iPon Hírek

Apró és nagyon alacsony fogyasztású IoT chip a MediaTektől

Dátum | 2017. 07. 06.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A MediaTek főleg az okostelefonoknak és a táblagépeknek köszönheti a sikereit, de a vállalat igyekszik minél több lábon állni. A most bemutatott újdonsággal az Dolgok Internetének szegmenséből is szeretne nagyobb szeletre szert tenni, és meg is van minden esélye az érvényesülésre. A vállalat örömmel harangozta be az új IoT (Internet of Things) lapkáját, melynek a legnagyobb újítása az lesz, hogy már támogatja az ultra alacsony fogyasztású NarrowBand IoT rádiótechnológiát. De először nézzük, hogy mégis milyen konfigurációról is van szó pontosan. A MediaTek MT2625 egyetlen Cortex-M mikrokontroller köré épül, melyhez kapcsolódik egy FPU is. Az ARM feldolgozó egység 104 MHz-es órajelen képes üzemelni, így néhány milliwattos fogyasztás mellett tudja ellátni a feladatát. A teljesítménye persze nem lesz nagy, de mivel itt a Dolgok Internete a cél, erre nincs is feltétlenül szükség. A memória mindössze 4 MB, és az igazán különleges pszeudo-statikus technológiát (PSRAM) használja, ami a DRAM és az SRAM előnyeit gyúrja össze, a MediaTeknek itt éppen erre volt szüksége. A háttértár is csak 4 MB, és itt sem a megszokott NAND Flash került elő, hanem NOR modult alkalmazott a kínai alakulat. A lapka kellően felszerelt, tartalmaz egyebek mellett fogyasztásvezérlőt, rádiós egységet és hálózati jelfeldolgozót is. Továbbá minden szükséges ki- és bemenetei kapcsolódási felület is megvan rajta.
Az MT2625 esetében kiemelten fontosak a kapcsolati lehetőségek. Ezt a chipet a MediaTek már a 3GPP által létrehozott LPWA (Low Power Wide Area) technológia kihasználásával hívta életre. A MediaTek elmondása szerint ez az első olyan kész lapka, ami támogatja az NB-IoT-ot, ami valójában nem igaz, hiszen éppen a napokban futott be a Qualcomm Snapdragon Wear W1200, és ennek ugyanez a technológia jelentette a nagy újítását. Szóval legfeljebb holtversenyben lehet elsőt hirdetni. Ami viszont tény, hogy míg a Qualcomm megoldása csak az LTE Cat. NB1-re (és az LTE Cat. M1-re) terjedt ki, addig a MediaTek fejlesztése már a 3GPP Release 14-ben foglalt LTE Cat. NB2-t is támogatja, ami alacsonyabb fogyasztás mellett tesz lehetővé egy fokkal nagyobb sávszélességet (60/120 Kbps). Ezeknek az alkalmazásával nagyon hosszú üzemidőt (akár több év) lehet elérni úgy, hogy közben folyamatos vezeték nélküli összeköttetésben van az adott szerkezet a környezetével. A vállalat kollaboráció keretében a China Mobile-lal közösen kifejlesztette a világ eddigi legkisebb NarrowBand IoT támogatással felvértezett Dolgok Internetét szolgáló modulját. Ennek az alapját természetesen az MT2625 SoC adta. A komplett, beépíthető egység mindössze 16 x 18 milliméteres alapterületű, így szinte bármiben el lehet helyezni.
A MediaTek MT2625 elérhetővé válásáról a vállalat nem beszélt, és az sem derült ki egyelőre, hogy a fejlesztéseknek milyen szakaszában jár jelenleg a termék. Ami viszont már biztos, hogy a China Mobile-lal folytatott együttműködés eredményeként a szolgáltató beágyazott SIM-jei mellé integrálható lesz az újdonság. És még a OneNET-et is támogatni fogja, ami a China Mobile saját fejlesztésű, nyílt platformja az IoT számára – ennek köszönhetően könnyebben és gyorsabban lehet majd integrálni különböző eszközökbe az egységet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!