iPon Hírek

Apró PC négymagos Snapdragon SoC egységgel

Dátum | 2014. 12. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A beágyazott PC-k szegmensében tevékenykedő CompuLab egy újdonsággal rukkolt elő, amit a források ugyan asztali számítógépként emlegetnek, mégsem klasszikus alapokra épülő, teljes mértében asztalinak nevezhető termékről van szó.
Az Utilite2 névre keresztelt apróság egy átlagos egér mellé pakolva sem tűnik hatalmasnak, de ez nem is csoda, hisz háza mindössze 85 x 85 x 27 milliméteres mérettel bír. A kompakt alumíniumház belsejében egy apró alaplap található, ami egy Qualcomm APQ8064-es SoC egységet rejt. A SoC hűtését passzív módon, az alumíniumház bevetésével oldották meg. A fedélzeten négy darab 1,7 GHz-es Krait 300-as processzormag és egy Adreno 320-as GPU teljesít szolgálatot – hasonló erőforrással rendelkezik a Google Nexus 4-es okostelefonja is. A GPU OpenGL ES 1.1, 2.0 és 3.0 támogatást éppúgy kínál, mint OpenCL támogatást. A dedikált videófeldolgozó egység támogatja akár az 1080P-s H.264, MPEG 2/4, DivX és VC-1-es tartalmak hardveres dekódolását is.
Ebben az esetben a SoC mellé elég tetemes memória mennyiséget pakoltak, ugyanis a NYÁK-on 2 GB-nyi DDR3-1066 MHz-es memóriachip bújik meg. Az adatok tárolásáról alap esetben csak 4 GB-nyi eMMC alapú tárhely gondoskodhat, ám a rendszer mSATA SSD meghajtókat és microSD memóriakártyákat is támogat: előbbiekből maximum 512 GB-os, utóbbiakból pedig maximum 128 GB-os példány alkalmazható. A CompuLab tervei szerint az aprósághoz később alaplapra csatlakozó GSM modem is elérhető lesz. A pici PC elődjéhez, az első generációs kiadáshoz képest 30%-kal kisebb lett, ami elég figyelemreméltó dolog.
A felsoroltakon kívül kétantennás 802.11 b/g/n WiFi vezérlő, valamint Bluetooth 4.0 LE vezérlő is található a termékben, de a sorból a Gigabites Ethernet vezérlő sem hiányzik. A 3 és 8 watt közötti fogyasztással üzemelő apróság egy HDMI 1.4a, valamint négy USB 2.0-s porttal érkezik, sőt, USB OTG csatlakozó is lesz rajta. Az audió csatlakozók között egy előlapi fejhallgató kimenetet, illetve egy hátlapi vonalbemenetet találunk. A tápellátásról 10 és 16 volt közötti egyenfeszültséget biztosító külső tápadapterrel gondoskodhatunk. A CompuLab újdonsága természetesen a 24/7, azaz folyamatos, szünet nélküli használatot is gond nélkül bírja.
A pici konfiguráción Linaro Linux vagy Android 4.4.3 KitKat operációs rendszer dolgozhat. A terméket gyártója ipari felhasználásra éppúgy ajánlja, mint mini asztali számítógépként vagy mini médialejátszóként történő használatra. Az újdonság várhatóan még ebben a hónapban elérhetővé válik kereskedelmi forgalomban, ajánlott végfelhasználói ára azonban egyelőre nem ismert. Az viszont biztos, hogy a gyártó szorosan együttműködik majd a termék kapcsán a nyílt forráskódú szoftverek készítőivel, illetve a mögöttük húzódó közösséggel, legalábbis erre ígéretet tett.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. gabesz7630
2014.12.03. 08:39
Nem túl szép, jopofa, de.
Annak mi ertelme van ha valami mar annyira kicsi, hogy ha az ember rarak egy ssd-t akkor az mar egy plusz kabel az asztalon.
Mert nem lehet egy picit nagyobb, hogy beleferjen es mondjuk ugy kiveheto legyen mint egy notebookbol.
Mert tabletnel a meretmania (lehetoleg lapos legyen mint a palacsinta nem baj ha mar fogni se lehet) is erthetetlen. Attol a sulya marad (a beleteheto aksi merete sinyli meg) es igy is "leszakad" a kicsi bowden karja a hasznalonak.
De itt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Grisa
2014.12.03. 08:52
"rendszer mSATA SSD meghajtókat ... is támogat"
Ami több mint valószínű hogy az alaplapra kerül így SSD-hez nem feltétlen kell kábel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sigismundp...
2014.12.03. 09:12
Van gyorsabb és fejletebb elképzelés ezt szöveget is ilyenen irtam!
http:// www.tronsmart.com/products/tronsmart-draco-aw80-telos-121.html valamint http://ugoos.net/ugoos-ut3-16gb-rk3288]http://ugoos.net/ugoos-ut3-16gb-rk3288 a Allwiner A80 Sata-t támogat!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Kobaljov
2014.12.03. 20:15
Durva viszonyítási alapnak az Amazon Fire TV-ben is ugyanez a SoC van (bár az elvileg nem tudja pl. a Gigabites Ethernetet) és azt (távirányítóval együtt) 100 dollárért árulják (bár gondolom az Amazon nagyobb mennyiségben szerzi be így kedvezőbb darabárat tud elérni, meg a haszonkulcsot is minimalizálhatja arra gondolva, hogy majd a vásárolt online szolgáltatásokon bejön).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sigismundp...
2014.12.09. 10:43
[LINK]

ez kicsit drágább
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!