iPon Hírek

Áramlatok égen és földön

Dátum | 2012. 03. 30.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A NASA kapcsán általában űrtávcsövekről, távoli galaxisokról, a Nemzetközi Űrállomásról vagy Naprendszerünk bolygóinak kutatásáról hallunk, de az amerikai űrügynökség saját bolygónk felfedezését sem hanyagolja el, legyen szó a légkör vagy éppen az óceáni áramlatok vizsgálatáról.

Számos halasztás után március 27-én végrehajtották az ATREX nevű kísérletet, amelyről már korábban is beszámoltunk. Öt rakétát lőttek ki a felső légköri légmozgások tanulmányozására 80 másodperces időközönként a Keleti-partról, helyi idő szerint hajnali öt környékén.


A rakéták egy ártalmatlan kémiai jelzőanyagot bocsátottak a légkörbe, hogy ezek mozgásán keresztül jobb képet kapjanak a magaslégköri futóáramlások (jet stream) sebességéről és rendszeréről. A vizsgált 97‒105 kilométeres magasságban található régió az űr határvidékének számít, itt már közvetlenül érzékelhetők az űrbéli időjárás sokszor intenzív hatásai. Az alábbi videóban rövidített változatban tekinthető meg a problémamentesen zajló kilövés és a kémiai nyomjelzők világító csíkjai által megfestett égbolt. A teljes videóanyagot itt lehet megnézni.
A Goddard Űrközpont munkatársai döbbenetes animációt tettek közzé bolygónk felszíni óceáni áramlatairól. A szimulációt az Estimating the Circulation and Climate of the Ocean (ECCO2) modell adatai alapján állították össze, amely a Föld óceánjainak és jegének aktuális állapotát műholdak segítségével kíséri figyelemmel. A videós szimuláció a 2005 júniusától 2007 decemberéig rögzített adatokból áll össze. A teljes anyag a NASA honlapján tekinthető meg, alább pedig következzen egy kis ízelítő.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. MZperX75
2012.03.30. 11:11
Látványos....
Ezzel együtt a levegő mozgást is szívesen megnézném bár az jóval gyorsabb.
Garat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!