iPon Hírek

Apple: csökkenő vagy stagnáló eladások

Dátum | 2009. 07. 19.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

Az Apple-nek hatalmas kihívással kell szembenéznie, ha továbbra is folytatni szeretné az eddig tapasztalt növekedést. Először is a jelenlegi gazdasági helyzet miatt sokan elpártoltak a cégtől a drága termékek miatt, másodszor pedig az ősellenség Microsoft Apple-ellenes kampányának hatásaival is számolniuk kell. A legnagyobb piackutató cégek nemrég publikált elemzései alapján valóban kevesebb, vagy az előző évekhez képest ugyanannyi Apple-számítógép fogy.

Az amerikai PC-piac gyártók szerinti megoszlása - GartnerAz elődeinél 200 dollárral olcsóbb 13- és 15-hüvelykes MacBook Pro-k és az októberi belépőszintű MacBook árcsökkentésének ellenére az Apple-nek 2009 második negyedévében nem sikerült számottevően nagyobb szeletet kihasítania az eladott számítógépek számában - áll a Gartner cég elemzésében. A cégnek csupán 8,7 százalékos részesedést sikerült elérnie az amerikai piacon, ami nem nagy eredmény az egy évvel ezelőtti 8,4 százalékos értékhez képest. Ezzel a ranglistán a negyedik helyet szerezte meg az Apple, melynek szorosan nyomában van a Toshiba, ami egy év alatt 22,5 százalékkal növelte az eladott számítógépek számát, szemben az Apple 2,5 százalékával.

A legnagyobb győztes a Gartner jelentése szerint az Acer, melynek részesedése a tavalyi 8 százalékról 14,2 százalékra nőtt - ez 74,2 százalékos bővülést jelent az eladott PC-k számában. Valószínűleg a netboookok népszerűségének köszönheti az itt látható eredményt a vállalat, mellyel rögtön az Apple elé, a képzeletbeli dobogó harmadik helyére sikerült beférkőznie. A vezető Dell-nek azonban nagy csökkenést kellett elviselnie, és bár még mindig tartja a dobogót, az előnye a második helyezett HP-val szemben egy hajszálnyira csökkent.

Az amerikai PC-piac gyártók szerinti megoszlása - IDCEgy másik piackutató cég, az IDC is közölt számokat az amerikai számtógéppiaci részesedésekről. Itt negatív eredményt ért el az Apple, ugyanis az egy évvel ezelőtti 8,5 százalékról 7,6 százalékra csökkent a vállalat termékeinek aránya az eladott számítógépek között - ez 12,4 százalékkal kevesebb leszállított gépet jelent. A Toshiba 2,1 százalékos térnyerésének következtében azonban ebben a jelentésben a japán gyártó, mégha egy tized százalékkal is, de megelőzte az Apple-t, mely az ötödik helyre csúszott le.

Az IDC elemzésében is szintén a dobogó első fokán áll a Dell, melyet a HP követ, azonban itt is megfigyelhető a Gartner-grafikonon látott trendek - a Dell visszaszorulása és a HP előretörése. Az Acer szintúgy hatalmasat ugrott a tavalyi értékéről, így a két grafikon alapján nyugodtan elmondhatjuk, hogy a 2009-es második negyedévének győztese az Acer és a Toshiba, melyeknek 74-51 és 22-34 százalékkal sikerült növelniük az eladott számítógép-konfigurációk számát az előző év hasonló időszakához képest.

Okostelefonok terén azonban meglehetősen jól teljesít az Apple. A vállalat a héten jelentette be, hogy az App Store-on keresztül letöltött alkalmazások száma elérte a másfél milliárdot, a Generator Research elemzése szerint pedig ha így folytatódnak az okostelefon-eladási trendek, akkor pár éven belül az Apple átveheti a Nokia helyét a piacon.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!