iPon Hírek

Apró PC házak passzív hűtéssel, NUC platformhoz

Dátum | 2013. 10. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel Haswell alapú NUC (Next Generation of Computing) alaplapjához, amely D54250WYK típusjelzéssel rendelkezik, már készült is egy speciális, többféle kivitelben érkező, passzív hűtést biztosító apró számítógépház, amellyel teljesen hangtalan PC építhető.

Az Impactics által készített számítógépház az Intel fentebb említett, második generációs NUC alaplapjához passzol, amely egy Intel Core i5-4250U típusú központi egységnek ad helyet. A Core i5-4250U két darab processzormagot tartalmaz, amelyekhez Hyper-Threading támogatás is jár, így a CPU egyidejűleg akár négy szálon is dolgozhat. A processzormagok 1,3 GHz-es alapórajelen üzemelnek, ami a Turbo Boost technológia jóvoltából - a terhelés függvényében - egészen 2,6 GHz-ig emelkedhet. A 3 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral ellátott processzor 15 wattos TDP-vel rendelkezik, azaz rendkívül alacsony fogyasztás mellett üzemel, így passzív módon történő hűtése abszolút nem megoldhatatlan feladat.

Az új alaplaphoz készített számítógépház teljesen passzív hűtést kínál a rendszer számára. A CPU, a PCH és az alumínium oldallapok között minden bizonnyal hőcső teremt kapcsolatot, maguk az oldallapok pedig nagyméretű hűtőbordaként funkcionálnak. Az új számítógépház egyelőre nem kapott nevet, de már kétféle kivitelben is elkészült: az egyik szürkében, a másik feketében pompázik, igaz, utóbbi egyelőre még csak prototípus formájában létezik. Az új számítógépházak előlapi USB 3.0-s portokat minden esetben tartalmaznak, de a fekete változaton audió kimenet és IR érzékelő is helyet kapott - utóbbi valószínűleg távirányító támogatás miatt került a repertoárba, így hangtalan médiacenter építésére is lesz mód.

Az új számítógépházak várható ajánlott végfelhasználói ára egyelőre nem ismert, mindössze annyi tudható, hogy a termékek többféle változatban kerülnek majd forgalomba.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. arin
2013.10.25. 10:52
VESA, valami?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim
2013.10.25. 17:31
Szerintem szándékosan nincs VESA, mivel passzív hűtésű a ház. (Nem hiányzik még egy hőforrás.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. meridaboy
2013.10.27. 13:53
Tetszetős.
Kíváncsi volnék a hátlapon látható, opcionális bővíthetőségek milyen további lehetőségeket rejt(het)nek!?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. junkie
2013.10.28. 09:21
Hát ez valami förtelmesen ronda. Én nem raknám lapostévé mellé, az tuti. Úgy néz ki, mint a 80-as években amit lehetett kapni rádióamatőr boltokban ilyen beépíthető univerzális dobozház az otthon barkácsolt erősítőnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!