iPon Hírek

Apró, kettéválasztható mechanikus billentyűzet készül

Dátum | 2015. 02. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

Olykor-olykor találkozhatunk néhány igazán különc billentyűzettel, amelyek speciális kialakításukkal próbálnak kiemelkedni a klaviatúrák szürke tömegéből. Most is egy rendhagyó billentyűzettel ismerkedhetünk meg egy picit közelebbről, amely nem más, mint az Ultimate Hacking Keyboard.
A szokatlan termék tulajdonképpen egy kompakt, könnyedén hordozható billentyűzet, amelynek fedélzetén mechanikus, Cherry MX kapcsolók köré épülő billentyűk lapulnak. Ez a tulajdonság már önmagában is érdekes lehet, de van még más is a tarsolyban: A billentyűzet két darab fémvázra épül, a két fél pedig igény esetén könnyedén szétválasztható, így osztott billentyűzeten gépelhetünk.
A két billentyűzetrészt neodímium mágnesek és fém csapok tartják össze, plusz elektromos csatlakozó is húzódik köztük. Amennyiben a két billentyűzetrészt szétválasztjuk, kettőjük között a felső részen található kábel biztosítja a kapcsolatot – ez a jelek szerint egy hosszabbítós megoldás, amiről lecsévélhető a szükséges mennyiségű kábel, mint a hordozható egereknél. A pici billentyűzet az adott rendszerhez külön USB 2.0-s kábelen keresztül csatlakozik.
A kompaktság vonzó lehet, viszont a helytakarékosság miatt kvázi csak egy kétharmadnyi billentyűzetet kapunk: nincs se numerikus pad, se nyílbillentyűk, se a lapok kezeléséért felelős billentyűcsoport. Ez persze nem feltétlenül baj, hiszen az újdonság programozható, így a billentyűk többféle funkciót is kínálhatnak, sőt, az egyes gombokhoz makrókat, vagy éppen multimédiás funkciókat is lehet társítani – még akár az egérkezelés is megoldható. E funkciók előre elkészített billentyű-térképekkel érhetőek el, de saját billentyűzet kiosztást is készíthetünk, ha szükséges. A funkciók menedzselését végző szoftverrel gyerekjáték a billentyűzet testre szabása, legyen szó Windows, Linux vagy éppen OS X alapú számítógépről.
Az Ultimate Hacking Keyboard egyelőre még nem kapható, a gyártáshoz a tervezők a Kickstarter segítségével szeretnék összegyűjteni a pénzt. Amennyiben a közösségi támogatásra épülő projekt sikeres lesz, a billentyűzet mögött álló fejlesztők nyílt forráskódúvá teszik a firmware-t, a szoftvert és az elektronikához kapcsolódó terveket is. A bootloader a jelek szerint már publikus, a billentyűzet házának és egyéb komponenseinek megépítéséhez szükséges CAD fájlok közkinccsé tételére azonban még várni kell – a csapat tagjai öt évet adnak maguknak a publikálásra. A fejlesztőcsapat egyébként magyarokból áll.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. meridaboy
2015.02.18. 09:41
Azért azt a bumszli "kábeldobot" elrejthették volna a billentyűzet házába!
Nem kell hozzá atomfizika, vegyenek egy logitech m125-ös egeret és nézzék meg hogy fér el abban az apró egérkében és máris tetszetősebb , kompaktabb lesz a termék. Ráadásul ha csak az egyik felében lesz "dob" a másik felét lehet fixre csinálni ami csökkenti a hibalehetőségek számát vagy mindkét felébe tesznek "dobot" és akkor messzebb lehet széthúzni őket egymástól, igény szerint.
A gombok is lehetnének alacsonyabbak, nem kell olyan esernyő fíling! Szerintem akár a felére is lehetne csökkenteni a billentyűk magasságát, nem hinném, hogy kell az a 8-10-12mm magas "kupak" a kapcsolóra!
Ha kell van még ötlet bőven csak kérdezzenek meg!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. twollah
2015.02.18. 09:53
Lehetne nyugodtan vezetekmentes.
Par kabellel kevesebb az asztalon.
A ket billentyuzetreszt osszekotokabel ha megtorik a sok hasznalattol akkor mi van?
Ujabb hibalehetoseg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Csoopi
2015.02.18. 10:08
simán lehetne vezeték nélküli, és ha már úgy is összekapcsolós, lehetne rá numpadot is kapcsolni.

amúgy nekem nagyon tetszik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mondalaci merid...
2015.02.18. 11:16
Elrejthettuk volna a kabeldobot a billentyuzet hazaba de hiszed vagy nem egyszeruen nincs eleg hely a hazon belul. A valasztott megoldasnak megvan az az elonye, hogy barmilyen 6P4C vagy 6P6C kabelt hasznalhatsz az osszekapcsolasra, illetve kicserelheted a kabelt.

A gombok nem lehetnek egy milimeterrel sem alacsonyabban, ugyanis a Cherry MX mikrokapcsolok ennyire magasak.

Koszi szepen a tanacsokat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mondalaci twoll...
2015.02.18. 11:19
A jovoben tervezunk vezeteknelkuli modellt is de a vezeteknelkuliseg rengeteg problemat vet fel ugy es elso korben egy USB billentyuzetet is eleg nehez megepiteni.

Az osszekotokabel cserelheto ha neadjisten megtorik a sok hasznalattol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ferenczga
2015.02.18. 11:27
A gombok elhelyezésével is elmehettek volna kicsit az "ergo" irányba.
De lehet, hogy ezt a régi írógépekre is fel akarják csatlakoztatni...
[Melyik kéztípusra van optimalizálva?]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mondalaci feren...
2015.02.18. 12:40
Jogos. Szeretnenk idovel columnar layoutot is csinalni de arra meg nem lesz idonk egy darabig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim
2015.02.18. 19:41
Én így ránézésre nem találok rajta kifogásolni valót.

A kapcsolók forrasztva lesznek az alaplemezbe, vagy cserélhetők lesznek?

A két billentyűzet részt lehet egymástól függetlenül a számítógépre kapcsolni és használni?

Ha ez a két dolog lehetséges lenne, kiválóan alkalmas lenne "gamer" célokra is a billentyűzet, és bővülne a célcsoport! (Bár a két fél független használata kevésbé fontos szempont, így is elég kompakt a billentyűzet ahhoz, hogy legyen elég mozgástere az egérnek.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. felziusz Asagr...
2015.02.20. 01:36
Gamer célokra jobb egy "Tartarus" stílusú pult. Nem is nehéz csinálni.
Arduino, modellezőgyurma, meg kapcsolók. Durván ennyi. Ha saját firmware-t akarsz, akkor már szenvedősebb. De cifrázhatod a végtelenségig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. felziusz monda...
2015.02.20. 01:43
Vevő lennék egy ergodox-szerű vagy méginkább keyboardio-szerű oszlopos stílusra.

Az elnevezéssel remélem nem lesz gond, ugyanis egy Happy Hacking Keyboard nevezetű eszköz már létezik. Nem szeretném ha egy ilyen kezdeményezés áldozatul esne ennek.

Hajrá fiúk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim felzi...
2015.02.20. 08:53
"Gamer célokra jobb egy "Tartarus" stílusú pult. Nem is nehéz csinálni. "

Nem tudom mi az a Tartarus pult, és még az életben nem írtam egyetlen sor saját kódot, nem hogy firmware-t, vagy arduino-t. Inkább kiadok 40-50 ezret egy kész, sorozatgyártott termékre, minthogy több hónap munkát beleöljek valami saját cucc összegányolásába, ami egy polcról levehető gyári termék ócska utánzata, minimum másfélszer akkora méretben ... szóval ha nem haragszol maradok az UHK-nál, mert ezek a srácok úgy tűnik pontosan tudják mit csinálnak, és náluk minden milliméter számít, úgy ahogy nálam is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!