iPon Hírek

ARM alapú Pico-ITX rendszer a VIA műhelyéből

Dátum | 2013. 01. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Megérkezett a VIA legfrissebb alaplapja, illetve a vele felszerelt kompakt beágyazott konfiguráció, amely két okból is különleges: egyrészt az újdonság a szuperkompakt Pico-ITX formátum köré épül, másrészt energiatakarékos, ARM architektúrára támaszkodó processzort alkalmaz.

A Pico-ITX formátumú újdonság a fentiek miatt a világ legkisebb ARM alapú beágyazott rendszerének tekinthető, ami remekül helytáll a legkülönfélébb területeken is, így a hotelek automatizációjval, illetve a biztonsági rendszerek kezelésével járó feladatokkal egyaránt képes megbirkózni, sőt, a gyógyászatban és az egészségügyi ellátásban használatos konfigurációk alapjaként is remekül beválhat. A szerkezet emellett akár bankautomatákban, bankkártya-terminálokban és jegykiadó automatákban is hatékonyan bevethető, plusz akár információ központ alapjaként is felhasználható

VIA ARMTiGO A800
A rendszer pozitív tulajdonságai közé tartozik, hogy remek teljesítményt kínál, és rendkívül hatékony energiagazdálkodás mellett üzemel. A Pico-ITX formátumú alaplap átlagos fogyasztása 3,14 watt körül helyezkedik el.

A passzív hűtést alkalmazó deszka  egy ultra-alacsony profilú házban kaphat helyet, amely 12 x 12,5 x 3 centiméteres mértével kifejezetten helytakarékos megoldásnak minősül. A kompakt felépítésnek köszönhetően az újdonság szinte bárhol kényelmesen elhelyezhető - akár monitor hátuljára, vagy falra szerelve is használható, hála a 7,5 x 7,5 centiméteres VESA támogatásnak.

Az apróság tulajdonságai

Az egyetlen, 800 MHz-en ketyegő Cortex-A8-as processzormaggal ellátott Freescale i.MX537-es SoC egység belsejében egy olyan videóvezérlő lapul, amiben külön vas van az OpenGL ES 2.0 és az OpenVG 1.1 hardveres gyorsítására. A videó kimenetek között egy D-Sub csatlakozót, illetve egy HDMI portot találunk - utóbbiról egy Sil9024A típusú HDMI transmitter chip gondoskodik. A rendszermemória szerepét 1GB-nyi DDR3-800MHz-es chip tölti be, háttértárnak pedig az alaplapra integrált 4 GB-os eMMC Flash memóriachipet használhatjuk, vagy ha bővíteni szeretnénk, akkor van a lapon egy MicroSD kártya foglalat is.


Ethernet vezérlőből egy SMSC LAN8720A típusú megoldás áll rendelkezésre, ami 10/100 Mbps-os Ethernet kapcsolatot biztosít. Opcionálisan 802.11n típusú WiFI adapterrel is felvértezhetú a rendszer (VNT9271). A kínálatban persze HD audió vezérlő is van, méghozzá egy alacsony fogyasztás mellett üzemelő, sztereó támogatást kínáló Freescale SGTL5000-es vezérlőchip személyében.


A csatlakozók között az előlapon egy vonal be- és kimenet, valamint egy mikrofon bemenet lapul, de rajtuk kívül egy USB 2.0-s csatlakozó és a bekapcsoló gomb is helyet kapott itt. Ha nem kérünk a rendszerhez WiFi adaptert, akkor a ház előlapján még egy, azaz összesen két USB 2.0-s portot áll rendelkezésre. A ház hátulján a VGA és HDMI videó kimenetek mellett az Ethernet vezérlő RJ-45-ös portja, két USB 2.0-s port és a DC tápegység csatlakozója sorakozik. Itt egy antenna furat is jelen van, ami WiFi adapter alkalmazásakor jöhet jól.

VIA ARMTiGO A800
A rendszer strapabíró fémházban kap helyet, amelynek teteje alumíniumból készült. Az operációs rendszer szerepét választásunktól függően Android 2.3-as, illetve Embedded Linux 2.6-os szoftver egyaránt betölltheti.

Az újdonság hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, ám az egyelőre nem tudható, pontosan mennyibe fog kerülni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. szemerelas...
2013.01.25. 15:02
Hello!
Hát én nem merném túl sokkal a raspberry pi + tok + sd kártya ára fölé belőni. Olyan piacot céloztak meg, ami mostanában rohamosan fejlődik (nem véletlenül) de nem ők az elsők. Mondjuk mindenképpen előnye, hogy jól összerakott kész megoldás, de ez adott esetben hátrány is lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. scsabee
2013.01.25. 16:57
Android 2.3? Ezzel semmit sem ér, főleg, hogy az open accessories kit Android 3.1-től jelent meg... Na meg ennyiért inkább egy mini androidos pc (nagyobb teljesítménnyel, kisebb mérettel), és egy arduino mini mega adk-val, és tényleg lehet belőle normális rendszert csinálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. nyerek01
2013.01.25. 19:57
Jó, csak lehet hogy ebből rendelnek 200-at, lerakják őket, kábel bedug és megy. Ha raspberry pi-vel csinálják ott elég rendesen megnő a munka idő és költség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. vlevi
2013.01.27. 18:02
"Az egyetlen, 800 MHz-en ketyegő Cortex-A8-as processzormaggal ellátott "
Kevés. Nagyon kevés... Már akkor eljárt felette az idő, amikor először eszükbe jutott. Az 1 magos rendszer szinte csak az emailek elolvasgatására elég, de egy valamirevaló weboldal megtekintése már nem ajánlott. Sajnos.

Kínaiak már elárasztották a webshopokat a kétmagos, RK066 alapú rendszereikkel, túlnyomórészt 4.1-es androiddal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Nemesis1
2013.01.28. 03:54
Jó 5 évvel ezelőtt szerettem volna egy VIA Artigo A1000t

de még manapság is horror árban(~80k) lehet csak hozzájutni.

Teljesen biztos, hogy ez sem fog megállni 50k alatt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Nemesis1
2013.01.28. 03:55
Frankón működik a link beillesztés...

Mod.: Javítottam. Ha HTTPS címről linkelsz, akkor írd át HTTP-re és működni fog
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. legyes
2013.01.28. 07:45
A VIA ebbe is bele fog bukni, ahogy az Intel kompatibilis vonalba is belebukott. Drágán vacak nem kell senkinek. Inkább vesz az ember egy 4 magos Android/Linux ARM developer board-ot, és 3D nyomtatóval csináltat hozzá házat. 1/4 árban kijön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. junkie
2013.01.28. 09:21
Jó jó, de a legfontosabb kérdés: will it blend?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Svidi
2013.01.28. 10:41
"Supports one 2.5" SATA HDD or Flash SSD installation"
Ezt azért illett volna belepakolni a cikkbe.
Amúgy méretarányok miatt az mini HDMI a D-sub mellett. (bár ez csak sejtés)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!