iPon Hírek

Apple és Google: célkeresztben az otthoni automatizáció

Dátum | 2014. 05. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A legfrissebb pletykák szerint mind az Apple, mind pedig a Google egy érdekes terület meghódítására készül, ez pedig nem más, mint az otthoni automatizáció és biztonságtechnika. Az informátorok szerint az Apple már egy otthoni automatizációt segítő szoftvert is készített, ami a következő héten esedékes WWDC alkalmával mutatkozhat be. Hogy mire jó ez az alkalmazás? Arra, hogy iPhone-unk segítségével vezérelhessük a világítást, a biztonsági rendszert, illetve egyéb, a technológiával kompatibilis háztartási dolgokat. Az eszközgyártók a hírek szerint több különböző olyan terméket is készíthetnek majd, amelyek kompatibilisek az Apple rendszerével, ám ezeket az Apple illetékeseinek is jóvá kell hagyniuk, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerülnek – hasonló a helyzet jelenleg a különböző "iKiegészítőkkel" is.
Illusztráció (blog.nxp.com)
Az Apple persze már most is árul néhány okosotthonokba való terméket: ilyenek például a Nest termosztátjai és füstérzékelői, valamint a Dropcam különböző kamerái is. Érdekesség, hogy a Nest-et a Google nemrégiben felvásárolta, méghozzá 3,2 milliárd dollárért, most pedig a Dropcam is a cég látókörébe került. A Dropcam felvásárlásával kapcsolatban egyelőre még csak meg nem erősített pletykák keringenek: egyes források szerint már folynak a tárgyalások, de megállapodásra még nem került sor. Az biztos, hogy a Dropcam remek kiegészítő lehetne a Nest mellé, hiszen segítségével az otthoni automatizáció mellett az otthoni biztonságtechnikai megoldások szegmensébe is beléphetne a Google. A pletykák meglehetősen érdekesek. Az teljesen biztosnak tűnik, hogy mindkét vállalat komolyan gondolja a nyitást az otthoni automatizáció és biztonságtechnika felé, így most már csak az a kérdés, milyen lépéseket tesznek a siker érdekében – és főleg az, hogy mikor kerül ezekre sor.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. djgeg
2014.05.29. 14:47
jupeee
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Asagrim
2014.05.29. 15:01
A legfőbb kérdés szerintem az, hogy az automatizálást az alkalmazandó eszközök szűkítésével próbálják fejleszteni, vagy egy újabb eszköz közbeiktatásával, ami jelen esetben az okostelefon lenne.

Azért nagyon nem mindegy hogy az eltervezett "innovációk" által drágul, vagy olcsóbb lesz egy ilyen rendszer kiépítése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. VAjZY
2014.05.29. 15:50
Készül a Watch Dogs... (Ergo, mitől is lesz így biztonságosabb akármi is, ha már nem kézzel fogható?)
Én nagyon érdekelt vagyok a technikában, de azért most már kéne határvonalat húzni pár helyen. Holnap meg már ki is törli a seggedet valami gép. Annyira felesleges, főleg otthoni terepen az ilyesmi, mégis miben áll odagurulni a villanykapcsolóhoz vagy épp beállítani a légkondit? A semmittevés előtérbe helyezése, csúcs...
Állítom, a következő generáció soha életében nem fog látni egy erdőt vagy hegyet, max tévében, mert otthon fog poshadni mindenki egy fotelban és onnan irányít mindent, ami szükséges a vegetáláshoz, nem értem, miért jó ez. (Bocs, hogy nagyon tovább gondoltam a dolgot, de bizony, efelé tartunk.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. KeithNavar... VAjZY
2014.05.29. 16:49
Való igaz, egyetértek. De azért örülnék ha nem kéne a ház másik végébe odafutni ha ég a villany Vagy egyenként lehúzni a redőnyöket este. Belőni hogy lekapcs meg lehúz aztán jónapot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Genoxid001
2014.05.29. 17:08
Engem az érdekelne ezeknél hogy mennyire biztonságosak ? Nem igazán rajonganék érte hogy a szomszéd kapcsolgassa a villanyt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. CyberPunk6...
2014.05.29. 17:18
Az a szánalmas ebben, hogy ezek nagy részét egy egyetemista mérnök összedobja egy hétvégén, de biztosan nagyon sokba fog kerülni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kiskoller VAjZY
2014.05.29. 17:18
"Állítom, a következő generáció soha életében nem fog látni egy erdőt vagy hegyet, max tévében, mert otthon fog poshadni mindenki egy fotelban és onnan irányít mindent, ami szükséges a vegetáláshoz, nem értem, miért jó ez."

Miért nem az?
Elkövetsz egy logikai hibát: A mai társadalom tagjaként, a saját szemszögödből ítélsz egy egy jövőbeni társadalmat, és nem annak a társadalomnak a tagjai szemszögéből.

A a jövő társadalom egyedeinek nem fog semilyen előnye sem származni abból, hogy hegyeket vagy erdőket nézzen, akkor nem is baj az, hogy nem fog erdőket látni. Ha meg mégis csak fontos lesz ez a dolog, akkor ők is erdőket fognak látogatni.

A lámpa kapcsolgatás kicsi fölösleges munka. Igaz, hogy kicsi, de fölösleges is. Ha holnap nem lesz szükség ennek a kicsi, de fölösleges munka elvégzésére, akkor kicsi, de nem elhanyagolható mértékben növekedni fog a kényelem.

A kényelem léte sohasem gátol meg téged semmiben. Ha szerinted fontos erdőket járni és hegyet mászni, akkor egy automatizált villanykapcsoló nem fog ebben megakadályozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. VAjZY
2014.05.30. 12:54
Részben így van, viszont azt is vedd figyelembe, hogy az ember (és egyébként a többi állat sem) nem erre termett, hogy üljön egy helyben, már így is éppen eléggé automatizálva van minden körülöttünk, miért kell túlzásokba esni? Az előnyeit kioltják a hátrányai, lásd még pl az egyik legnépszerűbb példát > ipari robotok. Persze, itt most másról van szó. Arról, hogy az életedet úgy töltsed, hogy meg se kelljen mozdulnod, szinte szó szerint annak érdekében, hogy elérj valamit. Mivel jobb ez annál, hogy tartályban lebegő agyak vagyunk?
Igen, pontosan ezzel az elkényelmesedéssel van a gond. Szerinted ennek csak előnye létezhet, hiszen kényelmesen lenni jó, de ahogy lenni szokott, a szélsőségek soha nem vezetnek semmi jóra. Aztán amikor az illető már nem tud felállni a fotelból, mert elsorvadtak az izmai, és 250 kg 20 évesen, még egy tornádó elől sem tud lemenekülni a pincébe. Azt kellene megérteni, hogy az emberi szervezetnek szüksége van a munkára (ezért hoztam a túra példáját), nem működik rendesen, ha egy helyben van, de ha utána nézel a sokáig fekvő betegeknek, nagyon sokat számítógép előtt ülők bajainak, meg fogsz érteni, nem egészséges, ennyi lenne a lényeg, nem a kényelemmel van a bajom, hanem az eltúlzott kényelemmel. (Különben is, valakiknek meg pont feküdni nem kényelmes egész nap.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CyberPunk6... VAjZY
2014.05.30. 13:53
A fizikai létünk leépítése a robottechnológia fejlődésével szinte biztosra vehető. Csak sajnos az evolúció nem tudja lekövetni a technika fejlődését, de majdcsak átvészeljük azt az időszakot.

Btw mi bajod lenne azzal, ha tartályban lebegő agyak lennénk? Ugyanez a tudat, ugyanúgy lennének érzékszerveid, esetleg lehetnének extra bekötött szenzoraid is. Jó hosszú életed lenne, nem lennél beteg meg semmi.
Közben meg élhetnél olyan szintű virtualizációban is akár, mint a mátrix. Csak szebb világban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kiskoller VAjZY
2014.05.30. 14:43
A kényelem lehetőség.

Maximális kényelemben nem kötelező dolgoznom, nem kötelező mozognom. Ha ellenben a testemnek szüksége van a mozgásra, akkor ugyanúgy kimehetek túrázni.

A fizikai munka kötelező mozgás. Nincs lehetőséged, választásod,, ha beteg vagy, ha fagy van, ha aznap már eleget mozogtál, nem számít, úgyanúgy le kell tolnod a 8-12 órás munkanapot. Este zombiként, fájó háttal/derékkal/karakkal, túlzottan elgyengülve fekszel az ágyba, és képtelen vagy két épkézláb gondolatmeneten végigmenni, annyira lassú az agyad.

Ellenben ha nem kötelező a fizikai munkavégzés, akkor csak annyit, és olyan minőségben mozogsz, amire a testednek szüksége van, nem fogsz kárt okozni magadban a reggeltől estig tartó munkával. Fizikai munka kárt okoz az izületeidben, helyesen végzett sport nem.

Én inkább focizok/teniszezek/kondizok még pár perccel többet, mint hogy otthon a háztartás fenntartása érdekében pakolgassak/kapcsolgassak dolgokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ketyegi
2014.05.31. 13:25
kiskoller-nek

Úgy ahogy írtad, egyetértek .

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kenand
2014.06.01. 10:37
Kínából (pl Aliexpress), már most is olcsón lehet iPhone/androiddal működő cuccokat venni. (pl Broadlink, távirányítható infrás eszközök (TV légkondi, hidi stb), konnektor, kapcsoló ), iPhonnal irányíthatóLED lámpa, LED strip stb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kenand Keith...
2014.06.01. 10:41
Nézz utána aliexpress broadlink (40 USD) azzal megoldhatod a távirányítást
Vagy ha nem akarod telefonról akkor Livolo kapcsolócsalád, rádiós távirányítóval kapcsolhatod a villanyokat és húzhatod le-fel a redőnyt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.06.03. 09:58
Így van, én is a középútról beszélek, nem mondtam, hogy ami ma megy a gyárakban (hogy a leggyakoribbat említsem) monoton szolgatartás, az normális munka. Az ugyanolyan szélsőség, mint a másik, mivel nem emberként, hanem mi is robotokként vagyunk számon tartva. Éppen ezért munkahelyen rendben van, csak otthon nem, én biztos ódzkodni fogok pár év múlva ezektől, mert bár nagyon menő távirányítóval kinyitni az ablakot meg kapcsolgatni a villanyt, tkp. tök feleslegesek ezek a dolgok átlagos emberek számára. Nyilván van, akinek jól fog jönni, pl kerekesszékesek, idősebbek, de hogy a fiatalok még a lakáson belül se mozduljanak, nekem csak ezzel van bajom. Na mindegy, ahogy szokták mondani, senki nem tart pisztolyt a fejedhez, hogy vegyél/használj ilyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. daneeb28
2014.06.25. 13:39
Sziasztok, olvasgattam itt egy kicsit és láttam, hogy a Livol termékek is szóba jöttek. Nekem személyszerint van tapasztalatom a Livol termékekkel kapcsolatban, többet is vásároltam a www.lighton.hu-ról. Beszereltem (könnyű volt), háttérvilágítás is van benne. Érintőpaneles felülete nagyon érzékeny csak épp, hogy hozzáérsz kapcsolódik is. Nekem nagyon tetszik. Ajánlani tudom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!