iPon Hírek

Apple: az iPhone feltörése jogsértő

Dátum | 2009. 02. 16.
Szerző | Freeman07
Csoport | MULTIMÉDIA

Az Electronic Frontier Foundation azon munkálkodik, hogy az iPhone telefon esetében tegyen kivételt a DMCA törvény, mivel csak a készülék feltörésével vagy a korlátozások megkerülésével tudunk olyan szoftvert feltelepíteni, amiért nem fizettünk, vagy nem hagyott jóvá az App Store. Az Apple - természetesen - kifejezte egyet nem értését a lehetőséggel kapcsolatban, szerinte ez a tett - az iPhone feltörése - jogsértő.

A jelenleg széles körben elterjedt technikák közé tartozik a bootloader és az operációs rendszer jogosulatlan módosítása, így lehetőség nyílik a programok szerzői jogának megsértésére - vélekedik az Apple. A legnépszerűbb ilyen szoftver a Pwnage Tool, ami egy módosított operációs rendszert telepít az iPhone-ra így azután bármilyen alkalmazást telepíthetünk a telefonra.

Az EFF vélekedése szerint a Szerzői Jogi Irodának (Copyright Office) kivételt kellene tennie ez esetben, mivel a "bütykölés, barkácsolás (hackelés) kultúrája az innovációs gazdaságunk fontos része".

Az Apple azonban hajthatatlan, ami bizonyos szempontból érthető is, mivel a hatalmas profitot generáló App Store így ki tudják kerülni a felhasználók. Ezen a héten például arról értekeztek az iPhone-fejlesztők, hogy csak olyan szoftvereket írnának amik "fel-nem-tört" iPhone-okon működnének.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Svindler
2009.02.16. 07:55
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. N.Balazs
2009.02.16. 08:12
Már nem azért, de ha az MS esetén az monopolhelyzettel való visszaélés, hogy BENNE VAN a Windowsban az IE meg a WMP, de bármit feltehetsz rá utólag, akkor minek számít az, hogy CSAK azt teheted fel az Iphonera ami az Apple jóváhagy/az Appletől veszel meg.
Itt a lehetőség, tessék szépen megbüntetni az Applet is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Shimenator
2009.02.16. 10:22
(N.Balazs @ 2009 Feb 16, 08:12) az MS esetén az monopolhelyzettel való visszaélés

Az Apple hol van monopolhelyzetben, áruld el? Nem tetszik az iPhone, meg az App Store? Válassz másik telefont.
Microsoft viszont az operációs rendszerek 95%-át uralja. Kicsit más a helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. alien24
2009.02.16. 14:11
ez most vicc?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szedah
2009.02.16. 14:35
Shimenator kicsit el vagy tévedve az adatokkal.

Egyébként meg már régóta van alternatívája a Windowsnak, miért pacvezető még mindíg? Nem, nem azért mert aljasabb, mint a vetélytársai.

Viszont ebben az esetben nem is egy oprendszert veszünk ám, tehát van igazság abban amit az Apple gondol, más kérdés, hogy gusztustalan.

Viszont csúnyán rájuk lehetne szállni, hogy milyen programokat szűrnek ki az Apple Store-ból, lásd Fire Fox.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Csernus
2009.02.16. 15:20
Nekem speciel Htc touch Dimaond-om van és igenis álmom volt hogy veszek egy iPhone-t de lemondtam sok hibája miatt meg stb. persze joo meg minden de valahogy drágának találtam átlag fizu melett meg stb.é nem bántam meg.windows mobile-t egyszerüen imádom annyi progi van rá meg minden.de az apple amit akar az helytelen meg nem is.érdekes
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. v_p
2009.02.16. 16:21
A valóság az, hogy bűntetni kell azokat, akik feltörik az iPhone-t, de ettől függetlenül kell megbüntetni az Apple-t, ha visszaél a monopol helyzetével. Nem?

@shimenator: operációs rendszerből miért kéne kizárólag Windows-t használni? Pontosan ugyanannyira nem muszáj, mint amennyire iPhone-t sem muszáj venni. Már vannak megfelelő Microsoft-alternatívák, tessék azt használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Ronin93
2009.02.16. 19:11
nekem monnyuk nem teccene ha megbüntetnének pl azért mert feltettem a cam-progit amit az apple sajnos kiadni... kénytelen vok máshonnan megszerezni a dolgokat, na! ha eccer az apple nem tes bele gyárilag videó felvevőt, és amit tőlük lehet letölteni is hát akk marad a jailbrake...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Omegared
2009.02.17. 12:47
Nem azért de nem csak a programokról van szó.
Pl hogy máshogy teszel fel Magyar UI-t?
Vagy teszem azt ott az Iphone kékfog támogatása. Na én azt nevezem egy Viccnek.
A monopolhelyzet amiről beszéltek hülyeség, nem létezik.
Az Apple csinált egy készüléket, amihez ő kívánja adni a kiegészítéseket. Nincs itt erőviszonnyal való visszaélés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!