iPon Hírek

Apró, de strapabíró és gyors az Apacer új SSD-je

Dátum | 2013. 08. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az Apacer egy moduláris SSD meghajtóval rukkolt elő, amely helytakarékos felépítésével és rendkívüli strapabíróságával próbál majd hódítani. Az SDM5 névre keresztelt apró SSD meghajtó SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel érkezik és Toggle DDR 2.0 NAND Flash memóriachipekre alapoz. Az újdonság speciális, kétcsatornás és kétirányú struktúrát alkalmaz, folyamatos olvasási és írási sebessége pedig sorrendben 315 MB/s-os, illetve 145 MB/s-os értéket képvisel. Ezek az értékek valószínűleg ezúttal is csak a legnagyobb, 128 GB-os adattároló kapacitást kínáló példányra vonatkoznak, a kisebb modellek ennél minden bizonnyal lassabbak lesznek. Utóbbival kapcsolatban pontos adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, hiszen az új adattárolók még nem kerültek fel az Apacer hivatalos weboldalára. Az MLC NAND Flash memóriachipeket használó SSD modul hagyományos csatlakozókkal érkezik: a termék nyomtatott áramköri lapjának végén egy hétérintkezős adatcsatlakozó, illetve egy 15 érintkező tápcsatlakozó látható. Ezek a portok kétféle kiszerelésben lesznek elérhetőek: alap esetben a nyomtatott áramköri lappal párhuzamosan helyezkednek el, de igény esetén 90 fokkal elforgatva, a nyomtatott áramköri lap síkjára merőlegesen is rendelkezésre állhatnak.

Az akár 128 GB-os adattároló kapacitást kínáló változatban is elérhető SDM5-ös SSD meghajtók nem csak helytakarékosak, de strapabíróságukra sem lehet panasz, hiszen kiérdemelték a MIL-STD-810F minősítést, amit az amerikai hadsereg alkalmaz a különböző eszközök esetében. A minősítést kiérdemlő újdonságok a rezgésekkel, ütésekkel, valamint a magas és alacsony hőmérsékletekkel szemben egyaránt ellenállóak, ami jó hír. Az adattárolók még egy speciális megbízhatósági teszten is keresztülmennek annak érdekében, hogy élettartamuk során garantáltan megbízhatóan, hibamentesen üzemeljenek. Az SDM5-ös sorozat tagjai 40-bites hibajavító algoritmussal, valamint S.M.A.R.T. és TRIM támogatással egyaránt rendelkeznek. Az új SSD meghajtókat gyártójuk ipari rendszerekbe, különböző beágyazott rendszerekbe, illetve egyéb olyan alkalmazási területekre szánja, ahol fontos a rendkívül kompakt, strapabíró felépítés, illetve a megbízható működés. Az Apacer új SATA Disk Module sorozatának tagjai hamarosan elérhetővé válnak kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy a termékek pontosan mennyibe kerülnek majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. MrFox
2013.08.14. 00:25
Kiváncsi vagyok mikor pukkan ki az ssd lufi, mint anno a sd ram lufi. Pikk pakk harmadára mentek le az árak. Persze ameddig van hdd addig mehet a pofátlan árrés, miközben 2008(!)-ban már 1 dolcsi/gigabyte volt a nand lapkák gyártási költsége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. KaiotEch
2013.08.14. 07:06
Nem látom azt, hogy ezek hova kellenének. Egy sima SSD sem foglal túl sok helyet. Ezt még zsebbe sem tudod berakni, mert letörik a csatlakozó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thedevelop...
2013.08.14. 08:24
KaiotEch: Zsebbe? Az alaplapodon lévő többi alkatrészt is megpróbálod zsebre vágni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. KaiotEch
2013.08.14. 08:29
Persze alaplapot is behajtogatom. Viccet félretéve egy normális SSD-t simán viszel adattárolóként zsebbe, ezt nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. user12
2013.08.14. 13:42
@MrFox
Igazad van, tökéletesen megértelek. Pofátlanok ezek. Nagyon is! Egyszerűen nem kell megvenni az SSD termékeiket. Egyébként itt az iponon olvastam először, hogy Japánban csináltak már olyan memóriachipeket melyeket végtelenszer lehet újraírni. Nincs meghatározva az írási-olvasási ciklusuk. Olcsón elő lehetett őket állítani, és a gyorsasággal sem volt gond. Azonban gondolom az üzleti érdekek miatt ezek sem terjedtek el. Olvastam róla külföldi oldalakon is... A világban nagy pofátlanságok mennek, melyekről a köznépnek joga tudni!
Én hobbi elektronikázok. Az integrált áramkörökben -pl.: PIC16f628a- is ezek a vacak, korlátozott mértékben újraírható cellák lapulnak. Ezzel kényszerítik a hozzá nem értő hétköznapi tudatlan embert, hogy időnként új készüléket vegyen magának. Az ilyen pofátlan csalással sokan nincsenek tisztában. A kormányok sem az ilyen pofátlanságokat rakják ki a nyilvánosságnak. Milliárdokat vernek át!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!