iPon Hírek

ARM CoreLink: egy új, terabites interconnect technológia

Dátum | 2012. 10. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A vállalat egy ideje már kacsintgat a nagy számítási teljesítményt igénylő PC szegmensek felé. Annak érdekében, hogy ezeken a területeken a jövőben sikeressé válhasson a gyártó, mérnökei kifejlesztettek egy új interconnect technológiát, amellyel hatékonyan, nagy sávszélesség mellett lehet összekapcsolni az adott SoC egyes processzormagjait, illetve egyéb komponenseit.

A CoreLink CCN-504 Cache Coherent Network névre keresztelt megoldás akár terabites sávszélességű kapcsolatot is képes biztosítani az egyes processzormagok között. A kapcsolat segítségével maximum 16 darab Cortex-A15-ös sorozatú processzormagot lehet összekapcsolni, de az összeköttetés a jövőben megjelenő, ARMv8-as dizájn köré épülő processzormagok esetében is alkalmazható lesz.

Az új összekötő technológia persze nem csak a processzormagok esetében használható, hanem grafikus processzorok, digitális jelfeldolgozó processzorok és egyéb gyorsítók összekapcsolásához is. Az alábbi diagram betekintést enged az új összekötő technológia alkalmazási lehetőségeibe:


A CoreLink segítségével az egyes processzormagok könnyedén hozzáférhetnek egymás gyorsítótáraihoz,  ami jó hír. A jövő szempontjából talán még ennél is fontosabb, hogy az eljárás heterogén rendszerekben, azaz processzormagok és GPU közötti kommunikáció alkalmával is hasonló lehetőségek mellett működik. A magok közötti kommunikációt segíti, hogy a CoreLink saját, 16 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárral is rendelkezik. További pozitívum, hogy a vezérlő nem csak a napjainkban elterjedt DDR3-as memória szabványt, hanem a jövőben megjelenő DDR4-es memória szabványt is támogatja.

Az ARM állítás szerint a CoreLink esetében tápkapuzással és egyéb technikákkal biztosítják a minél energiatakarékosabb működést. A CoreLink interconnectből a jövőben többféle változat is készül, amelyek - többek között - a Calxeda és az LSI termékeiben egyaránt jelen lesznek.

A hivatalos sajtóközlemény szerint az első olyan termékek, amelyek már CoreLink interconnectet használnak, a következő év folyamán kerülnek forgalomba.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Gabesz1992...
2012.10.14. 12:42
16 mag ??? wtf...minek annyi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nyerek01
2012.10.14. 12:58
Hogy gyorsabban lefusson a program.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mikej95
2012.10.14. 13:02
nyerek01: Jaja, még lehet eljő az az idő, amikor az i7 2600 gyorsabb lesz, mint az i7 3770, mivel több magja van és még több szálon képes futtatni(kb azonos nyers CPU erő mellett).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Mandris90
2012.10.15. 10:43
16 mag? hmm lássuk csak futtass egy veszett nagy alkatrész számu szimuláciot, max pontosággal solidworksben, megesz maxra egy 1090t-t amit még mindig kevés program tud maxra kihasználni arrol nem beszélve szimulácio után 2mp vel elfogyott a 8gb ram szoval, kellenek azok a plusz magok orajeltöl függetlenül, ramrol nem is beszélve pláne hogy most viszonylag olcson belehet tuszkolni a gépekbe 32gb-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nyerek01
2012.10.15. 20:36
Itt azért illik a programozás részére is figyelni, tudjuk hogy nem úgy működik hogy 1 processzor egy maggal egy szálon x (akármilyen) teljesítményre képes, akkor ez a CPU két szálon 2x, két maggal és magonként 2 szállal 4x, stb....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!