iPon Hírek

Áramkör-nyomtatás gekkó-módra

Dátum | 2010. 10. 06.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

A természettől mindig lehet tanulni: amerikai kutatók ezúttal gekkóktól lestek el egy olyan új, visszafordítható adhéziós eljárást, amely (polimerbélyeg formátumban alkalmazva) egy sor különböző áramkör-elemet tud szállítani, valamint különböző felületekre (akár ruhaneműkre, bőrre vagy műanyagra is) nyomtatni.


A gekkó talpának különlegessége a mikro- és nanoszálaiban rejlik, melyek révén növelheti vagy csökkentheti az alatta húzódó felülettel érintkező testfelületét; ehhez hasonlóan az új polimerbélyeg titka is a saját mikroszerkezetében, egész pontosan a négy sarkában elhelyezett egy-egy piramis-alakú gumihegyben rejlik, amelyek szintén lehetővé teszik az érintkezőfelület növelését és csökkentését.

Ha a bélyeget határozottan rányomják egy áramkör-elemre, a piramisok hegye kilapul, növelve így az érintkezőfelületet, és megragadva az áramkör-elemet, ami eztán tetszés szerint szállítható vele - majd az adhéziós erő megszüntetésével le is helyezhető egy másik felületre (a piramisok ekkor visszanyerik az eredeti alakjukat). Tesztjeik során a kutatók megállapították, hogy a bélyeg adhéziós ereje akár ezerszeresére is növelhető. Emellett sikeresen nyomtattak velük több áramkör-réteget is, ami így igen összetett eszközök kifejlesztése előtt nyithatja meg az utat a jövőben.

Yonggang Huang, az Északnyugati Egyetem mechanikai- és környezeti mérnökprofesszora megjegyezte, hogy a piramisok kialakításánál rendkívül a fontos a hegyek épp megfelelő mérete. Ha ugyanis azok túl nagyok, akkor már nem tudják felszedni a céltárgyat, ha pedig túl kicsik, akkor nem fogják visszanyerni az eredeti alakjukat. Huang csapata az Illinois-i Egyetem illetékes kutatóival közösen dolgozik a projekten.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. axe
2010.10.06. 16:27
Az ilyesfajta fejlesztéseknek nem lesznek ó hatásai.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szedah
2010.10.06. 16:30
Azért kíváncsi leszek (remélem nem lennék ), hogy 30 év múlva milyen számítógépek lesznek.

Majd írjátok le nekem, hogy mi lenne a képen, mert eltünt a hálózat csapdájában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lorddiablo
2010.10.06. 22:31
"Az ilyesfajta fejlesztéseknek nem lesznek ó hatásai."

Miért? Gábor Dénest sem értették, amikor nekiesett a fényt Fourier transzformálni. Aztán évek múlva kapott érte Nobel-díjat, mi meg a munkásságát megcsodálhatjuk minden hologramon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. raiden
2010.10.06. 22:46
Szedah, csupán csak egy Gekko szerepel a képen. (hacsak nem csaptak be, mert nem tudom hogy néz ki a gekko =DDDD )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Csocsocx
2010.10.07. 22:05
Ez kemény!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!