iPon Hírek

Apple WWDC: új Macbookok és szoftveres megújulás

Dátum | 2012. 06. 12.
Szerző | Svindler
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Apple idei showja (itt nézhető meg, ha valaki szeretné bepótolni) három témakörrel foglalkozott: a megújuló MacBook vonulattal, az OS X 10.8-cal (Mountain Lion) és a mobil eszközökre készülő iOS 6-tal. Sajnos ez azt is jelenti, hogy ha valaki iMac frissítésre várt, annak csalódnia kellett, csak a Mac Pro specifikációja változott minimálisan a desktop vonulatban.

Frissített MacBook Air és MacBook Pro kínálat

A 11 és 13 colos Macbook Air, valamint a 13 és 15 colos MacBook Pro gépek legnagyobb változása annyi, hogy processzort cseréltek, immár Ivy Bridge architektúrás Intelek találhatóak mindegyikben, a hozzájuk tartozó hetes sorozatú lapkakészlettel. Utóbbinak köszönhetően végre az összes gépen van USB3-as csatlakozó.  Az Ivy Bridge processzorokkal ráadásul erősebb integrált grafikus vezérlő is jár, ennek főleg a 11-13 colos kategóriákkal szemező vásárlók örülhetnek. Mivel minden gépben i5-ös processzor van, ezért a HD Graphics 4000 a legrosszabb VGA amivel összefuthatunk. A 15 colos MacBook Pro-ba ezen felül bekerült az nVidia legkisebb Kepler architektúrájú GPU-jára (GK107) alapozo GT650M is, hogy némi extra erős biztosítson, ha szükség van rá. Sajnos az olcsóbb 15 colos változatban még mindig csak 512MB memóriát kap a grafikus vezérlő, érthetetlen ez a spórolás. Mivel nem óriási változásokról van szó, ezúttal nem sorolnánk fel a gépek specifikációit, itt megtekinthető minden információ.

Bizonyára feltűnt mindenkinek, hogy a 17 colos Pro-ról semmi hír nincs. Nos, nem véletlenül, megszűnik ugyanis a kategória, de hogy ne maradjunk zászlóshajó nélkül…

Új, Retina kijelzővel szerelt MacBook Pro érkezett

Úgy látszik a nagyobb felbontású kijelzővel kapcsolatos pletykák nem voltak alaptalanok. Az új MacBook 15,4 colos képátlójú kijelzővel érkezik, ám a szokásos 1440*900-as felbontást mindkét irányba megduplázták, így a végeredmény 2880*1800 pixel lett. Az új operációs rendszer fel is lesz készítve ennek a támogatására, hogy ne legyen szükségünk nagyítóra a hírek olvasásához. Voltak olyan pletykák is a közelmúltban, hogy a MacBook Pro sorozat az Air-hez lesz hasonlatos, ez is az új géppel vált valósággá. A Retina képernyős Prót ugyanis az Apple állítása szerint a nulláról építették fel újra, a cél pedig az volt, hogy minél könnyebb és kisebb legyen. Ezen a fronton nem is igazán lehet belekötni, 1,8 cm-es magassága és 2kg-os súlya elég impozáns, és nem is akármilyen vasat rejt az aluminium gépház: négymagos i7-es processzor, 8GB memória, GeForce GT650M 1GB, 256GB flash tárhely, n-es WiFi és BT 4.0, ez az alap kiszerelés, ami elvileg akár 7 órán keresztül is képes akkumulátorról menni, ha nem terheljük agyon. Persze mindennek az árát is elég keményen megkérik, 2199 dollár az induló ár (itthon 700k+ forint), és akkor még csak 1 év garanciánk van a termékre.


Mivel a gépházat karcsúsították a többi Próhoz képest, ezért a gépen egy vékonyabb töltőcsatlakozó van (MagSafe 2). Mindkét oldalára jutott egy-egy USB3-as csatlakozó, elviekben egész jó sztereo hangszórókkal szerelték fel (persze azt ne felejtsük el, hogy egy notebookban más számít jónak mint egy normál hangfalnál), két Thunderbolt portot is kapott és ami elég meglepő, de üdvözlendő lépés az Apple-től: egy HDMI csatlakozó is ott figyel a bal oldalon, nincs szükség egy drága átalakítóra hozzá, ennek biztos sokan fognak örülni.


További jó hír, hogy a kijelző tükröződését 75%-kal csökkentették (ideje volt), és mivel manapság ez már szinte alapkövetelmény, elég „zöld” is lett a gép (PVC-, BFR-, arzén- és higany-mentes, nagyrészt újrahasznosítható, stb.). Mivel még nem tobzódunk a Thunderboltos kiegészítőkben, gyorsan mutattak is párat (gigabites ethernet, firewire) majd ugrottunk az előadás következő fontos pontjára.

OS X 10.8 – A hegyi oroszlán

Mivel egy ideje már mutogatják az OS X új változatát, így elég sokat tudunk róla, ezért koncentráljunk most arra, amit az előadáson láthattunk. Először is, a rendszer szerves részét képezi majd az iCloud, egyre több programba lesz beépítve. Aztán érkezik három új alkalmazás, amiknek a neve talán mindent elárul: Messages, Reminders és Notes. Az első a befutó üzeneteinket fogja össze, és finoman figyelmeztet, mikor új érkezik be. A Reminders egy egyszerű alkalmazás amibe felírhatjuk teendőinket, míg a Notesban a gyorsjegyzeteink foglalhatnak helyet, nem egy bonyolult darab.

Lesz diktálási lehetőség is, ami mindenhol működik, kiemelték, hogy még a Word-ben is. A közösségi média térnyerésének köszönhetően megjelenik a rendszerben a share (megosztás) gomb is, ami minden applikációba beeszi magát. Ezentúl bármit megoszthatunk majd egy-két kattintással, azon a felületen, amit akarunk (az Androidban láthatunk manapság hasonlót).

Új szolgáltatás a Power Nap, ami a gép alvó állapotában frissítgeti a megnyitott oldalakat, leszedi az update-eket, stb. Nem kell bekapcsolás után egyből ezzel kezdenünk. Az AirPlay Mirroring is a rendszer része lesz, és végre megérkezik a Game Center is. Utóbbi örömére még játszottak is gyorsan egyet a színpadon, mert miért ne. A szoftverek közül még azt emelték ki, hogy a Safari még gyorsabb lett, állításuk szerint JavaScript sebességben egy fokkal az IE előtt van. A Mountain Lion frissítést 20 dollárért vesztegetik majd.

Az előadás utolsó része az iOS 6-tal foglalkozott, amiben sajnos sok olyan újítás is lesz, amivel idehaza nem lehet mit kezdeni, de tartogat azért néhány meglepetést is, mint például a saját térképszoftver, 3D-s megjelenítéssel. A jobb tagoltság miatt a mobil operációs rendszerrel egy másik hírben foglalkozunk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. fekszi
2012.06.12. 14:49
Szerintem a feje hamarabb betörne tőle mint a gép Egyébként nagyon jó lett! Handrást idézve: Instant Get! (már akinek futja rá) Ha milliárdos lennék biztos vennék, de így csak egy techdemo, szép is jó is, de számomra(számunkra) elérhetetlen. Azért jó látni, hogy hova fejlődik a technika. Egy kicsit még a részletekről: új hűtést terveztek bele, immár 2 ventilátor pörög, amiről azt ígérik, hogy hatékonyabban és halkabban le tudja hűteni a gépet. Ennek már ideje volt, még ha nem is hang miatt(mert eddig se volt hangja) viszont cserében sütni lehetett rajta. Remélem jövőre a "sima" macbook pro is megkapja a retinát, mert azért az nem ártana, még ha a vékonyított házat nem is rakják majd át. Várom mikor jönnek a konkurencia gyártók a retina kijelzős gépeikkel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. franc0 feksz...
2012.06.12. 15:03
Ha lenne rá pénzed, egyáltalán nem biztos, hogy megvennéd. Vagy érted hogy értem, vagy nem.
Ezt a kétventis dumát nyomatta a Lenovo is, meg lehet nézni, az eredmény minden idők egyik leghangosabb ThinkPad-je (persze még így sem rossz egy Apple géphez képest).

A kijelzőről pedig csak stílszerűen: vakulj, paraszt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. fekszi
2012.06.12. 15:15
Nem értem mi bajod a retina kijelzővel. Más kijelzőkhöz viszonyítva gyönyörű képet ad, ha pedig valaki filmvágás/fényképszerkesztésre használja nem probléma ha több részletet lát, a grafikus programokról nem beszélve. Márpedig az apple gépeket nagyrészt erre használják. A 2 ventilátoros dolog pedig nem lesz szerintem rossz, ha egy ventilátorral 2000 fordulaton semmi hangja nincs, akkor 2 ventilátornak se lesz. Ami eddig problémát okozott, hogy a ventilátor komolyabb terhelésnél felpörgött 6000 fordulatig, amikor ugye már kisebb sugárhajtóművé változik. Ha most megtudják oldani, hogy 3-4 ezer fordulaton már hűvös a gép az előrelépés. Igazából az se zavarna ha zúgna, de nem lenne csak 45-50 fokos a cpu.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. sanyix
2012.06.12. 15:23
olyan ez a retina diszpléj mint a fényképezőkön a megapixel hajhászás. jó kis parasztvakítás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. fekszi
2012.06.12. 15:31
Teljesen más.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. mythbuster
2012.06.12. 15:36
"Egy kicsit még a részletekről: új hűtést terveztek bele, immár 2 ventilátor pörög, amiről azt ígérik, hogy hatékonyabban és halkabban le tudja hűteni a gépet."

Ez nem így van! Az én négy napja vásárolt 2011 -es MacBook Pro 15" -m is 2 ventit tartalmaz! Ami változott a ventinlátor lapátjainak az elrendezése, ezzel érhető el hogy keresztzajjal kinyomja a saját zaját! Amit még modoltak rajta, oldalt a két rés, amin keresztül beszívja a levegőt, ami átjárja a teljes alaplapot, majd hátul kitolja a forró levegőt. Egyébként az Apple oldaláról meg lehet nézni a Keynote -t. Tegnap még csak Sarafival lehetett, ma már bármely bongészővel!

http://www.youtube.com/watch?v=bUdoai6FY

Azok a tajparasztok meg kíméljenek az ostoba hszoktól akik még nem láttak iPhone 4, 4s kijelzőt, vagy nem tudják összehasonlítani egy iPhone 3G kijelzőjének a képével. De ott van pl. az iPad 1 VS new iPad. Ha nem látod az eltérést vakk vagy, menj el szemészetre!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. fekszi
2012.06.12. 15:39
Bocsi, nem tudtam, hogy már az előzőben is 2 van Az enyémben még csak 1. Az mennyire melegszik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. mythbuster
2012.06.12. 15:58
Az alja melegszik de nem éget mint a HP -nak, és hangja sincs mint a HP -nak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. fekszi
2012.06.12. 16:00
Amúgy rájöttem, lehet azért nincs enyémben 2, mert csak 13", a tied pedig 15. Akkor lehet a többiben is már 2 volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Svindler
2012.06.12. 16:32
fekszi: az ára elég magas, ne Handrast idézd, ő fanboy és ebből él

Az új hűtés hatásfoka lesz kérdéses, mert nagyon kis helyre nagyon erős hardvert tettek, és az még az Apple kedvéért sem fog kevesebb meleget termelni. Kíváncsi vagyok az első tapasztalatokra, hogy mennyire melegszik majd át a gép, vagy mennyire lesz hangos, ha nem. Ennyi helyen csodát azért nem lehet tenni, a négymagos proci meg ha beindul, fűt rendesen, főleg ha a GeForce-ot is izzasztod mellette.

Az alap árat pedig elég soknak tartom, főleg, hogy ezt is egy év garanciával adják csak, és 8GB rammal. A feláras konfigról nem is beszélve, de azt megszokhattuk, hogy azok nem érik meg (+200k egy kicsivel erősebb prociért és 256GB SSD tárhelyért. KB a felét éri ennek az upgrade _HA_ jó minőségű SSD van benne)

Ha lehetőségünk lesz rá, elkérünk egyet egy teszt erejéig, de ennyiért csodát kell tegyen kb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mythbuster
2012.06.12. 16:47
Amúgy amit még az Apple javára írok, hogy az Applenél mérnökök is dolgoznak ám, nem úgy mint a többi selejtes gyártónál, akik hajlamosak valamiért a processzort kitámasztására az akkumulátort használni, utána meg futószalagon kínálják a gyári akkukat méregmagas áron, mert az akku 1 év alatt 80 fokon halálra izzasztja magát(sajnos garanciát nem tudunk vállalni rá)!

Szemben az Apple aki a fűtőelemeket és a hűtést a MacBookok hátulsú felében helyezte el, igen NAGY teret hagyva a levegő áramlásának(de mégse látszik, és mivel a kijelző lefedi így a por sem halad annyira át rajta), az akkumulátort meg a touchpad alatt, tehát teljesen ellentétesen a fűtőelemekkel és a hűtésükre szánt területtel, ezzel biztosítva az akkumulátor szobahőmérsékleten, de legalábbis nem 80 fokon való állandó tartását, így kímélve az akkukat és hosszabítva az élettartamukat. Persze ebbe sokan nem gondolnak bele, én is akkor láttam először mikor tegnap kiváncsiságból lecsavaroztam az alját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. franc0 mythb...
2012.06.12. 16:54
Szét kéne szedned néha komoly laptopokat is, akkor rájönnél miért röhög mindenki az "Apple és a mérnökök" dumán...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mythbuster
2012.06.12. 18:15
franc0,

Megnyugtatlak, hogy nem 1-2 notit szedtem már atomjaira, Acer(kritikán alúli), ASUS(elmegy), HP(elmegy). De mindeniknek közös jellemzője volt az eltömődött szellőzőnyílás, a túlmelegedés, a zaj és valahogy mindeniknél a proci alatt volt a forró akku! Azt ne nekem próbáld bemagyarázni, hogy ezt mérnökök tervezték! És a HP Pavilion DV6, DV7 pocsék illesztéseit most csendben visszafolytom. Ahogy azt se próbáld bemagyarázni, hogy a két éve álltalam vásárolt HP Pavilion DV7 300 rugóért olcsó kategória és azért szar! De hogy fokozzam a dolgot még nem sikerült olyan notebookal találkoznom(az applen kívül), amelyiknek lazán lecsavarozom az alján(6-8 csavar), közben nem török el egy rejtett pöcköt sem, és a hátlap eltávoolításával egyszerűen kiporolható a rendszer! A HP a kedvencem, fölülről kell lebontani, majd ha kiszedted az alaplapot akkor hozzáférsz a ventihez is(ekkor van körülötted kb 200 csavar, 30 különböző méretből)!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. bagi1992
2012.06.13. 01:15
Ezt a gépet csak azok fikázzák, akiknek elérhetetlen és rohadtul irigylik azokat, akik tudnak venni....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. bagi1992
2012.06.13. 01:15
Ezt a gépet csak azok fikázzák, akiknek elérhetetlen és rohadtul irigylik azokat, akik tudnak venni....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. franc0 mythb...
2012.06.13. 08:53
Pavilion? Konzumer garbage. Azt hittem az első mondatod után, hogy értesz hozzá.
Latitude E6*** series. Na az igen. Persze még az sem a top.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sanyix
2012.06.13. 10:46
@mythbuster: na ne mooond. 480*320 és 960x600 vagy mennyi között látod a különbséget? úú megérinthetlek?

1024*768 és 2048*1536 között 10"-on látod a különbséget? ) ja, úgy mint mindenki, nagyítóval. Amúgy csak képzeled. Van ilyen, ez valami betegség, az elborultabb audiofilek is képzelnek dolgokat amiket hallanak, mert elolvasták hogy olyat tud a cucc

Retard apple fanok: mire lehet irigykedni? Arra hogy ezeken a mákbúkokon semmi sem fut? Hogy lehet valamire irigykedni amit megvennék ha kéne, de nem teszem mert nem kell/inkább jobbat veszek? Kire kéne irígykedni? Ilyen bagi1992 szerű gyerekekre akinek apu megveszi az epl cuccot hogy bevágódhasson a suliban, és ne verjék meg a szünetben?
Amikor az epl fanok ócsárolnak egy másik terméket mert valamiben többet tud mint a kedvencüket, az nem írígykedés? (lásd tepsizés, "minek az 1080p", "nem kell bővítési lehetőség"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bagi1992
2012.06.13. 13:23
sanyix: Már ne haragudj, de saját magamat tartom el angliában, gyári kétkezi munkával tartom el magam és ebből vettem a jelenlegi 2200 fontos macbook pro-m és a következőt is ebből a saját keresetből fogom megvenni, jah és mellette én segítem a szüleimet pénzel....

nagy senkiházi vagy Te ha csak így a látatlanba fikázod az embereket, mellesleg még vak is vagy, ha nem látsz külömbséget 10 colon 1024*768 és 2048*1536 között.

Jah és mégvalami, én nem game-re veszem a gépem, mint Te, hogy "semmi se fusson rajta" hanem grafikus, 3d-s és videós munkákra használom.

Leírtad magad 10 sorban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DogTheDog
2012.06.13. 19:35
sanyix:

Nekem spec Windows 7 megy az iMacen,emulalva.Ha akarom ablakban,ha akarom teljes kepernyon,ha akarom arrol bootol fel.Tudok a Win7-el ablakban jatszani szinte barmivel,mellette hasznalni a Lion-t.Parhuzamosan.
A gep lazan kiszolgalja mindkettot egyszerre.
Szerintem te rohadtul nem vagod a temat,max a telefonjuk utalataig jutottal el.
De ez nem is fontos igazabol,a lenyeg,hogy lovesed sincs a felhsznalhatosagukrol.
Az pedig kulon szomoru,hogy mar a PC-ik es laptopjaik hireinel is megjelentek a trollok,pedig ezek eddig tisztak voltak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!