iPon Hírek

Apple: friss fejlemények a "kémkedő" iOS4 ügyében

Dátum | 2011. 04. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az elmúlt napok során rengeteg helyen lehetett olvasni az Apple iOS4-es mobil operációs rendszerét és az azt használó készülékeket érintő nyomkövetési problémáról, valamint ezzel egy időben több szakértő is aggályait fejezte ki az Apple gyakorlatával kapcsolatban. Azóta az ügyben több új fejlemény is történt, így most sorra vesszük, hogy a témában pár napja megjelent hírünk óta pontosan milyen események történtek.

Kirobbant az iOS4 kémkedésével kapcsolatos botrány

Néhány napja kiderült, hogy a felhasználók mozgását az ő tudtuk nélkül követi az összes iOS4-es mobil operációs rendszert használó iPhone, iPad 3G és iPod Touch készülék. A felhasználók arról számoltak be, hogy több hétre, esetenként több hónapra visszamenőleg rögzítette a telefon, hogy pontosan mikor merre jártak, mindezt egy titkosítatlan fájlban, amely az iTunes szinkronizáció alkalmával az adott számítógépre is felkerül, így viszonylag könnyedén kerülhet illetéktelen kezekbe az információ halmaz. A helyzetet tovább rontotta, hogy a funkció nem kikapcsolható, és akkor is aktív, ha a helymeghatározással kapcsolatos szolgáltatást előzőleg kikapcsoltuk. A téma természetesen nem ilyen egyszerű, ezúttal csak dióhéjban próbáltuk összefoglalni az előzményeket, így aki minden részletre kíváncsi, olvassa el korábbi hírünket.

Kiderült, hogy az Android és a Microsoft is nyomon követi a felhasználók mozgását, persze egymástól eltérő módon

Nem sokkal azután, hogy a botrány kirobbant, kiderült, hogy az Android mobil operációs rendszert használó okostelefonok is rögzítik, hogy merre járt az okostelefon gazdája és az adatokat továbbítják a Google számára. A Google ezekre az információkra egy egyszerű ok miatt kíváncsi: a vállalatot korábban megbüntették azért, mert a StreetView szolgáltatáshoz fotókat készítő Google autók nem csak fotózták az adott város utcáit, hanem a WiFi hotspotokkal kapcsolatban is gyűjtöttek információkat. Az információk között az adott router MAC címe és földrajzi helyzetének pontos koordinátái is megtalálhatóak voltak.

A büntetések kiszabása után a Google állítólag stratégiát váltott és az Android mobil operációs rendszerrel ellátott telefonok segítségével folytatta az adatgyűjtést. Az adatgyűjtés keretén belül az adott Androidos okostelefon többször is rögzíti a készülék pontos földrajzi helyzetét, valamint a környező WiFi hálózatokkal kapcsolatos információkat, majd ezeket az adatokat rendszeres gyakorisággal továbbítja a Google felé, méghozzá a telefon egyedi azonosítójával együtt.

Hogy erre miért van szükség? Nos, a helyhez kötött - vagy ha úgy tetszik, lokáció alapú - szolgáltatások miatt. Az információk segítségével az adott okostelefonnal megtalálhatjuk a közelben lévő különböző szolgáltatókat, legyen szó szórakozóhelyekről, üzletekről, kávézókról vagy akár éttermekről. A tájékozódást könnyíti a felhasználók tudta nélkül, az ő telefonjaik segítségével létrehozott adatbázis - állítják a különböző források. Valószínűleg az Apple esetében is hasonló okok húzódnak a háttérben.

A Microsoft ezzel szemben más stratégiát követ. A vállalat mobil operációs rendszerével ellátott okostelefonok egy mini adatcsomagot küldenek a Microsoft számára, amelyben a készülék egyedi azonosító ID-je, a közelben lévő WiFi hálózatokkal kapcsolatos adatok (MAC cím, jelerősség) és a készülék pontos földrajzi pozíciója szerepel, igaz, utóbbi csak akkor, ha a GPS be volt kapcsolva. A Microsoft kissé ködös megfogalmazása szerint ezek az adatok csak akkor kerülnek elküldésre, ha az adott alkalmazás, vagy maga a felhasználó szeretné tudni, hogy éppen hol van. A Microsoft kiemelte: az említett adatokat a készülék egyáltalán nem tárolja el.

Beperelték az Apple-t

Nem sokkal azután, hogy kirobbant a nyomkövetési botrány, egy iPhone és egy iPad tulajdonos - Vikram Ajjampur és William Devito - beperelte az Apple-t. A két felhasználó szerint az Apple jogtalanul, a felhasználók tudta nélkül rögzíti, hogy mikor és hol járnak.

A gyártót perbe fogó felhasználók célja, hogy a Florida állambeli, Tampa bírósága elmarasztalja az Apple-t és esetlegesen kártérítés megfizetésére kötelezze a vállalatot. A per eredményéről az elkövetkező hetek, illetve hónapok folyamán szinte biztos, hogy olvashatunk majd.

Az Apple hivatalos közlemény keretén belül ad magyarázatot


A vállalat tegnap kiadott egy hivatalos közleményt, amelyből igen sok kérdésre kaphatunk választ, de minden kérdést azért ez a közlemény sem tisztáz. Az Apple első körben leszögezi, hogy a felhasználók követése egyáltalán nem cél, és az iOS 4 alapú készülék - legyen szó iPhone-ról, 3G-s iPad-ről, vagy iPod Touch-ról - nem is a felhasználó pontos helyzetét rögzíti, hanem azokét a mobil adótornyokét, illetve WiFi hálózatokét, amelyek mellett a készülék tulajdonosa útja során elhalad. Utóbbira azért van szükség, hogy a felhasználó pillanatnyi helyzetét hamarabb meg tudja határozni, ugyanis akkor, ha pusztán GPS alapú helymeghatározásra támaszkodik a rendszer, akár több percet is igénybe vehet, mire megszületnek a földrajzi koordináták. Ezzel szemben az adótornyok, illetve a környező WiFi hálózatok alapján sokkal rövidebb idő alatt is meg lehet határozni az aktuális pozíciót. Természetesen a funkciót arra is fel lehet használni, hogy célzott, lokáció alapú iAd hirdetésekkel bombázzák az adott felhasználót, és ezt meg is teszik.

Az adatok elküldésekor egyébként az adott készülék az Apple adatbázisának egy részét is letölti az esetleges további tájékozódás érdekében. Ez utóbbi fájl az, ami az iTunes szinkronizáció alkalmával az adott PC-re vagy Mac-re is átkerül. Az, hogy a fájl esetleg több hónapra, vagy akár egy évre visszamenőleg is tartalmaz adatokat, egy bug - szoftverhiba - következménye, mint ahogy az is, hogy a Helymeghatározás kikapcsolásával továbbra is rögzíti a készülék a felhasználó környezetében lévő mobil adótornyok és WiFi hálózatok adatait. A gyártó egy néhány héten belül megjelenő javítás alkalmával mindkét említett hibát orvosolni fogja, sőt, ezentúl a készüléken tárolt log fájl is csak hét napig őrzi majd meg az említett adatokat és nem kerül át sem a PC-re, sem pedig a Mac-re egy esetleges szinkronizáció alkalmával.

A vállalat igencsak terjedelmes - és helyenként igen ködös - közleménye arra is kitér, hogy névtelenül azért gyűjtenek különböző közlekedési információkat, hogy felépíthessenek egy adatbázist. Az anonim adatgyűjtésre a szűkszavú magyarázat miatt egy, a későbbiekben tervezett közlekedéssel kapcsolatos szolgáltatás elindítása miatt van szükség. Az, hogy pontosan milyen adatokat gyűjtenek és pontosan milyen szolgáltatásról van szó, egyelőre nem tudható. A vállalat közleménye érdekességként azt is megemlíti, hogy egy-egy alkalmazás összeomlásakor egy jelentés készül, amely a fejlesztők számára fontos információkat tartalmaz ahhoz, hogy az adott hibát javítsák. Természetesen ezt a crash logot megkapják a fejlesztők, bár ebben túl sok kivetnivalót nem találunk, ha csak azt nem, hogy illene megkérdeznie a szoftvernek, hogy hozzájárulunk-e az adatok elküldéséhez.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. LexLex
2011.04.29. 14:15
Naív ember az, aki azt hiszi, hogy nem figyelik az embereket. Nem, nincs szó semmi összeesküvés elméletről. De perelhetik itt a gyártókat jobbra balra, akkor sem lesz vége, főleg ahogy fejlődik a technológia. Rengeteg weboldal ment adatokat, a telefon szolgáltatók a beszélgetéseket, a Google a kereséseket stb. Műholdon keresztül is kiszúrnak már egy hangyát is... Ezekről minden ember tud. Nem kell az ilyenen idegeskedni, úgy sem érünk el vele semmit ha perelünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. ITEM00
2011.04.29. 14:38
"Az, hogy a fájl esetleg több hónapra, vagy akár egy évre visszamenőleg is tartalmaz adatokat, egy bug - szoftverhiba - következménye, mint ahogy az is, hogy a Helymeghatározás kikapcsolásával továbbra is rögzíti a készülék a felhasználó környezetében lévő mobil adótornyok és WiFi hálózatok adatait."

Persze, ha nem derült volna ki,tovább is tevékenykednének ezek a vállalatok a felhasználók tudta nélkül. Még hogy bug,beépített trojai inkább,ami önállóan kémkedik a gazdája után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. prohlep
2011.04.29. 15:51
"Naív ember az, aki azt hiszi, hogy nem figyelik az embereket."

Igy van.

Mellesleg folosleges a muszaki/tarsadalmi fejlodes ellen hadakozni.

A megfigyelesnek nevezett adatgyujtes es adathasznositas SOKKAL tobb egyeni es tarsadalmi haszonnal jar, mint amennyi benne a tenylegesen megvalosulo es karunkra alkalmazott veszely.

Mai vilag a hideghaboru gyoztes oldala.

Mai vilag a sajat ideologiai identitasat abban veli megtalaltnak, hogy a megfigyelest pejorativ ertelemben hasznalja es rossz dolognak tartja.

Pedig a hideghaboru gyoztese, tehat a mai vilag, a gyozelemhez NEM KEVESEBB megfigyelest, arra alapozott celtudatos beavatkozast es bomlasztast hajtott vegre, mint a hideghaboru vesztes oldala.

Csak a gyoztesnek mindig igaza van, es amit a gyoztes felhasznalt a gyozelem erdekeben, az mindig MAS elbiralas ala esik.

Atombomba: gyoztesek kezeben sok emberi elet megmentoje (igen, ezzel indokolja a hivatalos amerikai tortenelmiras).

De ha a gyoztes oldal elvi ellenfeleinek mereszel atombomba eloallitasara utalo magatartasa lenni, ... akkor kemeny megelozo csapast kell rajuk merni.

Osszefoglalva: nagyon jo, hogy a szobanforgo adatokat begyujtik, rendszerezik, es sokkal inkabb a javunkra hasznaljak, mint amennyire esetleg neha a karunkra is valaki majd felhasznalja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. prohlep
2011.04.29. 16:03
Pozicios adatok hasznositasa bennem egyre gyakrabban felveti a gondolatot, hogy megis elszanjam magamat arra, hogy legyen sajat mobil telefonom, termeszetesen helymeghatarozassal es adatgyujtessel.

Elkepzelem, ahogy a Deak teren keretlenul ugyan, de feldob egy reklamot a telefonom, hogy balra tolem van egy jo konyvesbolt.

Mert pozicio-begyujtes, titkos megfigyeles eredmenyekent a Google automatikusan rajott, hogy en egy olyan ember vagyok, akit mar sokszor latott konyvesboltban, es emiatt a konyvesbolt tulajdonosok megfizetik a Google-nek, hogy valahanyszor az en mobilomat egy konyvesbolt kozeleben erzekelik, akkor jelezzek nekem, hogy ott van a kozelemben egy konyvesbolt.

Rosszul jarok ezzel?

Gondoljatok meg, hogy ezzel ellentetben jobb esetben farok-novelo reklamot kapok, ami legalabb annyiban talalt, hogy ferfi vagyok, ... de azon mar vegkepp ki szoktam akadni, amikor ferfi letemre a raklamok a menopauzamat akarjak tunetmentesiteni termeszetes gyogynovenykivonatokkal, meg a nemletezo noies verzesemet akarjak kellemessebbe tenni szupernedvszivo betetekkel.

Igenis sokkal jobb, ha megfigyelik az embert.

Ugyanis a reklamszakma jo ideje rajott, hogy azzal ugysem mennek sokra, ha halalra idegesitenek nekem nem kello dolgokkal.

En igenis jonak tartom, ha egy Google ceg figyeli a blogokat, ... es az en Ipon-os hozzaszolasaimbol TITOKBAN KIFIGYELIK, hogy mar egy jo ideje SSD wincsi vasarlasan gyotrom magamat, hogy belemenjek-e vagy sem, es ha igen, akkor melyiket.

Jonak tartanam, ha a TITKOS MEGFIGYELESEM aran a sok szamomra zavaro utazasi es egyeb reklam helyett SSD-vel kapcsolatos dolgokat kapnek.

Gondolajatok bele: az embert nem a reklam zavarja, hanem az, ha olyannal zaklatjak, ami nincs az aktualis erdeklodesi listan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Terror
2011.04.29. 17:14
De. Engem a reklám maga zavar. Nem az, hogy nem vagyok érdekelt abban, amiről a reklám szól, hanem a reklám maga. Nekem ne küldjön senki semmit. Se célzottan, se sehogy, se olyanról, ami nem érdekel, se olyanról, ami érdekel.

Ha felmerül bennem az igény egy termékre, akkor elmegyek és megveszem. Reklámot pedig nem kérek.

És nem, nem jó, hogy megfigyelik az embert. Senkinek semmi köze ahhoz, hogy éppen a Deákon vagyok, vagy Örsön, vagy a klotyón ülök, vagy az udvaron cigizek. Abszolúte semmi közük hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mythbuster
2011.04.29. 17:45
Terror, te most tényleg komolyan gondolod, hogy az Apple emberei nap mint nap annak az x millió iEmbernek a mozgását figyelik akik iKészülékkel rendelkeznek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Terror
2011.04.29. 18:19
Ha gyűjtik az adatot a pozíciódról, akkor te azt minek neveznéd, ha nem megfigyelésnek?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mythbuster
2011.04.29. 18:23
Terror, gratulálok, hogy egy óra alatt össze tudtad hozni ezt a karikatúrát ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Terror mythb...
2011.04.29. 18:30
Vagy 20 másodperc alatt hoztam össze, de nem mértem le pontosan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mythbuster
2011.04.29. 19:05
Terror, én hiányolom róla a kis zöld robotot ami az egésszről kreál egy jegyzetet és továbbítsa a gugglinak ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ITEM00
2011.04.29. 20:44
Elég ha csak az NSA-hez beérkeznek az adatok,azok meg frankón beillesztik a már meglévő adatbázisukba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bardostomi
2011.04.30. 03:12
Ja, ha reklámot kérek annak az a módja, hogy bepipálom az érdeklődési körömet, meg hogy hozzájárulok a reklámanyagok küldéséhez, nehogymár más döntse el hogy kell-e nekem az az sms.

prohlep: falhoz tudnám verni a fejem a hozzászólásodtól. de most komolyan, ezért Neked fizetnek ? Legközelebb már örülnél ha kamerákat telepítenének a lakásodba, hogy pontosan lássák heti hány óvszerre meg tekercs budipapírra van szükséged ?
btw fel nem foghatom, hogy mi köze van a katonai kémkedésnek ahhoz, hogy én spec nem díjazom ha a hozzájárulásom nélkül akár csak simán fejlesztési célból is adatokat gyűjtenek rólam. amúgy tudod, háborús körülmények között embert ölni is büntetlenül lehet adott körülmények közt...és igen a győztesnek igaza is van, de ennek semmi köze ahhoz amit ezek a cégek csinálnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2011.04.30. 14:03
"de most komolyan, ezért Neked fizetnek"

Ha fizetnenek, akkor sem azert, hogy ezt most bevalljam!

"tudod, háborús körülmények között"

Igen, ... es most jo ideje dul az informatikai vilaghaboru. Ezen haboruan ezen cegek a profiljuknak megfelelo fegyvernemeknek a legfelelmetesebb kepviseloi.

"a 3. világháborút már a kémrobotok fogják vivni. miközben otthon fészbukoztok."

Lenyegeben ez tortenik most folyamatosan.

Informatika korszakaban elunk, ... a haboru is elsosorban informatikai.

A konkret hagyomanyos hadsereggel pusztan az informatikai nyero poziciot valtjuk be kezzelfoghato hagyomanyos zsakmanyra. De sokszor ezt sem csinaljuk, mert a nem annyira szembeotlo gazdasagi elony sokkal tobbet er, mint a jol lathato katonai jelenlet es kozigazgatasi beleszolas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. matthew11
2011.05.02. 16:59
"Rengeteg weboldal ment adatokat"

Bizony: "www.ipon.hu HTML5 adatbázist szeretne menteni. Megtagadás/Engedélyezés"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!