iPon Hírek

ARM vs. Intel: ellenfélből barát?

Dátum | 2013. 03. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ARM társalapítója azt tanácsolja az Intelnek, ne szórakozzon tovább, hanem kössön barátságot az ARM-mel és vásároljon ARM licencet. Az Intel jelenlegi elnök-vezérigazgatója, Paul Otellini alig több, mint egy hónap múlva távozik a cég éléről, ám az még nem tudható, hogy kinek adja át a stafétabotot. Az új vezetőt tehát még nem ismeri a piac, ám már most tanácsokkal, illetve javaslatokkal látják el őt - gondoljunk csak az AMD korábbi elnök-vezérigazgatójának "kioktató" szavaira. Most újabb javaslat érkezett, ezúttal az ARM társalapítójától, Robin Saxby-tól, aki a British Museum-ban tartott GSA Enrepreneurship Conference alkalmával fogalmazta meg mondandóját. Mr. Saxby ARM részvényesként azt javasolja az Intelnek, hogy vásároljon ARM licencet és "fejezze be a szórakozást" - számolt be az ElectronicsWeekly.com. A kissé erős megfogalmazással az ARM társalapítója valószínűleg arra akart utalni, hogy az Intel processzoraival uralja a szerverek, munkaállomások, illetve asztali- és mobil számítógépek szegmensét, ám a rohamosan fejlődő, és egyre csak növekvő okostelefon, illetve tábla piacon még nem tudott jelentősebb piaci részesedéshez jutni. Utóbbi területeket az ARM alapú SoC egységek uralják, hála az architektúra köré épülő megoldások energiahatékony működésének.

Az Intel mérnökei egy ideje már próbálkoznak x86-os alapokon nyugvó, alacsony fogyasztású eszközökbe szánt processzorok fejlesztésével és készítésével. A legfőbb probléma jelenleg az, hogy az ARM alapú megoldások az Intel x86-os megoldásaihoz képest sokkal energiahatékonyabban üzemelnek, de az is előny, hogy nagyfokú szabadságot kínálnak az olyan vállalatoknak, mint amilyen az Apple, ami a saját maga által kifejlesztett SoC egységeket építi nagy népszerűségnek örvendő iPhone okostelefonjaiba, illetve iPad tábláiba. Korábban a Intel is kínált ARM alapú megoldásokat a StrongARM és az XScale processzorok személyében, amelyek ARMv4, illetve ARMv5 utasításkészlet köré épültek, ám a cég a chipek fejlesztéséért felelős divízióját 2006 közepén eladta a Marvellnek. Akkoriban azért döntött a vállalat a divízió értékesítése mellett, mert illetékesei hittek benne, hogy az ARM architektúra teljesítmény tekintetében nem skálázható megfelelően. Azóta nyilvánvalóvá vált, hogy az ARM architektúra tökéletesen skálázható, ám a teljesítmény növekedésével a fogyasztás is növekszik - de valamit valamiért, ugye. Az ARM v8-as, 64-bites architektúrája a hasonló szinten elhelyezkedő x86-os megoldásokhoz képest még energiahatékonyabb lesz, így a köré épülő megoldások kevesebbet fogyaszthatnak, mint az AMD Jaguar, illetve az Intel Silvermont architektúrája köré épülő megoldások. Érdekesség egyébként, hogy az AMD már barátságot kötött az ARM-mel, így olyan ARM v8 alapú SoC egységek gyártásába kezdett, amelyekkel a vállalat a szerverek piacán próbál labdába rúgni. Hasonló lépésre szánta el magát az Applied Micro, a Calxeda, az Nvidia, a Samsung, a Qualcomm, illetve sok egyéb cég is. Ezzel szemben az Intel egyelőre nem akar barátságot kötni az ARM-mel, legalábbis az ARM társalapítója ezt állítja. Szerinte az ARM ellenfeleinek többségével már sikerült barátságot kötni, viszont az Intel eddig még nem volt hajlandó barátkozni. Vajon ez a helyzet az új elnök-vezérigazgató érkezésével megváltozik? Nos, ez rövidesen kiderül.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. tibaimp
2013.03.28. 18:57
Szerintem nem a kis hal szokta megenni a nagy halat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. kiskoller
2013.03.28. 19:20
pedig de.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. langward
2013.03.28. 19:21
tibaimp: +1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. palacsa
2013.03.28. 20:09
ha így mennek a dolgok mint most kérdéses lesz ki melyik hal...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. jozsefm
2013.03.28. 20:10
Melyik a kicsi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. 0rigami
2013.03.28. 20:50
Sztem a nagy hal úgy hiszi, nem lehet nála nagyobb, így nem érdeklik a szépen növekvő kis halak sem.
Végül is, nincs baj ezzel amíg tényleg ő a nagyobb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. scineram
2013.03.28. 20:50
Nem baj, hogy egy piacon domináns Intel nem kezd el uralni egy másikat is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. tibaimp
2013.03.28. 21:17
scineram: mondjuk ezzel egyetértek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. gezu1025
2013.03.28. 22:15
Melyik is a kis hal? És ténylegesen melyik is a jobb fogyasztás/teljesítmény terén? 1-2 éven belül kiderül. De megkockáztatom, hogy a "harcot" sokkal inkább a szoftveres oldal fogja eldönteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. deviant93
2013.03.28. 22:35
fogyasztás / teljesítmény?
i7-2630QM - ez van nekem, egy windows 7 alatt 15,6" LED LCD, HDDvel 800Mhz órajelen HD film alatt 4 órán keresztül bírja az 56Wh akksi. Ugyan ezt a 3,4" kijelzős ARM Cortex-A9 1Ghz Dual Core + Mali-400 MP max 5 óra 1320mAh akksival.
És persze egy androidot hírből se lehet összehasonlítani egy Windowssal.
Akkor most hol van a fogyasztáskülönbség?
Nincs teljesítménye ezeknek a SoCoknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. sanyix
2013.03.29. 03:00
azt eddig is lehetett tudni melyik jobb a fogyasztás/teljesítményt terén... az ARM
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. gezu1025 sanyi...
2013.03.29. 09:25
Igen, én is azt hittem, de már semmiben sem vagyok biztos. KATT
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Phantomstr...
2013.03.29. 11:03
Azért kezeljük fenntartásokkal azt a tesztet. A Tegra3 nem mai darab, Windowsos tábla meg kell a francnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. zodiac83
2013.03.29. 11:04
@gezu1025:
Nyugodtan maradj biztos benne, az a teszt közröhej tárgyát képezi. Nagyrészt magában a cikkben is benne van, hogy miért is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. thedevelop...
2013.03.29. 19:19
Phantomstranger: "Windowsos tábla meg kell a francnak". Lehet, hogy neked nem kell, inkább fogalmazzunk így. Sokan azt hiszik, hogy Android-on lehet 'dolgozni', hát nem lehet.

Különben is, nem sokáig lesznek már táblagépek, felváltják őket a hibridek amik viszont x86-os processzorra építkeznek. A Microsoft Surface RT nem csak az ára miatt bukott, hanem azért is, mert ARM SoC-ra építették és nem kellett senkinek.

Ha használni is szeretnénk a gépet, nem csak filmet nézni rajta, akkor kell rá egy értelmes operációs rendszer. Igaz, van olyan gnu/linux, amit ARM architektúrára fordítottak le, de ilyennel sem megyünk sokra, mert az összes telepítendő csomagnak és függőségnek szintén erre a platformra kell lefordítva lennie.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. kubione
2013.03.30. 10:24
"Ha használni is szeretnénk a gépet, nem csak filmet nézni rajta, akkor kell rá egy értelmes operációs rendszer."

A Windows 8 RT nem az?

Tudtommal a Samsung Ativ meg elég szépen fogy. És az is ARM alapú.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Phantomstr...
2013.03.30. 11:03
@thedeveloper
Dolgozni... táblán. Megnézném én azt, aki táblán akar dolgozni. Ja igen. Dokkolós billentyűzettel. Akkor meg már ott vannak a subnotebookok. Elég kevés olyan munkafolyamat van, ami optimálisan elvégezhető táblával, ami meg igen, ott nem értem, hogy a Win RT mennyi pluszt adhat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Cannapeace
2013.03.30. 15:50
Azt valaki tudja hogy a régi programok amik 98 és XP alatt futottak, futnak e winRT alatt is? Van olyan elektronika programom amivel számításokat lehet végezni meg egy oszcilloszkóp program ami még 32bites Win7en futnak x86-x64 alatt hogy ezt működne ARM árhitéktúra mellet mert akkor tudnám hordozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tb.smile
2013.04.01. 10:24
Üdv

@Cannapeace
WinRT-re semmi olyat nem tudsz telepíteni ami más Windows-on futott. Ehhez teljes értékű Win8-as tablet kell.(tehát nem RT, a kettő ugyan is nem összekeverendő)
Win8-as tablet pedig nincs ARM-os procival. Az ok : nem tudja kiszolgálni.

@Phantomstranger
Tablet-en dolgozni? Miért is ne? Ja ,hogy ahhoz kéne valami amit teljesítménynek hívunk? Hát arra bizony nem elég egy RT-vel vagy iOS-el felvértezett ARM gép. Oda Win8-kell minimum (és sajnos) így tehát a szórakozásra megteremtett tabletek maradnak szórakozásra. De csak ,hogy ne a levegőbe beszéljek. Tablettel akár még next-gen HD játékokat is játszhatsz. [LINK]

Peace
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Phantomstr...
2013.04.01. 17:23
@tb.smile
Arra, amire egy tablet való, nem kell nagyobb teljesítmény. Az pedig, hogy elbírja a next gen. HD grafikát, nem jelenti azt, hogy egy érintőkijelzőn és a giroszkóppal kényelmes rajta játszani. Én a tabletemen a 2D-s Prince of Persia Classic-ot játszottam és nagyon érezni lehetett rajta a fizikai irányítószervek hiányát. Ja igen. Dokkolós billentyűzet/egyéb kezelőszerv. Akkor megint ott tartunk, hogy subnoteook.

Az pedig, hogy ha munka akkor Windows, egyszerűen hülyeség. Pláne, hogy a Windows erőforrásigénye borzasztóan nagy és így nem is lehet igazán kihasználni az alá pakolt hardver erejét. Az egyetlen dolog, amiért annyira "imádják", hogy piacvezető.

Nálam például egy live stick-ről gyorsabb a Fedora 18, mint a frissen merevlemezre telepített Win7. Egyáltalán mi a here foglal rajta 15GB-ot, mikor úgy pőrén teljesen fapados, míg a Fedorában benne vannak a legfontosabb felhasználói programok. És nem véletlen ezt hoztam fel, mert ez a kezelőfelület kis módosítással egy tableten is simán megállná a helyét.

Remélem a jövőben a Windows inkább visszaszorul még desktopon is, minthogy erősödne mobil fronton.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tb.smile
2013.04.01. 19:10
Üdv
@Phantomstranger
Hogy mire is való egy tablet arról lehetne vitatkozni. Ami engem illet csak az általam linket eszköznek látom létjogosultságát, hiszen az valóban kivált mindent (a mobilt kivéve). A francnak sem kell 88 kütyü minden funkcióra és felhasználási területre külön-külön. Ha meg hordozhatóság akkor ultrabook, ha tapizni is akarom akkor convertible ultrabook.Hangsúlyozom ez a saját véleményem. Ami viszont tény, hogy ezek egyikében sincs ARM-proci és egyik sem linux-os. Hogy miért? Erről is lehetne vitázni de azt kihagynám

Továbbá félre lettem értve ,ugyanis eszembe nem jutott senkit meggyőzni arról, hogy a windows a nyerő (és nem is akarok belemenni ilyen parttalan témába senkivel mert értelmetlen), de azt el kell ismerned neked is (és itt megint egy sajnos-t szúrnék közbe amit az előbb sem sikerült észrevenned), hogy a programok 97%-a az csak és kizárólag ezen a platformon működik stabilan és könnyen kezelhetően (értsd: még az egyszeri user is simán feltelepíti anélkül ,hogy minden egyes eleméhez a forráskódban kéne nyúlkálnia ... és ezt most kicsit direkt eltúloztam )
Amúgy nagyon jó az a kis videó de ha már munka akkor nem láttam nagyon hozzá például autocad, 3DSMax, Corel és egyéb más valóban munkára való program támogatását. Ettől még létezhet, ha így van nyilván tudomásomra hozod.

Köszi a türelmet

Peace
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Phantomstr...
2013.04.02. 18:11
@tb.smile
Már egy mobil is önmagában kivált majdnem mindent. Amiben más a tablet, hogy a nagyobb kijelző miatt néhány dolgot kényelmesebb rajta megcsinálni. Ettől még egy érintőkijelzős cuccról van szó, és a linkelt Razer Edge is csak a dokkolós perifériáival növeli meg a használhatóságát, akkor meg megint ott tartunk, hogy két dolgot viszel magaddal (tablet és a dokkolós cucca) és ugyanott vagy, mint egy subnotebookkal/ultrabookal.

Viszont, aki már dokkolós billentyűzetet kényszerűl használni, annak már minden téren jobb, ha nem a tabletek között nézelődik, akiknek meg nincs rá szüksége, annak csak nyűg a Windows.

Mivel tabletekről szól a vita, azon nem is kell autoCAD, 3DSMax és Corel. Egyszerűen nem arra valók (megj. 3DS Max helyett ott a Blender például). Linuxra sem lenne nagyobb dolog megírni ezeket a programokat, nem lepne meg, ha amúgy mindegyiknek lenne alternatívája, sőt, Mac-en 100%, mivel az meg Unix alapú, arról már végképp nem tartana sokból. Mellesleg aki pedig ilyesmit használ, annl szerintem elvárható, hogy akkor is tudjon telepíteni egy programot, ha véletlenül nem csomagkezelőből kell lehívni. Mert a legtöbb programot egyszerűen csak így kell, és akinek nem munkaállomása gépe, annak ez még egyszerűbb (sokszor mint Windowson is akár).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!