iPon Hírek

Apple iPhone 5S - ami a világ elől rejtve maradt

Dátum | 2013. 09. 25.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Apple az új csúcsmodelljének bemutatásakor a szokásaihoz híven nem igazán a technikai részletekre helyezte a hangsúlyt, mivel az emberek túlnyomó részét ez a legkevésbé sem érdekli. Nekünk viszont azért furdalja az oldalunkat a kíváncsiság, hogy mégis hogyan lett kétszer gyorsabb az új masina, és miért volt szükséges bevetni a 64 bitet már mobilokban is.

És akkor kezdjük is talán innen a történetet. Az iPhone 5S, a világon először, 64 bites processzort használ okostelefonban, de ahogy arra számítani lehetett, erre egyáltalán nem azért volt szükség, mert már elérték a memóriák kapacitásával a 32 bites címzés határait (4GB). Mindössze 1 GB-nyi rendszermemória került az újdonságban a SoC mellé, ez tehát nem is változott a kapacitását tekintve az iPhone 5-höz viszonyítva (a sebességét tekintve igen, ám erről később lesz szó). Akkor miért alkalmazták a 64 bitet? Nos, igazából nem is a 64 biten van a hangsúly, mindössze az Apple úgy érezte, hogy ennek a kiemelése fontos a reklám szempontjából. Valójában ez csak az ARMv8 architektúra hozadéka, tehát az Apple A7 a világon először vetette be a jövő ARM-os technológiáját, amelyre a Cortex-A5x széria processzormagjai is épülni fognak a következő évtől. Az A7-ben rejlő, második generációs Apple magok a Cyclone névre hallgatnak egyébként, és akárcsak az előd Swift egységei, ezek is ketten vannak és 1,3 GHz-en dolgoznak – persze csak akkor, ha minden erejüket latba kell vetni. Az új magok a „kötelező” fejlesztéseken is átestek, így javult az elágazásbecslés pontossága, valamint az előtöltés rész is, amik szintén hozzájárulnak a sebességnövekedéshez. A Cyclone processzormagok gyorsítótárának felépítésére is érdemes egy pillantást vetni. A másodszintű, megosztott részleg ugyan maradt 1 MB-os méretű, de vélhetően gyorsabbá vált, az elsődleges adat és utasítás cache pedig duplájára növekedett, így már 64 kB áll a magok rendelkezésére.
Sárga keretben a Cyclone magokat, a kékben pedig a PowerVR G6430 IGP-t láthatjuk.
A grafikus modul szerepét ezúttal is egy, az Imagination Technologyes műhelyéből származó megoldás látja el, és itt is generációs előrelépés történt. Ebben a chipben üdvözölhetjük először a Rogue architektúrára épülő PowerVR G6000 termékcsalád középső tagját, vagyis egészen pontosan a PowerVR G6430-cal lesz dolgunk. Ez a megoldás négy 64 shaderes klaszterből épül fel, és már támogatja az OpenGL ES 3.0-t, amelyre természetesen az iOS 7 operációs rendszert is felkészítették előzetesen. A játékfejlesztők így nyugodtan kezelésbe vehetik az új API-t. A SoC-ba épített memóriavezérlő nagyvonalakban nem sokat változott, maradt a két csatornás, 64 bites megoldás, ám a támogatott modulok köre bővült. Ehhez már az alacsony energiaigényű DDR3-as (LPDDR3) egységek is csatlakoztathatóak (ilyet is használt fel az Apple), így nagyobb sávszélességet kaphat a chip – amire szükség is van –, a teljes fogyasztás pedig csökken az alacsonyabb üzemi feszültségből kifolyólag. Az Apple A7 fejlesztésekor viszonylag komoly figyelmet kapott a méret is. A vállalat célja az volt, hogy az Apple A6-nál ne nőjön sokkal nagyobbra ez a lapka, hogy az előállítási költségek ne ugorjanak az egekbe. Ezt sikerült is elérni, ugyanis a mostani alanyunk mindössze 5 mm^2-t szedett magára. Az A6 97 mm2-es területe után ezt 102 mm2-esre becsülik. A tranzisztorok száma 1 milliárd körül alakul a chipben, így az új gyártástechnológia alkalmazása elengedhetetlen volt: az Apple A7 HKMG eljárás alkalmazásával, 28 nm-es csíkszélességgel készül a Samsung gyáraiban. (Az előzetes találgatásokkal ellentétben tehát továbbra is a dél-koreaiak partnerségét élvezi az Apple ilyen téren, egyelőre nem a TSMC-nél megy a gyártás.)

Most pedig vegyük jobban szemügyre az Apple M7 egységet, ami mozgási segédprocesszorként lett beharangozva. Ez a lapka az Apple A7-tel ellentétben nem a saját fejlesztés, az NXP termékéről van szó. A hardveres elemzők szerint egészen pontosan az NXP LPC18A1 áll a dolgok hátterében, ami ARM által tervezett Cortex-M3-as, energiahatékony processzormagot használ. Csakúgy, mint a Sony és a Qualcomm okosórái a példának okáért, csak ebben az esetben más feladatkört kapott a chip. Az Apple erre bízta az iPhone 5S-ben található giroszkópot, gyorsulásmérőt és elektromágneses iránytűt – nem véletlen tehát a neve. Ezzel a megoldással sok energiát takaríthatnak meg, főleg akkor, ha valamilyen sportolással kapcsolatos alkalmazást veszünk használatba. Az Apple M7 képességeit a fejlesztők a CoreMotion API használatával vehetik igénybe, tehát a már meglévő applikációkat a fejlesztőknek kell hozzáidomítania az iPhone 5S-hez, a legjobb eredmény elérése érdekében.

Az új iPhone-nak pedig szüksége is van arra, hogy takarékosan bánjon az energiával, ugyanis az akkumulátor csak kisebb izmosításon esett át. A 3,8 voltos telep az iPhone 5 esetében 5,45 Whr-s kapacitású volt, míg az iPhone 5S egy 5,96 Whr-s egységgel lett felvértezve. Összességében tehát kb. 1570 mAh áll szemben az előző generáció 1440-ével szemben, de ez éppen elég volt ahhoz, hogy szinte változatlan maradjon minden. A gyártó szerint a készenléti idő még ki is tolódott, de ez szinte minden esetben egy teljesen irreális és értékelhetetlen adat (jelen esetben 250 óra). Még mielőtt tovább mennénk, az iPhone 5C-ről is érdemes néhány szót ejteni, mert az is új telepet kapott; annál egy 1510 mAh-s akkumulátort kell ügyesen kihasználnunk. Az üzemideje egyébként ennek is változatlan maradt, ami azért érdekes, mert itt a fogyasztó nem igazán módosult, hiszen javarészt egy átcsomagolt iPhone 5-tel van dolgunk. Az iPhone 5S borítása alatt történt változások mindent egybevetve kellemes csalódást jelentenek a technológia iránt érdeklődőknek is. Az Apple A7 több ponton is világelső tud lenni (processzor és IGP), éppen eleget nőtt a telepe is, és az M7 is egy jó extra. Egyedül a készülék kapcsolati képességei között találunk hiányosságokat, ezek azonban már kicsit kínosak, főleg az NFC-re tekintve. Az NFC-s fizetési rendszerek gyors ütemben fejlődnek, és a mobilfizetés is szépen terjed ennek megfelelően, de az Apple ebből továbbra is ki fog maradni. Emellett a Wi-Fi-t érintően is találunk még egy kis negatívumot, mégpedig a 802.11ac szabvány támogatásának hiányában, maradt a régi, n-es technológia.

Az iFixit munkatársai természetesen ezúttal is darabjaira bontották a legújabb csúcsmobilt, és a szokásos negatívumokba futottak bele ezúttal is (pl. különleges csavarok használata). A szerelhetőséget valamivel rosszabbnak ítélték meg, mint az iPhone 5 esetében. Összesen a maximális 10 pontból így hatot tudott megszerezni, ami egy Apple termék esetében igazából átlagosnak nevezhető. Komolyabb negatívum a neve mellett, hogy a telepnél ragasztót használtak, és az ujjlenyomat-olvasó kábele nem túl biztonságosan illeszkedik, könnyen kárt tehetünk benne, ha nem vagyunk elég óvatosak a szétszereléskor. Bővebb információkért és teljesítményadatokért érdemes megnézni az AnandTech igen részletesre sikerült cikkét a telefonról.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. sakal6
2013.09.25. 10:00
Érdekes, hogy a konkurenciánál gyártják a processzort
Kellene már egy akkumulátor reform.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. thedevelop...
2013.09.25. 10:10
sakal6: Igazából az lenne az érdekes, ha már nem a Samsung gyártana nekik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. 620hun
2013.09.25. 10:43
sakal6: Ha jól tudom, akkor a kijelző és a RAM is Samsung
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. lajcsi1975
2013.09.25. 10:47
jó lenne tudni hogy egy ilyen teló eladásában milyen arányban oszlik meg a profit a samsung és az apple köz. Mivel a samsung sem jótékonysági intézmény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. misi444
2013.09.25. 11:01
[LINK]
Az előállítási költség sosem volt magas, a többi gyártónál sincs ez másképp. Csak éppen az Apple megteheti, hogy ilyen áron adja a készülékeit, köszönhetően a márka körül gondosan felépített kultusznak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. LechooEdy
2013.09.25. 11:11
Hol vannak azok az iPhonok amiket a betonra lehetett ejteni és nem történt semmi bajuk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. sYs
2013.09.25. 14:01
Ha jól olvasom, akkor az LG gyártja a kijelzőjüket:
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Simba
2013.09.25. 14:38
Nem tudom mit számít az, hogy bérgyártót alkalmaz? Sokan legózák össze a dolgaikat. Ez mindkét félnek előnyös üzlet. Az Apple-nek nem kell felvezető gyár, meg egyébb gyár egység. Viszont a Samsungnak is jó, mert ez bevételi forrás. Viszont vannak saját fejlesztésű dolgaik, amit aztán más legyárt. Mint a Foxconn Flextronics tipikus bérgyártók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. tibaimp
2013.09.25. 18:02
Simba: úgy van, az amd is eladta a gyárait, az arm-nek sosem volt, az intel alaplapjait az asus gyártja/gyártotta, mégis mind jól megvannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim
2013.09.25. 18:31
Nézőpont kérdése, mindenki más gyártók termékét alkalmazza mindenhol a saját termékeik összeállításához, attól függ hány szintig követi vissza az ember. VGA-nál persze nem zavar senkit, hogy a referenciahűtéses karit lerendeli a cég, és az ő nevükkel ellátott kartonba továbbpakolva értékesíti tovább? Ott még legózás sincs, csak átcsomagolás. Így lesz tök ugyanabból a kártyából VTX-nél hirtelen szar, ASUS-szal meg idevele!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dbori
2013.09.25. 18:51
Hát 5s-t kell vegyek pedig tiszta szívemből gyűlölöm az applet. De ugye más alternatíva meg nincs mert az android meg a wp tényleg 0. Így marad ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Tibike1993
2013.09.25. 20:19
dbori:"Hát 5s-t kell vegyek pedig tiszta szívemből gyűlölöm az applet" - annyira sajnállak, h vki rákényszerít téged erre!!! Egyébként jó teló lett, csak hírek szerint az ujjlenyomat olvasó könnyen hackelhető, az akksi sz.r, és drága!!! Lényegében ez az oka, amiért nem veszek applet. Megtehetném, nem arról van szó, csak egyszerűen nem látom értelmét, 5x olyan jó készüléket veszek olcsóbban. Az Android alkalmazásokra se lehet senkinek se panasza, minden fent van ott is, ami kell. A snapi 800al meg olyan smooth az összes készülék, h jajj. Akkor mi értelme is az Applénak??? Semmi Ennyi előnye volt eddig a droiddal szemben, most az is megszűnt. Persze aki divatb.zi, az csak vegye, nem sajnálom én senkitől. Igazából semmi értelme oltogatni egymást, mindenki azt vesz amit akar. Csak fura, h egy picit feljavított i5el megint mit kaszál az Apple a rajongóin
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim Tibik...
2013.09.25. 20:47
"Igazából semmi értelme oltogatni egymást, mindenki azt vesz amit akar."

Felettébb érdekes mondat egy olyan embertől, aki az előző mondatában ledivatbuzizza azt, aki iphone-t vesz. Hűha, jujuj, kiírtam hogy buzi, mostmilesz ...
Az ég világon semmi értelmét nem látom az öncenzúrának, mikor úgyis simán ki lehet olvasni a trágár kifejezést. Ettől senki nem tűnik kulturáltabbnak csak álszentnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. dbori
2013.09.25. 22:15
Nem szeretem az apple-t, mert ilyen divat szar, utálom amit képvisel stb. De az, hogy az androidos s3 állandóan megakad, belassul stb. az számomra elviselhetetlen. Pedig nincsenek nagyon nagy elvárásaim egy telótól. 2 telefonom van egy galaxy s3 és egy iphone 4s. Nagyából egy csapatban játszanak, mégis ég és föld a 2 ha arra használja az ember amire ki lett találva. Lejárt a céges hűség így valamit kell venni. Azt gondolom egyszer majd az android is lehet jó, de az még nagyon messze van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. AgeOfVampi...
2013.09.25. 22:50
"Pedig nincsenek nagyon nagy elvárásaim egy telótól" - "De az, hogy az androidos s3 állandóan megakad, belassul stb. az számomra elviselhetetlen" DD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.09.25. 23:05
Felesleges MA-n is ami megy az inkább siralmas. Lehet vesznek sokan divatból iPhone-t (ez most nem neked megy, de ehhez passzol), igen szomorú meg minden, de mit érdekel az titeket ki mire költi a pénzét? Viszont nagyon sok a divat fikázó én szerintem. És a többségen látszik, hogy nem volt még dolga ilyen telefonnal, legalább is nem huzamosabb ideig. Amikor ilyennel támadják, hogy nincs "FM rádió, BT-s fájl küldés" (ami orvosolható külsős appal ugye) nincs widget. akkor erre nem tudok mást mondani, mint hogy divat fika. És mi vagyunk a birkák szerintük, hát nem nagyon nem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nobody075
2013.09.26. 10:14
"A 3,8 voltos telep az iPhone 5 esetében 5,45 Whr-s kapacitású volt, míg az iPhone 5 egy 5,96 Whr-s egységgel lett felvértezve. Összességében tehát kb. 1570 mAh".

Míg az iPhone 5s egy 5,96 Whr-s egyseggel lett felvertezve....gondolom ezt akartad irni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!