iPon Hírek

Árbocszerű szélturbinákat fejleszt egy spanyol cég

Dátum | 2015. 05. 18.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A megújuló energiák kiaknázását célzó technológiák közt időről időre felbukkan egy-egy új ötlet, amelynek kiötlői a már bevált módszerektől eltérően képzelik el a napsütés, a hullámok vagy a szél erejének hasznosítását. A szélfarmok kapcsán az elmúlt években a megszokott elrendezésű szélkerekeken túl hallhattunk már vertikális turbinákról, széltölcséres megoldásokról, és szénszálas elemekből készült, a széllel együtt lengedező póznaerdőkről is. A legújabb elképzelést a spanyol Vortex Bladeless nevű cég munkatársai dolgozták ki. Lapátnélküli turbináik működési elve megegyezik az összes a szélfarmok többségére jellemzővel, vagyis a rendszer mozgási energiát alakít át elektromos energiává. Ehhez a függőleges struktúrák körüli légtérben kialakuló örvényeket használja ki. Ezek az örvénylő légáramlatok sok bosszúságot okoznak a mérnököknek, mivel megfelelő szélerősség mellett egyre erősödő remegést indíthatnak be a szerkezetben. A szakértők szerint ez az aeroelasztikus lebegésnek nevezett jelenség vezethetett a Tacoma-híd 1940-es összeomlásához, illetve hasonló okból kezdenek el madárszárnyhoz hasonlóan „csapkodni” erős szél esetén a repülők szárnyai is.
David Suriol, David Yáñez és Raul Ingeniero, a cég alapítói úgy döntöttek, hogy a veszélyes jelenséget annak elkerülése helyett megpróbálják kiaknázni, és a remegést elektromos energiává alakítani. Az árbocszerű oszlopokat úgy tervezték meg, hogy az ezek mentén különböző magasságokban kialakuló örvények szinkronban legyenek egymással, és együttes erővel a lehető legnagyobb mértékben mozgassák a struktúrát. A jelenleg tesztelt, szén- és üvegszál keverékéből álló prototípus felfelé enyhén szélesedik, így optimális mértékben kezd remegni, ha feltámad a szél. A mozgást egy mágneses rendszer tovább erősíti, majd a képződő energiát egy generátor elektromos energiává alakítja át. A fejlesztők szerint a rendszer nagy előnye lehet a hagyományos szélkerekekkel szemben, hogy sokkal kevesebb a mozgóalkatrész, így kisebb az esély ezek elromlására, illetve a gyártás is olcsóbb. A Vortex Mini nevű, 12,5 méter magas változat 40 km/órás szél esetén a szélenergia legfeljebb 40 százalékát képes hasznosítani. A terepen végzett tesztek tanúsága szerint az árboc 30 százalékkal kevesebb elektromos energia megtermelésére képes, mint a hagyományos szélkerekek azonos körülmények között, ez a hátrány viszont könnyen kompenzálható azzal, hogy az oszlopokból kétszer annyi helyezhető el egy egységnyi területen, mint a szélkerekekből. A lapátnélküli turbinák gyártása és karbantartása nagyjából feleannyiba kerül, mint a hagyományos szélkerekek esetében jellemző, illetve további előnyt jelenthet, hogy a rendszer nagyon halk, és a madarakra sem veszélyes. A 2010 óta létező cég komoly támogatást kapott a spanyol kormánytól és több magánbefektetőtől is. Suriol elmondása szerint első termékük, egy mindössze 2,7 méteres, 100 wattos turbina már ebben az évben piacra kerülhet. Ezt elsősorban olyan területekre szánják, ahol csak kisebb energiaigényt kell kielégíteni, az áramellátás azonban nem megoldott. A nagyobb méretű Vortex Mini eladásra szánt változata a következő évben készülhet el.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. arn
2015.05.18. 17:33
zsenialis... de ezek a spanyolok nem tudnak legalabb angolul megtanulni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim arn
2015.05.18. 17:36
Csak azért, hogy ne kelljen feliratot olvasnod, ugye?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. myky92
2015.05.18. 19:01
Az ötlet jó, de szerintem durván hasonlít egy magyar szabadalomra. Annyi a különbség hogy ezt felkapták, azt meg majdhogynem elfelejtették ( szerintem).
https://www.youtube.com/watch?v=Mlwu_5byzsM
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.05.18. 19:37
A két koncepciónak köze sincs egymáshoz. Az általad linkelt turbina a hagyományos vertikális szélkerék elvén működik. A cikkben lényegében egy szélben remegő botról van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sks7891 myky9...
2015.05.18. 22:05
https://www.youtube.com/watch?v=JB91Zd5EocI

Találtam ezt is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. asdsa
2015.05.19. 13:18
Érdekes koncepció, de majd az idő dönti el, hogy képesek lesznek-e jól kivitelezni. Jelenleg az ár és a fenntartási költség fontosabb a hatékonyságnál, én már azon is csodálkoztam, hogy egyáltalán képesek voltak a max. 40%-os hatásfokot elérni ezzel a szerkezettel.


@myka92
Van egy kísérletező kedvű ember a városban, az ő kertjében is van többek között egy apró DIY vertikális turbina, szóval nincs új a nap alatt. (valami hasonló:[LINK])
Érthető, hogy a fő csapásban nem ebben az irányvonalban fejlesztenek, egyszerűen kevésbé hatékony és emellett nehezebben kivitelezhető a koncepció.(tehát =drágább)

http://zoldtech.hu/cikkek/20091124-ATSZ-kozlemeny
Érdemes elolvasni a vitát a cikk alatt. Az az ember csak maszatolt bármiféle hiteles adat nélkül, a koncepcióhibás szélturbinája amellett hogy gyakorlatban életképtelen, még a szél is felkapja, mint egy pipacsot. Emellett még hivatásos szélhámos is az ember, sok tucat ember szabott már át.
Valahogy ezek a dolgok már ott lelepleződnek, hogy körüllengi a "nem támogatja a hanyatló nyugat" lincshangulat, meg csak egy szál "okleveles gépészmérnök" viszi a hátán az egész projektet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!