iPon Hírek

Apple: az autó a sofőrhöz állítja magát vezetés előtt

Dátum | 2013. 08. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Apple legújabb szabadalma az autósokra koncentrál, közülük is azokra, akik sokat váltogatják az autókat: itt vagy azokra kell gondolni, akik céges személygépjármű flottát használnak és sosem ugyanaz az autó kerül hozzájuk, vagy azokra, akik sűrűn veszik igénybe az autókölcsönzők szolgáltatásait. Persze a technológia akkor is jól jön, ha alkalmai jelleggel kérünk kölcsön vagy adunk kölcsön autót. Beszállás után mindent automatikusan beállít a rendszer

Egy-egy ilyen akció alkalmával elég sok időt szokott elvenni indulás előtt az a rutin, amelynek keretén belül a sofőr saját igényeinek megfelelően beállítja a különböző dolgokat: az ülés magasságát és távolságát, az oldalsó visszapillantó tükröket, a középső visszapillantó tükröt, illetve a kormány magasságát és távolságát. Az Apple szabadalma ezt a rituálét segít elkerülni, méghozzá úgy, hogy egy szabványos rendszer keretén belül az okostelefon és az autó fedélzeti számítógépe képes egymással kommunikálni, így az okostelefonon futó app megoszthatja a vezető által igényelt beállításokat a fedélzeti számítógéppel, amely azokat azonnal alkalmazza is. Így gyakorlatilag beülés után automatikusan beáll minden a megszokott pozícióba, az adott sofőr paramétereinek és igényeinek megfelelően. Persze ehhez az kell majd, hogy az adott autóban az említett dolgok motorosan állíthatóak legyenek, ami manapság egyre kevésbé probléma, legalábbis a drágább autóknál. A középső visszapillantó tükör problémát jelenthet, de mire a szabvány alkalmazása megkezdődik, addigra valószínűleg ez is motoros lesz a legtöbb autóban - itt elsősorban ismét csak a drágább, jellemzően prémiumkategóriás modellekre kell gondolni, nem a "szuperolcsó", kifejezetten fapados autókra, amelyeknél még az elektromos ablakemelőt is szeretik kispórolni a hátsó ajtókból, a motoros ülés- és kormányállítás pedig elérhetetlen álom.

A rendszer tehát - amennyiben az autógyártók felkarolják - szabványos keretek között több autómárka típusaiban is megtalálható lesz a nem is oly távoli jövőben, de hogy melyek lesznek ezek, és a rendszer pontosan mikortól lesz elérhető, az egyelőre nem tisztázott. A találmány nem csak autókban jó Az Apple szakemberei persze nem csak a gépjárművek esetében gondolják úgy, hogy a technológia kifejezetten hasznos lehet, hanem egyéb területeken is - például hotelszobákban. A sokat utazó emberek - jellemzően az üzletemberek - eltárolhatják kedvenc szoba-beállításaikat az okostelefonon futó alkalmazásban, így egy hotelszobába lépve - amely fel van vértezve a technológia támogatásához szükséges infrastruktúrával - azonnal a kívánt hőmérséklet- és fényviszonyokat állítja be a rendszer, sőt, a televíziózási szokásokhoz is idomul, így a kedvenc TV csatornákat az igényeknek megfelelően teszi elérhetővé. A technológia további előnye, hogy az eltérő mértékegységeket alkalmazó térségekben a rendszer automatikusan átszámolja az eltárolt adatokat az adott térségnek megfelelő mértékegységbe, majd az infrastruktúra ennek megfelelően alkalmazza is azokat - legyen szó hotelszobáról vagy akár autóról. Egyszóval a maximális kényelem garantált. A fentebb említett eljárás egyébként minden bizonnyal iPhone-hoz, illetve egy rajta futó alkalmazáshoz kapcsolódik majd, de a megvalósítás pontos technikai részletei egyelőre nem publikusak, mint ahogy az sem, hogy mikortól válik elérhetővé az újítás (ha elérhetővé válik).
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. Zelbacsi
2013.08.05. 08:17
Gratulálok. Apple feltalálta azt, ami a BMW-kben már 20 éve létezik. Csak ott nem okostelefonnal megy még, hanem kocsikulccsal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. mtrx220
2013.08.05. 08:21
miért van az az érzésem, hogy ez megint csak a szabadalmi perekre megy...?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Szerzetes
2013.08.05. 08:32
mtrx220: szégyelld magad ilyent feltételezni az Apple-ről! Bocsánatképpen vegyél meg két iPhone-t és egy iPadet!
Nem mozgok autós körökben, de erről még én is hallottam, hogy ilyen már van. Persze ott az autó csak az ülést és a tükröket állítja és nem az iÜlést és az iTükröket, ami egy hosszú és innovatív fejlesztés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. mtrx220
2013.08.05. 08:39
na majd csak figyelj, amikor az aple bepereli a mercit meg a bmw-t
akkor rendezek egy bohóc csokit az összes aple hívő ismerősömnek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Szefmester
2013.08.05. 09:12
Hát ha anno a TopGear első 5-10 évadában már szerepelt ez a technológia (csak telefon nélkül táccsszkrínről kiválasztva) akkor most egy igen erős nevetési kényszer fog el. Vagy az autógyártók voltak a retardáltak és nem védették le, vagy az epöl csak trollkodni akar egy kiadósat és az indokuk az lesz hogy "dehát ez telefont ismeri fel és egy felhőből nyeri az adatokat, úgyhogy nem csak a saját autóban működik majd!!!".

Ez a telefon miatt felismer majd minden és hozzám igazodik, kissé zavar engem. Ezek után a következő lépés hogy amikor elmegyek majd egy kirakat előtt ahol tv is van, a reklámokat személyre szabva okádják rám mint a Különvéleményben? Elutazok valahova és mindenütt ugyanaz fog fogadni mert egyszer azt állítottam be valahol? Neeeeem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. myckie2
2013.08.05. 09:46
"Vagy az autógyártók voltak a retardáltak és nem védették le." Az autógyártók sose voltak olyanok mint az Apple. Egyik gyártónak sem az a célja, hogy hátráltassa a másikat.
Szerintem minden oké a beágyazással.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. jozsefm
2013.08.05. 10:07
Hiaba vedeti le,ahhoz hogy az adott gepjarmu fedelzeti szanitogepevel kommunikalni tudjon a gyartok is kellenek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Smooth44
2013.08.05. 11:08
És mi van, ha párom is nagy utazó, Ő is mindent beállít, hogy a szobába érkezve klappoljanak a dolgok, majd egyszer elmegyünk nyaralni, és a szobában mind2nk telefonja jelen van? Vagy akár az autóba is mind a ketten beülünk. De jó lesz nézni, ahogy elfüstöl a rendszer
Persze meg lehet oldani, hogy ne jelenlétet érzékeljen, hanem app indítása után, engedélyezés stb. De akkor megint nem értem, mi értelme az egésznek.
Akkor megnyomom ennyi energiával inkább a s*ggem alatt a "Memory #1" gombot és kész
Ez megint egy "sörlötyögtetős" hülyeség, hogy elmondhasd, hasznos eszközt tartasz a kezedben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Szefmester
2013.08.05. 11:55
myckie2: Szerintem a különféle 3betűs rövidítések amik majdnem ugyanazt csinálják sem a véletlen művei. Gondolom az egyik levédette ezt meg azt, a másik lemásolta, kicsit módosította, majd átnevezte hogy saját legyen és tádááá.

ocsabi: A reklámblokkolás és a hasonszőrű trükközések megoldják a reklámok témáját, a találat variálást ellenben kihasználom, az esetek nagy részében már a listában megmondom melyik a kamu és melyik a valós találat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. raiden
2013.08.05. 12:29
kíváncsi vagyok mennyire pontosan fogja tudni az apple, hogy ki mennyit tartózkodik autóban... DD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Szefmester
2013.08.05. 12:32
raiden: Nem csak azt fogja tudni hogy mennyit vezetsz.. és hogy hova, de még azt is hogy melyik ülésen szoktál utazni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. twollah
2013.08.05. 12:48
Hasonlo poent mintha mar ellott volna valamelyik auto gyarto ceg az egyik premium modelljevel, csak ott a muszerfalon lehetett kivalasztani a felhasznalo parametereit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. petXYZW
2013.08.05. 13:41
"A technológia további előnye, hogy az eltérő mértékegységeket alkalmazó térségekben a rendszer automatikusan átszámolja az eltárolt adatokat az adott térségnek megfelelő mértékegységbe, majd az infrastruktúra ennek megfelelően alkalmazza is azokat - legyen szó hotelszobáról vagy akár autóról."

Elképesztő hol tartunk már...LOL
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.08.05. 13:57
De igen BSkyB a set-top boxokkal csinalja ugyanezt, a csaladra szabjak a reklamokat, mert meg tudjak tenni. Valamilyen modon meg azt is kitalaljak, hogy mikor megy a TV a hatterben, es mikor nezik aktivan - mar amennyire a TVzest lehet aktivnak nevezni. Legalisan ezt merni csak ugy tudjak, ha a felhasznalo elotte beleegyezik, de valahogy a tobbiekre is megoldjak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Smooth44 bigz
2013.08.05. 14:14
Mert ugye a webcam-es smartTV is azért kellett, hogy az emberek tudjanak skype-olni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jaszy.peti
2013.08.05. 16:23
iCar + iSeat + iMirror = iDiot!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Balucsek
2013.08.05. 18:12
Ennek a dolognak a hátul ütője, hogy egy BMW X5 kényelmes beállítás elég hülyén nézne ki egy Smartban vagy egy Miniben. Gondolok itt arra, hogy az első és hátsó ülés helyet cserél mikor a távolságot állítja, magasság beállításkor pedig eljátszik egy olyan James Bond katapult üléses trükköt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. No.1.
2013.08.05. 22:06
Aztan azt vesszuk eszre, hogy az ember 40 eves korban vegelgyengulesben megpusztul, mert 2018-ra mar automata fogja a segget is torolni.
Mozgolepcso viszi a wc-re. Meg sem kell az embernek mozdulnia, es minden a szemelyere lesz szabva, vagy a szemebe lesz b..va..

Azt ugyan mar.. A hotel szoba honnan tudna mar, milyen kedvem van, milyen fenyviszonyokat szeretnek, milyen homersekletet stb.. Hazaerek, lekapcsol a villany, mert azelotti nap veletlen beallitottam, mikor fel oraval korabban ertem haza? Azt utana meg nyakamat torom, mert a szobacincer meg otthagyta a kiskocsijat?
nfw

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Smooth44 Baluc...
2013.08.06. 10:29
Ez hülyeség
Nem mm-re állítana, hanem a "tárgyak" egymáshoz viszonyított pozíciójához. De, még ha miliméterre pontosan is akarná ugyanazt beállítani, akkor sem lenne egetverő különbség, mivel minden autót egy átlag testmagasságra terveznek, tehát még egy ilyen:
http://static.ddmcdn.com/gif/worlds-largest-truck-1.jpg
jószágban is valszeg közel ugyanakkora lesz az ülés, az ülés-kormány távolság és a pedálok elhelyezése, mint egy hétköznapi autóban. (mert, ugye az óriás dömpert sem óriások vezetik és a Smartot sem törpéknek találták ki [facepalm])

Ráadásul meglepődnél, ha azt mondanám, egy Smart tágasabb, mint a kis X5-öd
(legalábbis sofőrünk számára)
Én a közel 2m testmagsságommal tövig hátra toltam első beülésemkor a Smart ülését, majd meglepetten tapasztaltam, hogy nyújtott lábbal alig érem el a gázpedált.
X5 (és ahhoz hasonló betyárművekben) meg tövig hátra tolt üléssel éppen csak kényelmesen elfértem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zelbacsi
2013.08.06. 14:10
De jó életetek van, ti 2 méter alattiak. Az én szemszögemből nézve mindent "törpéknek terveztek". Holott ők a normális emberek és én vagyok az abnormális.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Smooth44 Zelba...
2013.08.06. 14:52
Szerintem azért már rég nem az a (nem is tudom, mikor) meghatározott 1,8M az átlag...
A legtöbb ismerősöm 1,8 felett van. Ha a 2M-es ágyakat 1,8-ra tervezték, akkor nekem már 20cm-vel rövidebb az optimálisnál - persze még épp elférek rajta. Ha a konyhaszekrények optimális magassága 85cm, akkor durván 10%-kal alacsonyabb, mint amire nekem szükségem lenne - és ezek még mindig az elviselhető kategória. Még a 2M szabványú ajtókon is éppen beférek (sapkát meg úgyis illik levenni belépés előtt ), de egy autóval mit tudsz kezdeni?
A legjobban egy Smartban férnék el (és jelenleg 2főre még elég is), de ha már gyerek is lesz, mit vegyek, 740Li-t? Vagy valami hasonló tespedék sofőrös autót?

Na de ez már tényleg OFF... ezt még iTuti sem tudja megoldani
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zelbacsi Smoot...
2013.08.08. 07:09
Terveztetni kell egy méretre szabott kocsit. Ja persze előbb amerikai elnöknek menni, hogy legyen elég pénzünk rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!