iPon Hírek

AOC monitorok szemkímélő háttérvilágítással

Dátum | 2014. 09. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A LED-es monitorok háttérvilágítása alacsony hullámhosszú kékfényt bocsát ki – ez a hullámhossz rendszerint 380 és 450 nm között helyezkedik el. Az AOC szerint az említett körülmény szerepet játszik a látásromlás folyamatában. A vállalat éppen ezért döntött úgy, hogy kifejleszt egy eljárást, ami segít a káros fénykibocsátás mértékének csökkentésében, az új eljárást pedig Anti-Blue Light technológia névre keresztelte. Ez az eljárás elsőként idén debütál majd a vállalat különböző monitoraiban, amelyek mindannyian a 76V sorozatot erősítik. Az új eljárás jóvoltából az AOC szerint a káros alacsony hullámhosszú kékfény-kibocsátás 90%-kal csökkenthető, méghozzá úgy hogy ehhez nincs szükség fényerőcsökkentésre, sőt, a "beavatkozás" következtében még maguk a színek sem torzulnak. A háttérvilágítás-tuning részeként a háttérvilágítás hullámhosszának csúcsát 450 nm-ről 460 nm-re emelik, így a háttérvilágítás működése közben kikerül a szemkárosító tartományból. Az AOC sajtóközleménye meglehetősen szűkszavú, így pontosabb technológiai leírást sem közöl.
Reméljük, az új monitorok megjelenésével a most még homályos részletekről is lehull a lepel. Azt azért érdekes lesz látni, hogy a technológia valóban nem lesz-e hatással a színreprodukcióra. Az utóbbi időben egyébként a monitorgyártók egyre komolyabban veszik a szemvédelemmel foglalkozó technológiák alkalmazását – ez persze nem is baj, sőt, egyenesen üdvözlendő. Már amennyiben az eljárások tényleg segítenek a szemeink kímélésében.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. bitterke
2014.09.27. 11:01
Na még a végén visszaváltok AOC-re
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. palacsa
2014.09.27. 14:28
Nem értem a szemészek miért mondják mégis hogy a monitor nem rontja a látást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DogTheDog
2014.09.27. 17:07
Ez a kek feny mizeria valoban a szemre karos?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.09.27. 21:36
Mert az LCD-nél leginkább csak az rontja a szemedet, hogy hosszú órákon át koncentrálva, szünet nélkül fárasztod. Szóval nem maga a monitor rongálja a látásod, hanem te magad. Az ilyen dolgok szvsz elenyésző hatással vannak a helytelen géphasználat mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. atix2
2014.09.28. 08:51
Én a nyáron elég sokat kutattam a témában, mivel szemszárazsággal sikerült lebetegíteni a szememet (a sok monitorral). Elég érzékeny volt (van, de már gyógyulok ) a fényre és itt elsősorban a LED fényre célzok, annak is a kékesebb változatára, amelytől könnyeztem és rá sem bírtam nézni. A szobámat SMD LED-ek világítják meg, amelyek inkább a sárgásabb melegebb színskálán dolgoznak, azoktól nem fájt a szemem. Bár ezek a technológiák csak most kezdenek piacra jönni (Acer S277HK, H25HU /EIZO EV2450,2455), egy ismerősöm aki optikus: elmondása szerint, a szemészeti konferenciákon is téma volt már h. mennyire fárasztó ez a kék fény. Szemüveg lencséket is készítenek már, amelyek képesek ennek megszűrésére (blue kontrol). Bár tény hogy mi magunk válasszuk meg, mennyi időt töltünk is el ezek előtt, ha az ember dolgozik, telefonba bámul, TV-t néz, folyton ott lesz a LED fény a szeme előtt és számunkra csak pozitívum lenne, ha ezeket a fárasztóbb színskáláktól megfosztanák, ill. villodzásmentesebbé tennék, de az már egy másik téma. Szóval röviden, tényleg fájt a kék spektrumtól a szemem és menekültem tőle, miközben a szobámban "vígan" el voltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!