iPon Hírek

Androidos "vírus": túlzott volt a pánikkeltés

Dátum | 2010. 08. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az elmúlt napok folyamán futótűzként terjedt az a hír, hogy mostantól az Android operációs rendszerek felhasználói sincsenek biztonságban, ugyanis megérkezett a készülékeket fertőző első vírus. Az információ a Kaspersky lab-tól származik, de úgy néz ki, hogy ebben az esetben az ügy egy kicsit jobban fel lett fújva, mint azt a helyzet indokolta volna, azaz valójában mégsem leselkedik veszély a körültekintő felhasználókra.

A helyzet tulajdonképpen annyi, hogy a neten megjelent egy kártékony kódot tartalmazó trójai szoftver, amely elsőre médialejátszó alkalmazásnak tűnik, ám ez csak az álca. A szóban forgó szoftver csak akkor jelent veszélyt, ha azt mi magunk beszerezzük, engedélyezzük az adott operációs rendszeren a külső forrásból származó alkalmazások telepítésének lehetőségét, majd a program által kért engedélyeket is megadjuk neki (memóriakártya törlésének joga, SMS küldési jog). Ha ezt így végigcsináljuk, a szoftver akkor, és csakis akkor jelent veszélyt, de mivel az emeltdíjas SMS-eket az alkalmazás orosz számokra próbálja küldeni, méghozzá ország hívó kód nélkül, így csak Oroszország határain belül jelenthet potenciális veszélyt az android felhasználókra, közülük is csak azokra, akik igen figyelmetlen módon bóklásznak a neten.

Egy szó, mint száz: a hír lényegi részét néhol kissé furcsa módon értelmezték, emiatt pedig felesleges pánikot keltettek, aminek az ég világon semmi jelentősége, ha odafigyelünk, hogy mit is telepítünk androidos rendszerünkre.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. PumaK
2010.08.15. 14:27
10$ vagy mennyi a Kaspersky féle androidos vírusirtó... hány ember vehette meg nagy hirtelen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. iceblade
2010.08.15. 15:08
kicsit rá kell ijeszteni az emberekre és máris fogy a vírusirtó mint a cukor
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. KBB
2010.08.15. 16:05
Kaspersky egyenlőre csak Windows mobile-ra és Symbianra van, androidra nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gylovag
2010.08.15. 16:21
A hír gyakorlatilag bármilyen mai telefonra igaz lehetne.
Ha elég hülye vagy, akkor nagyon bebukod.

Nem hinném, hogy az Android Marketből letölthető lenne ilyen fájl.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. XtreemX
2010.08.15. 17:30
Áh,felesleges ilyesztgetés.. a szokásos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. twollah
2010.08.15. 17:33
Miert van az az erzesem, hogy a Kaspersky lab kifejlesztette ezt a virust.
Gyorsan feldobta a warez oldalakra.
Majd "megtalalta", ugy csinalt mintha molyolt volna rajta par napot es kijelentette, hogy ez bizony egy csunya virus, de nyugi, mert hamarosan jon ki toluk az elso Androidos virusirto.

Biztos en vagyok ilyen paranoias, de minden elkepzelheto amig nem bizonyitjak be az ellenkezojet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Szerzetes
2010.08.15. 18:39
Hm... azért mekkora debil hacker ír ilyen alkalmazást, ami ami csak oroszországban működik? Legalább normális számot adott volna meg...
A másik, hogy attól eltekintve, hogy engedélyeket kér meg mit tom én, a számítógépes vírusok nem így működnek? A hiszékeny felhasználó rámegy minden hova, aztán kattingat és jön a baj meg: "sz@r a vírusírtó amit felraktál" mondatok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. lajthabala...
2010.08.15. 19:57
Szerzetes
Lehet, hogy valami hidegháborúból visszamaradt kém csak a ruszkikkal akart kiszúrni.

Egyébként a számítógépes vírus nem így működik, legalábbis a jobbak nem. A fejlesztő átnézi azon alkalmazások működését - vagy ha elérhető, akkor kódját -, amik valószínüleg fent lesznek a gépen: Windows, Skype, MSN, VLC, MPlayer, Winamp, Explorer, Mozilla .. .. .. És ha talál egy támadható pontot, akkor készít egy weboldalt, média-file-t, tömörített mappát, képet .. .. .. ami a felhasználó rendeltetésszerű működése esetén is rendeltetés-ellenes állapotba mozgatja az alkalmazást és/vagy operációs rendszert. A nem megfelelő állapot azt jelenti, hogy kicímez az alkalmazás kódjából, és olyan memória-területekről futtat kódot, amit mint adatot - kép, film, zene - töltött be. Opcionálisan nem a merevlemezről, hanem a hálózatról vezérli félre az alkalmazást, ha egy porton figyelő szervert támad meg.

Az a vírusírás szégyene, ha ráveszed a felhasználót, hogy futtasson le egy crack.exe-t, vagy egy telepítsen egy médialejátszót, hogy megnézhesse a filmet, aminek holnap után van a premierje. Aki csak ilyet tud írni, az legalább annyira szégyenlje magát, mint aki bedől egy ilyen trükknek.

gylovag
Nem hiszem, hogy a Google-nek lenne kapacitása arra, hogy ellenőrizze, hogy melyik alkalmazás kártékony, még akkor sem, ha a kód hozzáférhető a számára. Egy gyorstárcsázó alkalmazás sem csinál mást, mint hogy egy gomb megnyomása után felhív egy számot. Elsőre nem ártalmas. De ha ezt egy játék közben csinálja, mindig, amikor ugrasz vagy lősz, megy a hívás a Kanári szigetekre, akkor már zavaró. De ez nem derül ki a kódból, csak ha ember nézi meg. És tesztelés közben sem derül ki, ha mondjuk 100 játékóra után indul el a rendeltetés-ellenes viselkedés. Szóval simán lehet ilyen a market-ben is. Legfeljebb leszedik az első panaszok után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. 620hun
2010.08.15. 22:01
A legnagyobb kockázat az e-világban (de nem csak ott/itt) maga az ember. Aki ilyen hülye, hogy kinyitja az összes kaput a betörőnek, az mit vár?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. felziusz
2010.08.15. 23:36
azért fejleszteni egy játékot ami fogyjon is és belerakni vírust... hülyeség

pánikkeltés pedig az apple és az MS érdeke... meg később a vírusírtósoké is lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. aka
2010.08.16. 08:57
>Androidos "vírus"
>trójai
Így lenne ötösöm a lottón.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. viktorxxx
2010.08.16. 10:56
a telefonszam amire kuldi az adatokat nem beazonosithato?
minimum le lehet tiltani a szolgaltatonal!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!