iPon Hírek

Antiallergén muskátli

Dátum | 2012. 09. 04.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy spanyol kutatócsoport genetikai módosítások révén hosszú ideig élő, pollenmentes muskátlit hozott létre. Eredményeikről részletesen a BMC Plant Biology oldalain számolnak be.

A muskátlik nemzetségébe tartozó fajokat a 17. század óta termesztik Európában, és mára a világ talán legnépszerűbb kerti és házi növényeivé váltak. Nemesítésüket is korán megkezdték, ennek köszönhetően napjainkra rendkívül sokféle levélalakkal, virágszínnel és illattal találkozhatunk a muskátlik között. Vannak korán, illetve folyamatosan virágzó fajták, és olyanok is, amelyek ellenállnak a kártevőknek, illetve a betegségeknek.

A spanyol kutatók az Agrobacterium tumefaciens nevű baktérium révén juttatták be a módosított géneket a növényi szervezetbe. Az egyik gén az izopentenil foszfotranszferáz (ipt) nevű enzimet kódolja, amely fokozza a citokininek termelődését, és így megakadályozza az öregedést. A másik beültetett gén gátolja a porzók portokjainak pollentermelését.


A baktérium bejuttatta a módosított DNS-t a közönséges muskátli sejtjeibe, ahol az beépült a genomba. Ezen sejtekből hozták létre aztán a szakértők az egyes növényeket. A génmódosított muskátli jóval bokrosabbnak bizonyult eredeti formájánál, mivel sokkal elágazóbb szerkezetű lett és több levelet is növesztett. Levelei és virágai kisebbek lettek, és jóval élénkebb színekben pompáztak a szokásosnál. A magas citokininszintnek köszönhetően pedig a növény élettartama is megnövekedett.

A másik genetikai módosítás következtében a növény egyáltalán nem termel pollent, így a súlyos allergiában szenvedők is bátran vehetnek ilyen muskátlit otthonaikba. A pollentermelődés hiánya egyúttal azt is biztosítja, hogy a módosított génállomány nem terjedhet tovább a környezetben, így nem kell attól félni, hogy az új fajták kiszorítják az eredeti fajokat. A kutatók szerint a muskátlin alkalmazott génmódosítások más dísznövények esetében is megoldhatók lehetnek, így további hosszan élő, antiallergén fajták létrehozása várható. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. benczeb90
2012.09.04. 11:53
Ez fasza. Szerintem bárminemű génmódosított növény termeszhető lesz így, ha hasonlóképpen megakadályozzák a szaporodásukat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. NimKorko
2012.09.04. 12:08
Amúgy génmódosítás ide vagy oda, jobb a génmódosított, mint a nemesített.
Ugyanis:
1. Nemesítésnél csak annyit tudnak felmutatni, hogy vagy különlegesebb, vagy szebb, vagy egyéb lett az új növény, viszont nem tudják, hogyan módosult a növények génállománya, így lehet, hogy mérgező. Erre volt is példa valamelyik zeller nemesítésnél, ha jól emlékszem.
2. Génmódosítás alkalmazásával kb. 15-20 év alatt lehet forgalomba hozni az adott növényt, mivel letesztelik, hogy milyen hatásai vannak, és legalább ott tudják, hogy mit módosítottak a növényen, meg mindenféle szempontból ellenőrzik a végeredményeket. Tehát biztonságosabb, mivel megvizsgálják az adott változtatásokat. Legfeljebb az ilyen cégek üzletpolitikájával lehet ellenszenvezni (lsd. Monsanto).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!