iPon Hírek

Apple WWDC 2011: íme, az újdonságok!

Dátum | 2011. 06. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A WWDC 2011 tegnap lezajlott és tulajdonképpen csak olyan újdonságok érkeztek, amelyekről a korábban megjelent pletykák már beszámoltak. Sokan várták az iPhone 5-öt, ám az okostelefon bejelentésére egyelőre nem került sor és szeptemberig valószínűleg nem is fog. Új hardver helyett tehát a szoftvereké és az új szolgáltatásoké volt a főszerep. Vegyük sorra, hogy pontosan mivel is bővült az Apple repertoárja.

Júliusban érkezik a Lion, az új operációs rendszer


Az új operációs rendszer több, mint 250 újítással érkezik, amelyek közül néhányról már lehullott a lepel. A beépített alkalmazások teljes képernyős módban futhatnak (iPhoto, iMovie, Safari, stb...), ezen kívül kapunk beépített Mac App Store-t, többérintéses gesztusvezérlés-támogatást, valamint az Expose és a Spaces egyesítésével elérhetővé válik a Mission Control, így a megnyitott alkalmazások és dokumentumok áttekintése még egyszerűbb lesz. A szoftver kínál Resume funkciót is, amelynek a lényege az, hogy a megnyitott alkalmazást ott folytathatjuk, ahol abbahagytuk, mint az iPhone esetében.


A Lion kínál még AirDrop funkciót is, ami egy WiFi alapú, helyi hálózaton működő peer-to-peer fájlmegosztó szolgáltatás titkosított adatátvitellel és auto-discovery funkcióval. Megújul a Mail is, így a levelezőkliens esetében rendelkezésre áll a párbeszéd nézet és a kezelőfelület iOS-szerű dizájnban pompázik majd. Végül, de nem utolsó sorban kapunk Launchpad-ot is, amelynek segítségével egyszerűen, egy iOS-re emlékeztető dizájnnal ellátott felhasználói kezelőfelületről indíthatunk különböző alkalmazásokat. Hasznos újítás még a Versions szolgáltatás is, amely egy adott dokumentum esetében a létrehozástól kezdve menti a változásokat, így a fájl különböző verzióit bármikor elérhetjük.


A Mac OS X Lion esetében különlegesség, hogy a 4 GB-os szoftver csak és kizárólag a Mac App Store-on keresztül lesz elérhető, így csak letöltés formájában juthatnak hozzá a felhasználók. A 29,99 dolláros operációs rendszer nem csak egy, hanem a tulajdonunkban lévő összes Mac konfigurációra telepíthetjük majd. A júliusban megjelenő újdonság mellett a Mac OS X Lion Server is elérhetővé válik, amit 49,99 dolláros áron lehet majd megvásárolni. A Mac OS X Lion Intel-alapú Apple noteszgépekre, egybegépekre és ,munkaállomásokra telepíthető majd.

Jön az iOS 5, igaz, csak augusztus végén, illetve szeptember elején


Sokan csalódtak, ugyanis a tegnapi rendezvény alkalmával nem esett szó az iPhone 5-ről, de ez tulajdonképpen várható volt. Helyette bemutatkozott az iOS 5, amely rengeteg hasznos funkcióval bővült, köztük olyanokkal is, amelyeknek már régen benne kellene lenniük a szoftverben. Az iOS 5 a fejlesztők számára már elérhető, de az iPhone 3GS, iPhone 4, harmadik és negyedik generációs iPod Touch, valamint az első- és második generációs iPad-ok tulajdonosai majd csak augusztus végén, vagy szeptember elején juthatnak hozzá. A szoftver valószínűleg az iPhone 5-tel együtt érkezik, de ez még csak pletyka.


Az iOS 5-ös mobil operációs rendszer fejlesztései közül néhány fontosabbról már le is hullott a lepel. Az első és egyik legfontosabb az, hogy érkezik egy Notification Center névre keresztelt szolgáltatás, amely a friss értesítéseket tárja elénk, csak egy mozdulattal le kell görgetni a kijelző tetejéről. A legfrissebb eseményekről mindig egy automatikusan megjelenő értesítő sáv segítségével szerezhetünk tudomást.


Ez az Android-ról már ismerős funkció sokak számára lesz hasznos. A következő újítás az újságosstand (Newsstand), amely egyszerű és gyors hozzáférést nyújt az újságokhoz és magazinokhoz. Az új kiadványok automatikusan letöltődnek a háttérben, így később offline módban is elolvashatóak.


Az iOS5-be intergálva lesz a Twitter támogatás, ami annyit tesz, hogy a Twitter a rendszer részét fogja képezni, így egyszerűen tweetelhetünk, illetve oszthatunk meg képeket és videókat, rögtön az adott alkalmazáson belülről.

Az új mobil operációs rendszer megkapja a mobil Safari legfrissebb kiadását is, ami gyorsabb lesz, mint elődje és természetesen új tulajdonságokkal is kiegészül. Az első a Reader funkció, ami már ismerős lehet, a másik pedig a Reading List opció, amellyel a különböző online cikkeket, híreket, illetve egyéb tartalmakat listába rendezhetjük későbbi elolvasás céljából. Az új mobil Safari tabos (füles) böngészést kínál iPad-en és lehetővé teszi az iOS és Mac OS X alapú rendszerek közötti szinkronizációt is.

A felhasználók kapnak Reminder szolgáltatást is, ami virtuális (akár lokáció alapú) post-it lapkákra épülő emlékeztetőket kínál, amelyek a különböző eszközök között szinkronizálhatóak is.


A Lock Screen mostantól tartalmazni fog fényképező ikont, és ami a legjobb, ezentúl nem kell az érintőkijelzőt nyomkodni fényképkészítéshez, hanem a hangerőgombokkal is exponálhatunk. A fényképek egyszerűen, könnyedén szerkeszthetőek lesznek telefonon is.

A Mail levelezőkliens fejlett kereső szolgáltatással bővül, ami tartalom és cím alapú keresést egyaránt kínál, de ezzel együtt a levelek zászlózhatóak is lesznek, bekerül a rich text támogatás és rendelkezésre fog állni az S/MIME támogatás is, amelynek főleg az üzleti élet szereplői fognak örülni.


Az iOS5-től kezdve nem kell majd PC-n keresztül aktiválni és szinkronizálni az adott eszközt, a frissítések pedig OTA (Over The Air) módon, azaz WiFi-n keresztül is telepíthetőek lesznek. További érdekesség, hogy hasznos új funkciókkal bővül a Game Center is. Ezentúl vásárolhatunk és letölthetünk játékokat a Game Center-en belül, ismerőseink ajánlhatnak nekünk játékokat és körökre osztott játékokkal is bővül a kínálat.

Érkezik még az iMessage alkalmazás is, amelynek segítségével szöveges üzeneteket küldhetünk a különböző iOS eszközök között, mindezt teljesen ingyen. A szolgáltatás csoportos üzenetküldést, fotók, videók és kapcsolatok küldését is lehetővé teszi, emellett állapotjelentést is tud küldeni. Ez a megoldás 3G-n és WiFi-n keresztül egyaránt működik, méghozzá adattitkosítás mellett.

Az újítások között szerepelnek továbbá új multi-tasking gesztusok, az iTunes Tone Store, az automatikus napi mentés, alternatív útvonalak a Maps-en belül, jobb FaceTime videó minőség, új fejlesztőeszközök és még sok minden más is.

Felhő alapú újdonságok

Ahogy az várható volt, bemutatkozott az iCloud is, amely nyugdíjazza a MobilMe szolgáltatást és ezzel együtt számos hasznos újítást is kínál. A szolgáltatás lényege, hogy fájljainkat és dokumentumainkat egyszerűen tárolhatjuk a felhőben, ahonnan akármikor, bárhonnan hozzáférhetünk a különböző tartalmakhoz, ha van internet elérésünk.


Az iCloud szolgáltatáscsomag kilenc ingyenes alkalmazást és szolgáltatást kínál, amelyek között megtaláljuk a Calendar-t, a Mail-t, az App Store-t, az iBookstore-t, az iCloud Bacuk-opt, a Photo Streamet és az iTunes-t is. Ezek az alkalmazások zökkenőmentes, automatikus vezeték nélküli kapcsolatot kínálnak fontos fájljainkhoz, dokumentumainkhoz és egyéb személyes dolgainkhoz, amelyekhez így tényleg bárhonnan hozzáférhetünk. A szolgáltatás lényege az, hogy a leveleinkhez, kontaktjainkhoz, naptárbejegyzéseinkhez, zenéinkhez, videóinkhoz fotóinkhoz, dokumentumainkhoz, könyveinkhez és eszközbeállításainkhoz mindig hozzáférünk. Az adatok mentése napi szinten, automatikusan történik, így azok minden Apple terméken elérhetőek. Például ha az iPhone-nal készítünk egy videót vagy egy fotót, az automatikusan az iPad-re, illetve egyéb Mac konfigurációnkra is átkerül.

A szolgáltatás keretén belül 5 GB-nyi ingyenes tárhelyet kapunk, amelybe nem számítanak bele a képek, a zenék, az alkalmazások és a könyvek. Természetesen igény esetén bővíthető a tárhely, de persze nem ingyen. Érdekesség, hogy az iCloud 30 napig tárolja a fényképeket és a lehető leghamarabb megpróbálja minden Apple eszközünkre továbbítani őket. Az iOS alapú eszközök csak a legfrissebb 1000 kép tárolására lesznek képesek, de a Mac-ek és a PC-k az összes általunk készített fotót eltárolják majd.


A megvásárolt alkalmazások, könyvek és zenék az iCloud rendszerén belül bármikor, bárhonnan elérhetőek, méghozzá letöltés formájában. Érdekesség, hogy az iTunes-on keresztül vásárolt zenék egyszerre letöltődnek minden iOS eszközünkre és Mac konfigurációnkra, ami kényelmes megoldás.

Hasznos extra az iTunes Match szolgáltatás, amely zenegyűjteményünket megvizsgálja és azokat a trackeket, amelyek az iTunes Store-on belül is elérhetőek, automatikusan lecseréli 256 kbps-os AAC fájlokra, amelyek DRM mentesek. Ez a szolgáltatás 24,99 dolláros éves előfizetői díj ellenében vehető igénybe.

Az új szolgáltatások a fejlesztők számára, béta verzióban már elérhetőek, végleges változatuk pedig valamikor ősszel startolhat el.

A WWDC 2011 teljes előadását itt tekinthetik meg az érdeklődők. (116 perces!)

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. hakosh2
2011.06.07. 15:29
Azta... hogyan képesek ennyi fantasztikus és forradalmi dolgot beletenni a "világ legfejlettebb operációs rendszerébe"? Elképesztő...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. fekszi
2011.06.07. 15:34
Tetszenek. Amúgy nemértem elejétől, hogy miért nem rakott rá egy gombot fényképezéshez. Volt program rá ami tudta használni a hangerőt exp-re, de letiltotta apple. Erre most ios5 tádám mekkora innováció fényképezőgomb -.- Iphone 4-esem van és szeretem, ez a képernyő tapi viszont sokszor zavaró. Pl 1 kézzel elég kivitelezhetetlen volt (ha másik kezem foglalt volt.) Az más, hogy a tap to focus funkció egy remek találmány, amit értékelek és tudom, hogy ahoz meg kell tapizni a kijelzőt, de hogy fényképezésre is a kijelzőt kell használni az sok. Na mind1. a lényeg hogy megkapjuk. Inkább később mint soha.
Az a Notification Center pedig kicsit android szagú. Ott is egy ujj mozdulat csak ott fentről kell lehúzni. Első dolog aminek az alap ötletét úgy érzem lopta apple.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. mythbuster
2011.06.07. 15:59
Támadnak a trollok !

Hadd világosítsam föl azt a sok tévhitben élő trollt aki arra hivatkozik(fog), hogy az apple koppintások sorozatát váltotta valóra, nem gondolt bele abba, hogy a retek androidnak honnan lett az a f@xa notificationja? nem lehet hogy egy tört iPhone -ról lett koppintva a Hajas elvtárs és társai becsületes munkája, ami már akkor létezett a Cydiában amikor még az Android csavaros-láda volt? A WP -ről ne beszéljünk, az az androidot próbálja másolni ami sajnos egyre kevesebb sikerrel jön össze neki… Ha az Apple másolt akkor nem az androidot másolta le hanem Hajas Cydiás munkáját, ami ugye lehetetlen mert Hajas már az Apple -nek dolgozik, ergó következik az Apple nem másolt, ami Hajas munkája az az Applé is!

fekszi,

Ez nem neked szólt, ne érstd félre, de kicsit visszagondolsz az időben akkor meik létezett hamarább? Az intelliscreen(Cydia) vagy az android?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. gebana
2011.06.07. 16:19
ráadásul steve hamarabb született, mint a googlés csávók, sőt, pár hónappal bill előtt, szóval minden téren az apple a leglegősibb. >.<
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. polarx
2011.06.07. 16:34
Érdekes amúgy ez a több mint 100 újítás ios5-be is.. safari. Eddig tán nem volt safari az elöző verziókba?!

Amúgy annyira fölösleges azon vitatkozni hogy mi volt elöbb a tyúk vagy a tojás..
Nem az a lényeg hogy aki a férges almát szereti az úgyis azt használja aki meg a mézes lépet az meg azt -.-" Persze biztos hogy jobb 1-1 márkához pártolni (AMD-nV; AMD-Intel) De attól ugyan úgy jó lesz az adott márka hű embernél a másik szemszögéből "ugyan az a f@s már megint". Vagy hogy ezt nem is ők találták ki hamarabb.. az a lényeg hogy használható legyen az adott cucc amit megveszel ökör áron akkor miért nem mindegy ki honnan lop, mindenki ugyan azt csinálja és kész. Attól hogy az alma hamarabb fejlesztett ki xy dolgot vagy hamarabb talált ki valami "forradalmian" újat attól még nem jelenti azt hogy jobb mint az android. Ugyan ez igaz fordítva is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. szegeri92
2011.06.07. 16:46
a netikettre kérem figyeljünk oda , nem mindegy hogy mit beszélsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. hakosh2
2011.06.07. 18:27
Én nem vádoltam az Apple-t azzal, hogy lop. Azt mondom, hogy ha ezek a legfőbb dolgok egy új verzióban, akkor az gáz. Ettől messze izgisebb volt a Google I/O, de mondhatnám bármely másik fejlesztő konferenciáját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mythbuster
2011.06.07. 20:11
hakosh

Szerintem az iOS 5 -ben két fontosabb szempont volt fölállíttva valamint a WWDC-be integrálva, az egyik az a kis szerverfarm az iCloud -al, valamint a Hajas kolléga notificationja, körítésként kapott még pár új szolgáltatást, sokan tesztelgetik már a beta verziót és meg vannak elégedve vele, de már ha arra gondolunk, hogy lehetőség van üzenetek továbbítására(sms) internetten keresztül is, már megéri frissíteni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mythbuster
2011.06.07. 20:18
Azért kiváncsi vagyok mi jön ez után , ingyenes telefonálás internetten keresztül iOS -ek között? A szolgáltatók ki fognak borúlni ettől , a fél világ ingyen telefonál majd, tuti lezuzzák a limitet 200MB -ra! ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. thedevelop...
2011.06.07. 22:09
A szolgáltatók ezt inkább csak szimplán nem fogják engedélyezni (mármint a netes sms-t)
Lásd mobilnet, ahol a VoIP csomagokat tiltják, nehogy ingyen telefonáljunk.

És az igazán felháborító, (ami az Androidot az iOS fölé emeli): "Volt program rá ami tudta használni a hangerőt exp-re, de letiltotta apple". Miért?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mythbuster
2011.06.08. 00:52
thedeveloper... De akkor én oda be megyek és ha ők is ott lesznek akkor onnan valaki katapultálni fog az üveg ablakon át és nem én leszek az...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fekszi
2011.06.08. 08:41
A Cydiát nem használtam még, mert nincs feltörve a telóm. Nem is nagyon nézelődtem ott, hogy mik vannak. Persze egy-két dolgot azért tudok róla. Azt pont nem, hogy ezt a szóban forgó dolgot ők már megcsinálták. Amúgy tényleg mind1, hogy ki találja fel hamarabb, a mi szempontunkból, csak a szememet szúrta kicsit. De így, hogy elmondták előttem, hogy a cydiás ember apple-nél dolgozik már, akkor értem az okokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mythbuster
2011.06.08. 12:15
A cydiás emberke nem dolgozik az Applenek, külömben az Applenek nem állna szándékában foltozni az Dev-Team által talált biztonsági hibákat, amin létrejöhet a törés, ahogy az sem érdeke hogy tört alkalmazások kapjanak helyet a rendszerben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. piter
2011.06.09. 18:26
A cydia magaban csak addig kell mig az insatloust felrakod!Utana barmit ami a itunes-ban van leszedheted instalouson keresztul!


Szerintem azert szivarogtathatnanak valamit az iphone5-rol mert igy veszthetnek potencialis vasarlokat!En pl alig varom mar a samsung galaxy sII-ot!Nagyot kene robbantania az applenak hogy meg egyszer iphont vegyek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!