iPon Hírek

Arcfelismerésre gyúr a Samsung és a HTC is

Dátum | 2012. 04. 10.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az arcfelismerés, és maga a biometrikus azonosítás egy komoly fegyver lehet a biztonság új szintekre emeléséhez. A Google legújabb operációs rendszere például már lehetőséget ad arra, hogy a készüléket csak a gazdája nyithassa ki egyszerűen.

A Samsung által gyártott Google Nexuson, ahol elsőként van lehetőségünk ezen funkció használatára, sajnos nem jelent nagy kihívást a rendszer kijátszása. A probléma abból fakad, hogy nem elég körültekintő az algoritmus, ami az arcunk fő vonásait tanulmányozza. Ezért a képernyő felnyitásához már az is elegendő lehet, ha a tulajdonosról mutatunk neki egy fotót, azt pedig nem kell ecsetelni, hogy ez milyen súlyos biztonsági rés. A Samsung már jelezte, hogy kiküszöbölik ezt a hibát, méghozzá úgy, hogy a fényképezőgépekből már ismert képességekkel ruházzák majd fel az arcfelismerést. Ilyen például a mosolydetektálás és a pislogás érzékelés. A dél-koreai vállalat elmondása szerint az új képesség már a Galaxy S II-re érkező ICS (Android 4.0) frissítéseknek szerves része. Persze néhány problémát az is felvethet, ha a végén túl sok jellemzőnkre figyel majd a szoftver, mivel akár magunkat is kizárhatjuk a saját telefonunkról. Elég ha éppen nem vagyunk képesek egy mosolyt varázsolni arcunkra. Szerencsére egyelőre csak a pislogásérzékelés lesz kötelező opció.

 

A fent említett csel a videó végén látható


Időközben a HTC pedig sikeresen megszerezte az arcfelismerés szabadalmi jogait. A hírek arról szólnak, miszerint a taiwani vállalat egy "Face Unlock" néven bejegyzett szabadalommal lett gazdagabb. Fontos kiemelni, hogy a kérelem benyújtására még 2008 novemberében került sor, de igazán csak mostanra lett aktuális téma. A HTC leírásai annyiban mennek tovább a jelenlegi megoldásoknál, hogy amennyiben valaki a kódolt képernyőt felnyitja, annak az arcát is automatikusan megjegyzi a rendszer, így legközelebb már neki sem kell a kijelzővel babrálnia. A gyártó egyelőre nem tett olyan lépéseket, ami arra utalna, hogy plusz bevételek szerzésére szeretnék használni a szabadalmat, így talán semmi jelentősége nem lesz ennek a megszerzett bejegyzésnek, de várjunk még ezzel a kijelentéssel.


Jól látható, hogy bőven van még akadály a teljesen biztonságosnak nevezhető, arcfelismerésen alapuló azonosítás előtt, amik leküzdése a gyártók feladata lesz. Az igazán biztonságos biometrikus azonosítás, mely az ujjlenyomatot hívhatná segítségül, egyelőre még tabunak számít ilyen eszközökön. Azonban prototípus táblagépen már láthattunk erre irányuló fejlesztéseket, például a Lenovotól.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. zodiac83
2012.04.10. 18:53
Nomost magát a pislogást is ki lehet váltani egy szimpla videóval a fénykép mintájára. Ha a telefon mozgatásával térbeliséget is vizsgálnak, az már bonyolítja a helyzetet, de nem tűnik az sem kijátszhatatlannak. Kényelmi funkciónak mindenesetre nem rossz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zord01
2012.04.10. 21:56
Csak egy újabb technika ami az állampolgárok megfigyelésére gyúr. Gyün a diktatúra, meg az 1984. De jó is lesz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm
2012.04.10. 22:27
de várjunk még ezzel a kijelentéssel.

igen ,eddig:

van még akadály a teljesen biztonságosnak nevezhető, arcfelismerésen alapuló azonosítás előtt, amik leküzdése a gyártók feladata lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szerzetes
2012.04.11. 11:27
Lehetne energiatakarékos telit gyártani: ha pislox akkor kikapcsolja a háttérvilágítást!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!