iPon Hírek

Apple noteszek és asztali gépek saját fejlesztésű SoC-okkal?

Dátum | 2012. 11. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Apple az elmúlt néhány év folyamán komoly befektetéseket eszközölt annak érdekében, hogy a vállalat egyes „i” eszközei saját fejlesztésű SoC egységeket kaphassanak, amelyek ráadásul megfelelően ütőképesek is ahhoz, hogy a rájuk támaszkodó szoftver kifogástalan felhasználói élményt kínálhasson.

Egy ideje már szárnyra keltek olyan pletykák, amelyek azt állítják, hogy a befektetés gyümölcseként a jövőben nem csak az „i” eszközök, hanem a noteszgépek és az asztali konfigurációk is házon belül kifejlesztett SoC egységekre alapozhatnak majd. Eddig ezek a feltevések pletykaszintűek voltak, ám most érkezett néhány friss információ, amelyek az Apple mérnökeitől származnak.

A Bloomberg informátorai szerint az Apple mérnökei úgy látják, hogy a vállalat saját fejlesztésű SoC egységei rövidesen elég ütőképesek lesznek ahhoz, hogy akár noteszgépekben és asztali gépekben is helyet kaphassanak. Az átállás persze nem a közeljövőben, hanem csak évek múlva mehet végbe – a folyamat viszont az Apple mérnökei szerint elkerülhetetlen.


Ezzel együtt a jelek szerint az Apple illetékesei szoftveres egységesítésben is gondolkodnak. A Bloomberg egyik informátora szerint Craig Federighi, aki az OS X és az iOS mögött áll, egységesebb felhasználói élményt szeretne, azaz az OS X-et és az iOS mobil operációs rendszert közelebb szeretné hozni egymáshoz. Egyes források szerint, ha Tim Cook 2017 környékén, illetve később egységes felhasználói élményt szeretne biztosítani a vállalat okostelefonjain, laptopjain, tábláin és asztali gépein, egyszerűbb lenne megoldani az egységesítést, ha az összes eszközben ugyanolyan architektúrára alapozó SoC egységek teljesítenének szolgálatot. Itt persze ARM alapú megoldásokra számíthatunk, amelyek már az ARM új, 64-bites architektúrájára támaszkodnak.

A jelek szerint egyébként az ARM friss, 64-bites architektúrájában egyre többen látnak fantáziát. A Microsoft már dolgozik az új architektúra támogatásán, az AMD pedig következő generációs szerverprocesszorainál fogja bevetni az ARM újítását. Az ARM térhódítása egyszóval egyre komolyabb, így érdekes lesz látni, hogy a jövőben veszélybe kerül-e majd az Intel jelenlegi egyeduralma a PC piacon. Így vagy úgy, mindenképpen érdekes lesz a következő néhány év.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. nyerek01
2012.11.06. 17:55
Az egyértelmű hogy csökkenni fog az x86, de az is hogy eltűnni nem fog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kiskoller
2012.11.06. 19:06
*Miért ne tűnhetne el? Az x86 legnagyobb gyengesége a fogyasztás. Nomármost ha sikerül 64-bites, erős ARM procikat piacra dobni, azokkal könnyedén emulálhatják majd az x86-os kódokat, természetesen pici teljesítmény csökkenéssel, emellet mennének az ARM kódú progik alacsony fogyasztáson.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. DogTheDog
2012.11.06. 19:33
Gyanitom en is,hogy az Intel nem rajongana az otletert,hogy eltunjon az x86
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. sanyix
2012.11.06. 19:50
@kiskoller: nem emulálhatják... futtattál te fullos arm emulátort x86-on? Borzasztó lassú. x86-on x86 emulálás az persze jó gyors. De 2 külön architektúra között nagyon nem.

Armra kéne fordítani, az általában egyébként nem nagy dolog. Akkor gáz ha vinfosról másra kell, mert ugye a vinfos gui semmivel sem kompatibilis, és az m$ tesz róla hogy más se lehessen vele kompatibilis. Akkor újra kell írni a guit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. zorrd023
2012.11.06. 20:48
Erre azt mondom hogy a fosbukhoz elég lenne már most is. De igazi teljesítményre nem éri utol a nagy gyártókat nem a semmiért fejlesztenek ők is ha nem fejlesztenének semmit talán 5 év alatt behoznák őket hasonlóan magas fogyasztással szóval tabletbe kisebb kraft kisebb fogyasztás de a fosbukcsoportnak bőven jó lesz mert menni fog az oldal rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. zorrd023
2012.11.06. 20:51
Meg az AMD vezette be a 64 bit-et akkor mit vegyen át? Amit ők csináltak ? Intel meg tőlük vette. Meg valószínűleg az ARM is .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sanyix
2012.11.06. 21:58
amd az x86 64 bites kiterjesztését csinálta meg... már előtte voln egy jó rakás 64bites processzor. Az arm 64 bitjének meg köze nincs az x86-hoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Stormrage
2012.11.06. 22:07
1. az x86 nem az intel miatt nem tunik el (nem az intelt akarom ezzel vedeni), hanem a software-ek miatt, igazi tiszta 64bitre ott volt az itanium, de mivel minden software-bol uj kellett, nem volt tul eletkepes, igy sem az amd64 se az intel64bitese nem fuggetlen 64bit-es, mivel az x86-al par szempontbol kompatibilisnek kellett maradnia.

2. arm sose fogja lenyomni a desktop procikat (legalabbis nem az elkovetkezo par evben), mar evek ota foglalkozom beagyazott rendszerekkel es arm procikkal, arm procik nagy reszet ugy lehetne jellemezni, hogy 1MP-s mobil-al lefenykepezed a filmet, valami fossal kinyomtatod, elmesz a sivatagba es a homokba egy nagyito segitsegevel levetited es kesz az arm procid. nagyon nagy hianyossagai vannak egy asztali procival szemben annak ellenere, hogy mas teruleten hihetetlen nagy elonyei, de pont a gyartasi technologia egyszerusege miatt nagyon jo a kihozatali tenyezo (nincs selejt), es ebbol adodoan a megbizhatosaguk is nagy, mivel nem egy pengeelen tancolva gyartanak mint a desktop cpu/gpu-k gyartasanal.

3. noha a jovo valoban ugy tunik, hogy a virtualizacioe, es igy lehet majd a kompatibilitast fenntartani, de a kasat nem eszik am ilyen forron, az meg sok ido lesz, es sok ceg szabadalmi harca (valoszinuleg ebbe az apple kivetelesen nem fog tudni beleszolni, hisz ok nem terveznek architecturat, max licenselik az x86-t, hogyha sajat SoC-ot epitenek)

4. akarmennyire is drukkolnak egyesek az amd-nek vagy nem, sajnos 1 nagyon nagy hibat elkovetett, marpedig azt, hogy nincs gyartosoruk meg tesztelesre se adnak tul sokat, ezert sajnos az intellel szemben csak a hatranyt halmozzak, pedig egy eros konkurencia biztos jot tenne az araknak es a fejleszteseknek. ugye a motorola meg miota beszallt a csillagprogramba, mar biztos nem itt tart, de arrol, hogy ma hol tart, majd max 10-20 ev mulva hallunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Talent15 kisko...
2012.11.08. 00:48
Én meg szeretnék egy olyan családi autót, amelyik képes konténerszállítás közben Forma 1-es futamot nyerni 2 liter/100 km-es fogyasztással!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!