iPon Hírek

Apró, de fontos előny a Microsoftnak

Dátum | 2010. 12. 12.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Váratlan fordulat: a Microsoft védi a felhasználók magánszféráját, a Mozilla pedig nem. Jelen kérdés természetét tekintve ez a felállás valahol érthető is, ám nem feltétlenül tesz jót a Mozilla hírnevének.

A szóban forgó ügy ugyan inkább csak közepes jelentőségű, de ahhoz azért elég fontos, hogy ne legyen mindegy, ki hogy áll hozzá: az amerikai szövetségi bizottság (FTC) még korábban tett egy olyan ajánlást a böngésző-fejlesztőknek, hogy építsenek be a böngészőikbe egy "Ne kövess!"-gombot, melynek megnyomásával az ember kikapcsolja a különböző adatgyűjtő eljárásokat, amelyek addig esetleg figyelhették és rögzíthették a ténykedését. Erre a javaslatra bólintott rá a Microsoft, és ettől fordult el a Mozilla.

(A megfigyelés jelen esetben természetesen a böngészési szokásainkat kutató vállalatokra vonatkozik, hogy minél jobban a személyünkre szabott hirdetésekkel kedveskedhessenek nekünk - ezt pedig különböző cookie-k segítségével végzik; ezeket deaktiválná a "Ne kövess!"-gomb.)

Egy darabig ugyan a Mozilla is fejlesztett egy ilyen eszközt a készülő Firefox 4-hez, de aztán megadta magát az érdekelt - bevételeiket féltő - nagyvállalatok nyomásának, és megszabadult tőle. Ügyeskednek ugyan még, hogy valamilyen formában mégis megőrizhessék, de persze az semmiképpen sem lesz 100%-os hatékonyságú.

Ami a Microsoftot illeti, ők azért engedhetik meg maguknak ezt a nagylelkű gesztust a felhasználóik iránt, mert az ő bevételeiknek csupán egy igen csekély hányadát adják a hirdetések, míg a Mozilla (vagy akár a Google) esetében ezek egyenesen a legfőbb bevételi források. Ezzel pedig akár még vissza is nyerhetnek pár felhasználót a Mozillától (vagy akár a Google-től).

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. tookmindeg...
2010.12.12. 14:48
Fura, mert mind a két böngészőben van privát mód.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. RCAy1ZSpT5
2010.12.12. 14:50
Semmi köze a privát böngészésnek ehhez.

Azt hiszem váltok IE-re majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. scsika
2010.12.12. 14:51
De az is privát módon nyúlja a dolgokat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. scsika
2010.12.12. 14:51
De az is privát módon nyúlja a dolgokat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. scsika
2010.12.12. 14:52
Bocsi a két hsz-ért... Jók a pogramok!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2010.12.12. 15:06
Maganszferemat legjobban a keretlen reklamok sertik. Nehez a radioban hireket meghallgatnom anelkul, hogy tudassak velem azt a kozhelyet, hogy a nok valtozo kora intim tunetekkel jar ...

Magam reszerol orulok, hogy YouTube eseten egyre gyakrabban tapasztalom, hogy amennyiben pihenes keppen 2-3 temakorben nezegetek ezt-azt, akkor egy ido utan mar az addig megnezettekhez valahogy ERTELMESEN kapcsolodo dolgokat tesz elem a YouTube. Ez igy jobban esik.

Itt az IPON-on nagyon szeretem az "A termékhez rendelték még:" informaciot. Szamos dologot ennek kapcsan ismertem meg. Raadasul nehany kiveteltol eltekintve ebbol az informaciobol az is latszik, vagy legalabbis gyanithato, hogy mihez mi illik (kiveve, ha valaki tobb, egymassal nem kompatibilis cuccokhoz vasarolt ezt-azt, mert amiatt egy alaplap mellett megjelenhet egy vele nem kompatibilis proci vagy memoria).

Maganszferamat nem a kukkolas serti, hanem a terror, a szamomra irrelevans termekek tukmalasa.

Mesterseges intelligencia iranyu fejlodes hamarosan azt a szereny szintet meg fogja utni hogy egy ember bongeszesi multjat egybevetve a vilaghalon letezo publikus informaciokkal, mar ki lehet szamitani, hogy mi erdekelheti az illetot.

Esetemben az elmult fel ev bongeszesi multambol siman lehetne latni, hogy amennyiben most meghallgatok egy zenet a YouTube-rol, akkor erdekelhet annak a nyomtathato kottaja vagy profi felvetele DVD-n.

Maganszferamat nem hogy nem serti, hanem kifejezetten segiti, ha most bizonyos muvek kottajara, profi felvetelere figyelmezteto reklamot kapnek, ... vagy a szurke hetkoznapi problemaimra atterve: szinten latszik a bongeszesi multambol, hogy szuksegem lenne egy 3/4"-os vizben futo olyan vizorara, amelynek beszerelesi hossza 6", nem kevesebb, nem tobb. XIX. szazadban elvarhato lenne, hogy a szamitogepek keresgeljenek helyettem.

Miert baj, ha az eladasban erdekelt kereskedo megbizottja PONTOSAN akkor es PONTOSAN azt kinalja nekem, ami szinte biztosan kell?

Ipon eseten ez azt jelenti, hogy a Ipon-os bongeszesi multambol latszik, hogy megneztem a szervereknel szokasos ECC memoriakat, es "total veletlenul" olyan alaplapokat rendeltem meg, amelyek a versenytarsakkal ellentetben KEPESEK kezelni az ECC memoriakat annak ellenere, hogy nem szerver alaplapok (altalaban az ASUS ilyen).

Most miert is sertene a maganszferamat, ha a megrendelest elemzo szoftver visszakerdezne, hogy a megrendelt alaplapok valamelyikebe nem szeretnek-e ECC memoriat, ... es rogton meg is mondana, hogy a szamtalan kulonfele, sok esetben gyartospecifikus ECC memoriak kozul melyik illik bele a normal hetkoznapi ASUS alaplapokba?

A tisztesseges kukkolassal mindenki csak jobban jarna.

Tisztessegtelenseg ellen pedig a maganszfera paranoias vedelme sem elegendo.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terror
2010.12.12. 17:03
Firefoxhoz lehet tölteni ezer féle plugint, amivel megvédhetem a magánszférámat, IE-hez meg semmit, plusz a jóisten tudja, hogy mit gyűjtenek be a júzerekről a szuper kis oprendszerükkel+böngészőjükkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. BarlangiOg... prohl...
2010.12.12. 17:35
"Most miert is sertene a maganszferamat, ha a megrendelest elemzo szoftver visszakerdezne, hogy a megrendelt alaplapok valamelyikebe nem szeretnek-e ECC memoriat, ... es rogton meg is mondana, hogy a szamtalan kulonfele, sok esetben gyartospecifikus ECC memoriak kozul melyik illik bele a normal hetkoznapi ASUS alaplapokba?"

Szerintem sincs gond ezzel, addig, amig a felhasználónak megvan a lehetősége eldönteni, hogy szeretné-e ezt. És erre lenne az a bizonyos gomb, aki akarja megnyomja, aki nem az nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szedah
2010.12.12. 18:24
BarlangiOgre:
Jogos.
Ráadásul olyan szolgáltatók is begyűjtik így az adataimat, akiknek én nem veszem igénybe a szolgáltatásait, tehát a "tisztességes kukkolás" szóba sem jöhet. Jó esetben nem csinál semmit a begyűjtött szokásaimmal, rosszabb esetben tisztességtelenül jár el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. csigabigaf
2010.12.14. 01:54
"Microsoft védi a felhasználók magánszféráját"

Kinect: Egy zárt online-képes számítógéphez csatlakoztatott kamera a lakásodban.

Ha a Microsoft védi a magánszférádat biztonságban vagy...más cégek hirdetéseitöl.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!