iPon Hírek

ARM: LTE-s, 64 bites mobilok jöhetnek idén 70 dollárért

Dátum | 2015. 01. 26.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A technológia vállalatoktól általában nem áll messze az, hogy különböző jövőképekkel kecsegtessék az embereket, az ARM viszont ezúttal egészen rendhagyó módon járt el. A chipdizájner nem kevesebb mint 15 pontba szedte össze a ’15-ös évet, ráadásul egészen konkrét jóslat is van a lajstromon. Az ARM a napokban a Twitteren a tette közzé az említett listát, amire bárki rákereshet a direkt erre a célra szolgáló #ARM15for15 hashtagnek köszönhetően. A brit vállalat elképesztően sok piaci szegmensben van jelen manapság a termékeivel, ennek megfelelően a lista is változatosra sikeredett.
A vállalat egyik legpontosabban meghatározott, és sokak számára érdekesnek ígérkező kijelentése az idei évvel kapcsolatban, hogy olyan okostelefonok bukkanhatnak fel az év végéig, amelyek egészen olcsón, mindössze 70 dollárért kínálnak olyan képességeket, mint a 4G LTE, illetve a 64 bit támogatás. Ez a két lehetőség egyértelműen az idei év slágerei közé fognak tartozni, de a 70 dolláros meghatározás igazán merész az ARM részéről. Mekkora előrelépést jelentene ez a mostani helyzethez képest? Nos, pillanatnyilag a távol-keleten kb. 110 dollár körül mozognak a legolcsóbb 4G LTE hálózati modemmel felvértezett okostelefonok, ezek viszont még nem 64 bitesek. Az alsó árkategóriát megcélzó 64 bites lapkák most kezdenek majd begyűrűzni a piacra – ilyen például a MediaTek MT6732 –, és ezeknek köszönhetően kerülhet még több vásárló számára elérhető közelségbe a villámgyors mobilinternet-elérés. 2015-ben már a mobilok 50 százaléka 4G LTE képes lehet. Az ARM víziója alapján idén a szolgáltatók is beszállhatnak az egészség megőrzési szolgáltatásokba, amire kiváltképp a kevésbé lakott, vidéki területeken kerülhet sor. A különböző karpántok már pulzust és véroxigén szintet is tudnak mérni, amit a telefonok jegyeznek is, de az esetleges vészhelyzetek kezelésében van még hova fejlődni; ebből vehetik ki a részüket a szolgáltatók. A mobilfizetés kapcsán elmondták, hogy masszívan növekedni fognak a tranzakciók, és úgy tartják, hogy a telefonok hatékonyabbá tehetik a kiskereskedelmet. Az ARM több pontban is rámutat a biztonsággal kapcsolatos fejlesztésekre. Az okostelefonoknál egyre nagyobb szerephez fognak jutni a viselhető készülékekben rejlő biztonsági lehetőségek. A különböző biometrikus érzékelők terjedése jelentősen felgyorsul majd, ami pedig alternatív azonosítási stratégiák kialakulásához vezet majd az ARM szerint. A szervereket is egy komolyabb hardveres védelemmel láthatják el a nagyvállalatok, mivel mindenki fokozottan tart már az esetleges kibertámadásoktól, amik 2014-ben is óriási károkat okoztak, ebben az évben pedig még intenzívebbek lehetnek.
Az ARM szerint Kína fejlődése kiemelkedő lesz idén (is), és már nem csak a mobilok vagy táblagépek terén, hanem az IoT termékekre is lecsapnak majd, egészen komoly újításokra számítanak a távol-keletről. Az IoT dinamikusan növekvő birodalma nagyon képlékeny még, és ennek megfelelően rengeteg változás jöhet itt 2015-ben. Várhatóan az ipar megszilárdítása érdekében különböző szabványosítások is elindulnak majd, és az ARM úgy véli, hogy már a robotikában is nagy szerepe lesz ezeknek a megoldásoknak. Ugyanakkor az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egyelőre csak a városokban és a komolyabb vállalatok körében látnak potenciált az IoT-ben, úgy vélik, hogy a bevételek innen folyhatnak be jobbára. Továbbá a britek szerint az OEM-ek és az internetes vállalatok minden eddiginél messzebbre fognak merészkedni, hogy érvényt szerezzenek az akaratuknak. Idén már félvezetőgyártók felvásárlásába kezdhetnek a feltörekvő forgalmazók és a startupokból kivirágzó cégek. Kíváncsian várjuk, hogy az ARM jóslatai mennyire fognak beválni az idei évben, az biztos, hogy egyik sem hangzik lehetetlennek, de szinte mindegyiknél „rezeg a léc”. A különböző kijelentések között több érdekes dolog is akad, és bizony vannak, amik különösen üdvözölendők lennének.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!