iPon Hírek

Apacer: SLC NAND képességek MLC-vel, töredékáron

Dátum | 2013. 09. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Piaci háttér - Szükség lenne olcsóbb, gyorsabb és strapabíróbb NAND Flash memóriachipekre Az IDC legfrissebb felmérése szerint a táblák szállítási mutatója először 2013-ban múlta felül az asztali számítógépekét, de ez a mai trendeket elnézve aligha meglepő. Manapság a vásárlók inkább a mobil eszközöket preferálják, így az okostelefonok és a táblák piaca hatalmas fordulatszámmal pörög. Az elemzés kitér arra is, hogy az említett mobil eszközök esetében a 350 dollárnál olcsóbb készülékek adják az összes mobil internetképes eszköz forgalmának felét. A modern eszközöknél a kecses és vékony felépítés, az alacsony tömeg és a strapabíróság mellett különösen fontos szempont az ár is. Ennek fényében a vállalatoknak alaposan fel van adva a lecke, ha olyan termékeket akarnak készíteni, amelyek minőség tekintetében maradéktalanul megfelelnek a vásárlói igényeknek, emellett elődeiknél vonzóbbak, gyorsabbak és ráadásul ár tekintetében is versenyképesek. Az Apacer reagált az igényekre, igaz, egyelőre csak ipari szinten Az árképzés esetén az SSD NAND Flash alapú adattár mindig is kulcsfontosságú szerepet töltött be a különböző készülékeknél. A NAND Flash memóriachipek közül sebesség és strapabíróság tekintetében mindenképpen az SLC alapú megoldások a vonzóbbak, de magas áruk miatt inkább az MLC NAND Flash memóriachipeket használják a cégek. Persze a piaci szereplők részéről mutatkozna igény gyorsabb, strapabíróbb, ugyanakkor költséghatékony NAND Flash memóriachipekre is, amelyek az SLC árának töredékébe kerülnek, mégis jóval vonzóbbak MLC alapú társaiknál - pont ilyen megoldásokkal rukkolt elő az Apacer.

Az SLC-lite sorozat tagjai
A gyártó elsőként a SATA SLC-lite SSD sorozatának tagjainál kezdi meg az új technológia alkalmazását. Az újításra alapozó memóriachipek a hagyományos MLC NAND Flash memóriachipekhez képest 1,5-3-szor nagyobb, szinte SLC közeli sebességet kínálnak, de ezzel együtt tízszer strapabíróbbak is mint az MLC memóriachipek. Ez eddig igen jól hangzik, de az egész mit sem ér, ha nem társul hozzá versenyképes ár. Szerencsére ez is adott, ugyanis az Apacer friss technológiáját használó NAND Flash memóriachip a hagyományos SLC NAND Flash memóriachipek árának felébe kerülnek. A trükk abban rejlik, hogy az Apacer ugyan MLC alapú NAND Flash memóriachipeket alkalmaz, ám ezeket az SSD vezérlő és a rajta futó speciális firmware SLC NAND Flash módjára használja. Emiatt a strapabíróság és a sebesség növekszik, cserébe viszont az adattároló kapacitás a névleges adattároló kapacitás felére esik vissza, hiszen egy cella kettő helyett csak egy bitet tárol - úgy, mint az SLC-nél. Vagyis ugyanakkora tárhely biztosításához kétszer annyi MLC ANND Flash memóriachipre van szükség, mint ha eleve MLC módon címezné meg őket a vezérlő. A "buli" persze még így is megéri, ahogy a mellékelt ábra mutatja. Hasonló eljárást már az Innodisk is bemutatott, aki iSLC névre keresztelte az eljárást. Arról nincs hír, hogy az Apacer megoldásai erre a technológiára alapoznak-e. Az új eljárás segítségével már komplett SLC-lite termékcsalád is rendelkezésre áll, igaz, ezek egyelőre inkább az üzleti felhasználókat veszik célba. A termékpalettán egészen 64 GB-ig terjed a különböző SSD meghajtók adattároló kapacitása. Ezek között mSATA M4 és SAFD 18S4 alapú megoldások egyaránt találhatóak, amelyek a JEDEC MO-300-as és MO-297-es szabványainak tökéletesen megfelelnek. Az SLC-lite sorozat emellett 7 tűs és 22 tűs SATA DISK Modulokat is tartalmaz, de rajtuk kívül 1U szerver modul SSD is rendelkezésre áll, ami 90 fokkal, 180 fokkal vagy 270 fokkal elfordítva is beszerelhető a rendszerbe. Még gyorsabb és még olcsóbb megoldások jönnek Az SLC-lite sorozatú újdonságok első mintapéldányai az idei év negyedik negyedévében válnak elérhetővé a vásárlók számára. A vállalat 2014 folyamán további újdonságokkal is előrukkol, amelyek gyorsabbak és olcsóbbak lesznek, mint a fentebb említett termékek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. tibaimp
2013.09.29. 16:23
fasza, csak az árak mennének még egy kicsit lejjebb.

bocs egy elírás:
"Vagyis ugyanakkora tárhely biztosításához kétszer annyi MLC ANND Flash memóriachipre van szükség,..."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. krisz111
2013.09.29. 22:53
Kiderül mi meg mennyi lesz. Igaz én nem hiszek az ilyenekben majd itt is lesz egy beépített gyártűz, földrengés, cunami ....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!