forgalomba, ami annak ellenére érintésérzékeny lesz, hogy van alatta teljes értékű billentyűzet az androidos kezelőszervekkel, és még érintőpad is egy gomb társasságában. A szóban forgó panel csak 1024 x 600 pixeles felbontást vonultat fel, így a képpontsűrűsége sajnos elég alacsony lesz (117 PPI), ami a tabletek körében már egészen rossznak számít, a belépőszintű noteszeknél meg elmegy. A kijelző felett egy kamerának is helyet biztosítottak, így videócsevegések bonyolítására már biztosan alkalmas lesz a masina. Ahogy arra rögtön a cím is rámutat, ezúttal az Android került a főszerepbe, ami igazából nagyon ritkán látható ilyen környezetben. A 4.2.2-es Jelly Bean variáns ráadásul a jelek szerint nagyjából alapnak ígérkezik, tehát az Archos nem sok optimalizálást alkalmazott annak érdekében, hogy az operációs rendszer kevésbé függjön az érintésvezérléstől, és könnyebben legyen kontrollálható a gombsorral, illetve a tapipaddal. Pozitívum viszont, hogy az OfficeSuitePro 6 irodai programcsomag előre telepítve lesz rajta, és nem hiányoznak az Archos Media alkalmazások sem.
A központi chip személyében egy 28 nm-es csíkszélességen előállított RockChip RK3168 teszi benne tiszteletét. Ez a lapka egy 600 MHz-es PowerVR SGX540 grafikus feldolgozó egységet, valamint dupla Cortex-A9 processzormagot vonultat fel – ez utóbbiak 1,2 GHz-es órajelen teljesítenek szolgálatot. A rendszernek 1 GB-nyi memóriával kell gazdálkodni, míg tárhely tekintetében mindössze 8 GB-tal áldották meg a tervezés során a készüléket. A háttértár bővítéséről utólag microSD formátumú memóriakártyával gondoskodhatnak a felhasználók, vagy online tárolók használatára is lehetőség nyílik. A kapcsolati lehetőségek terén meglehetősen minimalista az ArcBook, ugyanis mindössze a 802.11 b/g/n szabványnak megfelelő Wi-Fi-vel van felvértezve, még a Bluetooth-t is nélkülözni kell. A kereten lesz egy 3,5 mm jack csatlakozó, két hagyományos formátumú USB 2.0 és ugyanennyi micro USB 2.0 aljzat is, így külső adattárolók és egyéb kiegészítők is egyszerűen csatlakoztathatóak lesznek hozzá.
A nem túl erős vas ellenére a szerkezet képes lesz akár 1080p-s, H.264 kódolású tartalmak lejátszására is, amik a sztereó hangszórópároson keresztül hallatják a hangjukat – multimédiás tekintetben tehát nem lehet különösebben panasz az ArcBook tudására. A szerkezet egyébként a maga nemében kellően könnyű a hordozáshoz, hiszen mindössze 1,28 kg-ot nyom, és a kicsi kijelző révén a teljes ház is egészen kompakt térfogattal (271,5 x 180,5 x 22 mm) büszkélkedhet. A beépített akkumulátor 8000 mAh-s kapacitással szolgál, ami remek üzemidőt eredményez. A gyári adatok szerint egyetlen feltöltéssel 9 órányi folyamatos használatra nyílik lehetőség, kicsit visszafogottabb terheléssel pedig akár 10 óránál is hosszabb menetteljesítményre van kilátás. Az Archos ArcBook debütálására előreláthatóan a következő hónapban, júniusban fog sor kerülni, és vélhetően Európa-szerte megvásárolható lesz, beleértve Magyarországot is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Fernando
2014.05.15. 05:53
170 dolcsi az nálunk simán 170 euro, szóval úgy lesz ez nálunk kb. 60 ezer forint, mint a huzat. Ez öli meg az itthoni kereskedelmet, mert ha szeretnék egy ilyet, szépen megrendelem külföldről valós kb. 38 ezerért és csókolom.

Amúgy alapvető netezésre és mondjuk irogatásra jó ez a cucc. Oké, nem kimondottan jó, inkább megfelelő, de ennyit megér az, hogy ne az asztali gép előtt dolgozzak esténként. Egy táblagépnél mindenképpen kényelmesebb jószág.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. LoGA
2014.05.15. 09:00
Jól néz ki, nem értem, ezt a szegmenst miért hanyagolják a gyártók.
De hogy miért olyan kis felbontású a kijelzője, azt sem értem, ha csak vettek volna egy 10,1 colos 1280x800-as IPS panelt sokkal használhatóbb lenne, a tabletpiacon elég szép számmal akad belőle...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zabalint Ferna...
2014.05.15. 09:13
A baj, hogy alig többért netbookot lehet kapni, ami ugyanúgy jó netezésre, írogatásra, de x86-os alkalmazások mennek rajta. Úgy Ft-ban nézve ezek az Androidos netbookok olyan 20-30 ezret érnek, egyébként kínaiaktól már vagy 10 éve lehet arm-os netbookokat rendelni 7-10 colos kijelzővel, eleinte Windows CE-vel, manapság Androiddal, kevesebb mint fele áron, mint amennyibe ez kerül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!